به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس دیلی، با وجود این كه پشهها در طول روز هم فعال هستند و مواردی از گزش آنها به چشم میخورد، محققان با بررسی رفتار پشه آنوفل كه ناقل بیماری مالاریا است، دریافتند كه فعالیت اصلی این حشرات پس از غروب آفتاب آغاز میشود و در صورتی كه شبهنگام یك منبع نورانی حتی برای مدت كوتاهی محیط را روشن كند، فعالیت این پشهها به میزان چشمگیری كاهش مییابد.
محققان برای آزمایش این نظریه دو گروه از پشهها را در محیط آزمایشگاه تحت نظر گرفتند. گروه اول از پشهها در طول شب در یك محیط تاریك نگهداری شدند و گروه دوم در آغاز شب ابتدا به مدت 10 دقیقه در معرض نور شدید قرار گرفتند و سپس در یك محیط تاریك نگهداری شدند.
محققان در طول شب در فواصل زمانی دو ساعته تمایل پشههای هر دو گروه را برای گزش بازوی داوطلبان مورد بررسی قرار دادند. در این آزمایش حتی پس از گذشت 4 ساعت از شب، میزان گزش گروه دوم در مقایسه با گروه اول كاهش چشمگیری را نشان داد. در آزمایشهای دیگر گروه دوم در فواصل زمانی دو ساعته در معرض تابش نور شدید قرار گرفت یا منبع نور در طول شب روشن ماند و در هر دو آزمایش میزان گزشها بازهم كاهش یافت.
در حال حاضر محققان در تلاشند از طول موجهای مناسب تر نور مرئی برای غیرفعال كردن پشهها استفاده كنند تا منبع نور موجب بر هم خوردن خواب انسانها نشود. همچنین محققان امیدوارند نتایج این آزمایشها برای ایمنسازی و محافظت از ساكنین آفریقا و افرادی كه در معرض خطر گزش این حشرات دارند، به كار آید.
مالاریا یكی از مهمترین چالش های حوزه سلامتی در جهان است كه سالانه بیش از 200 میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا میكند.
مالاریا قابل پیشگیری و درمان است و اقدامات پیشگیرانه از جمله پشه بندهای آغشته به حشرهكش در بسیاری از نقاط دنیا موثر بوده است.
مالاریا از طریق نیش پشه آلوده به انگل پلاسمودیم فالسیپاروم به انسان منتقل می شود. این انگل وارد جریان خون میزبان می شود و سلول های قرمز را تخریب می كند. زمانی كه گلبول های قرمز تسلیم این انگل می شوند، علایم این بیماری كه شامل سردرد، لرز، درد عضلانی، خستگی، تهوع، اسهال و استفراغ است، ظاهر می شود.
این انگل همچنین سبب مشكلات تنفسی شدید، كاهش قندخون، كم خونی شدید و در نهایت بروز كما در بیمار می شود كه در صورت نبود درمان كشنده است. كودكان به دلیل ضعف سیستم ایمنی در مقابل این انگل تسلیم می شوند و از بین می روند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، هرچند بین سالهای 2010 تا 2015 میلادی، موارد ابتلا به مالاریا 21 درصد كاهش یافته است؛ ولی هنوز هم به اقدامات پیشگیرانه جدی برای ریشه كنی مالاریا نیاز است. شعار روز جهانی مالاریا امسال نیز مانند سال گذشته، مالاریا را ریشه كن كنیم، درنظر گرفته شده است.
به گزارش سازمان جهانی بهداشت، بین سالهای 2010 تا 2015 میلادی، موارد ابتلا به مالاریا 21 درصد كاهش یافته است. این آمار نشان میدهد 43 درصد ساكنین جنوب صحرای آفریقا در معرض این بیماری قرار دارند. بر اساس این آمار، پشهبند آغشته به حشرهكش موثرترین روش برای كاهش آمار ابتلا در این مناطق است.
در سال 2015 میلادی ، 212 میلیون مورد جدید ابتلا به مالاریا گزارش شد. در این گزارش، 90 درصد مبتلایان به مالاریا در آفریقا، 7 درصد در جنوب شرق آسیا و 2 درصد در شرق مدیترانه قرار دارند. مالاریا قابل پیشگیری و درمان است و اقدامات پیشگیرانه از جمله پشه بندهای آغشته به حشرهكش در بسیاری از نقاط دنیا موثر بوده است.
كشورهای زیادی در حال حركت به سمت ریشه كنی مالاریا هستند؛ به عنوان مثال در نشست سال گذشته