تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۵

مشهد- ايرنا- حكيم ابوالقاسم فردوسي در ماندگاري تاريخ كهن ايراني و اعتلاي زبان و ادبيات فارسي نقشي بي بديل دارد و بر همين اساس بحق از وي و اثر گران سنگ اش شاهنامه به عنوان نماد باشكوه هويت ايراني ياد مي شود.

به گزارش ايرنا، فردوسي در ميان تمام شاعران فارسي زبان داراي جايگاهي رفيع است و از وي در تاريخ به عنوان احيا كننده زبان و ادبيات فارسي ياد مي شود. شاهنامه فردوسي كه بدون ترديد يكي از بزرگترين آثاري است كه به زبان فارسي سروه شده مرزهاي ايران اسلامي را درنورديده و با ترجمه هاي بسيار زياد دست به دست چرخيده است. فردوسي در شاهنامه نقش يك عامل وحدت آفرين را ايفا كرده است و به تمامي اقوام به صورت يكسان پرداخته است. تاثير فردوسي در تاريخ كهن ايران غير قابل كتمان است و نمي توان نقش وي را در هويت بخشي ايرانيان از گذشته تا حال ناديده گرفت.
شاهنامه فردوسي يكي از غني ترين و ارزشمندترين گنجينه هاي زبان و ادب فارسي است و بدون ترديد نخستين كتابي است كه پاسدار كلمات درست و زيباي زبان دري شده و آنها را با درستي و امانتداري به دست نسل هاي بعدي سپرده است.
تلاش 30 ساله فردوسي در شاهنامه باعث شده بسياري از واژگان زيباي فارسي همچنان بعد از گذشت سال ها زنده بمانند؛ در اين ميان عشق و علاقه همه اقوام ايراني نسبت به حفظ و مطالعه شاهنامه سبب شده كه فردوسي به عنوان آفريننده اثري ماندگار در ذهن و تاريخ ايرانيان جاودانه شود.

** فردوسي شعر پارسي را استحكام بخشيد
معاون حقوقي و امور مجلس وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مي گويد: فردوسي زمينه استحكام و قوام شعر فارسي را فراهم كرده است.
سيدهادي حسيني اظهار كرد: بررسي ها نشان داده كه اكثر زبان ‌ها بتدريج دچار بحران شده اند اما زبان فارسي از اين نظر مستثني بوده است و مي توان گفت رنج 30 ساله فردوسي براي خلق اثر سترگش شاهنامه در اين زمينه بسيار موثر بوده است.
وي افزود: اكنون با تعامل و ارتباط مناسب با ساير كشورها، فرهنگ اصيل ايراني اسلامي از مرزهاي جمهوري اسلامي ايران عبور كرده است.

**ضرورت همكاري تمامي دستگاه‌ها براي برگزاري باشكوه روز فردوسي و پاسداشت زبان پارسي
معاون توسعه مديريت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز بر ضرورت همكاري تمامي دستگاه‌ها و نيز برنامه‌ريزي منسجم و منظم مجريان و دست‌اندركاران براي برگزاري باشكوه روز ملي فردوسي و پاسداشت زبان پارسي تاكيد كرد.
علي اصغر كارانديش با قدرداني از تلاش و اهتمام همه دستگاه هاي خراسان رضوي براي برگزاري بزرگداشت مفاخر استاني، خواستار همكاري تمام دستگاه هاي اجرايي مربوطه در راستاي معرفي مفاخر، بزرگان و شخصيت هاي فرهنگي و هنري اين استان در سطح كشور شد.
وي تصريح كرد: تعيين سه روز ملي با عناوين روزهاي ملي فردوسي، خيام و عطار براي خراسان رضوي افتخاري بزرگ است كه همه ساله بايد با اجراي برنامه هاي علمي، فرهنگي و هنري اين ايام را گرامي داشت.
معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به نقش غيرقابل انكار فردوسي در اعتلاي شعر و ادب پارسي، ادامه داد: ميزباني مشهد 2017 به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام، فرصتي مغتنم براي معرفي تاريخ مشهد بويژه فردوسي بزرگ است كه بايد از آن نهايت استفاده را برد.

** شاهنامه و زبان فارسي هويت فرهنگي و تاريخي ملت است
مدير قطب علمي فردوسي شناسي دانشگاه فردوسي گفت: زبان فارسي به عنوان پرچم هويت ملي و نيز شاهنامه شاخصه فرهنگي يك ملت است كه بايد آن را پاس داشت.
دكتر محمدجعفر ياحقي اظهار كرد: مقام معظم رهبري نسبت به پاسداشت زبان پارسي اهتمام ويژه‌اي داشته و دارند و از اين رو بايد روز بزرگداشت فردوسي و ادب پارسي را پاس بداريم و اين ضرورت‌ باعث شد تا اقدامات لازم در اين زمينه صورت گيرد.
وي با بيان اينكه فردوسي نقش بسيار مهمي در شعر و ادبيات فارسي ايفا كرده است، افزود: برگزاري نشست هاي تخصصي با حضور انديشمندان كشورهاي مختلف مي تواند زمينه گسترش زبان و ادبيات فارسي را بيش از گذشته فراهم كند.
اين استاد دانشگاه فردوسي مشهد با اشاره به اينكه شاهنامه فردوسي پر از مفاهيم و مضامين صلح و دوستي است، اظهار كرد: شاهنامه اثري جهاني است و متعلق به همه مردم دنيا است.
مدير قطب علمي فردوسي شناسي دانشگاه فردوسي با بيان اينكه نقش شاهنامه فردوسي در تقويت روحيه حماسي ملت ايران ستودني است، تصريح كرد: شاهنامه تنها يك كتاب حماسي و روايت يك قهرمان نيست بلكه گنجينه اي از پندها و اندرزهايي است كه مي تواند به اصلاح فرهنگ هر فرد و جامعه كمك كند.
ياحقي خاطرنشان كرد: فردوسي، آزادي، اخلاق و ادب در زبان و انديشه را به ما مي آموزد و بر همين اساس فردوسي نماد وجدان عمومي جامعه است كه در آن مليت و مذهب به يكديگر مي رسند و ايران و اسلام به عنوان هويت ايراني قابل فهم هستند.
مدير قطب علمي فردوسي شناسي دانشگاه فردوسي اظهار كرد: اگر جامعه از بي اخلاقي رنج مي برد و در آن دور شدن از ادب و خردورزي به عنوان يك آسيب اجتماعي جدي مطرح است بايد انديشه هاي فردوسي را ترويج داد.
25 ارديبهشت ماه سالروز بزرگداشت حكيم ابوالقاسم فردوسي و پاسداشت زبان فارسي است.
حكيم ابوالقاسم فردوسي در سال 329 هجري در روستاي طابران (طبران) توس به دنيا آمد و پدرش از دهقانان توس بود كه ثروت و موقعيت قابل توجهي داشت؛ فردوسي در جواني با درآمدي كه از املاك پدرش به دست مي آورد به كسي محتاج نبود اما بتدريج، آن اموال را از دست داد و به تهيدستي گرفتار شد.
وي از همان زمان كه به كسب علم و دانش مي پرداخت، به خواندن داستان هم علاقه مند شد و به تاريخ و اطلاعات مربوط به گذشته ايران عشق مي ورزيد.
همين علاقه به داستانهاي كهن بود كه او را به فكر انداخت تا شاهنامه را به نظم درآورد و چنان كه از گفته خود او بر مي آيد، مدتها در جست و جوي منابع لازم بود و پس از يافتن نسخه اصلي داستانهاي شاهنامه، نزديك به سي سال از بهترين ايام زندگي خود را وقف اين كار كرد.
فردوسي در سال 370 يا 371، به نظم در آوردن شاهنامه را آغاز كرد و در اوايل اين كار هم خود او ثروت و دارايي قابل توجهي داشت و هم برخي از بزرگان خراسان كه به تاريخ باستان ايران علاقه داشتند، او را ياري مي كردند.
به مرور زمان و پس از گذشت سالها، در حالي كه فردوسي بيشتر شاهنامه را سروده بود، دچار فقر و تنگدستي شد.
فردوسي سعي در بازگشت زبان پارسي به ايران داشت و تلاش كرد با قلمش به مردم يادآوري كند كه چه بودند و چه شده اند و توانست با اثر زيباي خود، زبان پارسي را به مردم بازگرداند، اما به دليل برخي از شعرهايش، مورد خشم حاكم وقت قرار گرفت.
بر خلاف آنچه كه مشهور است، فردوسي سرودن شاهنامه را تنها به دليل علاقه شخصي و حتي سالها قبل از آن كه سلطان محمود به سلطنت برسد، آغاز كرده بود اما چون در طي اين كار، بتدريج ثروت و جواني را از دست داد، به فكر افتاد كه آن را به نام پادشاه بزرگي درآورد و با اين تصور كه سلطان محمود، قدر او را خواهد شناخت، شاهنامه را به نام او كرد و راه غزنين را در پيش گرفت.
اما سلطان محمود كه بيش از تاريخ و داستانهاي پهلوانان ايراني، به اشعار ستايش آميز شاعران درباري علاقه داشت، قدر سخن فردوسي را ندانست و او را چنانكه شايسته اش بود، تشويق نكرد.
خبرنگار: توحيد آرش نيا ** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي
7498/5132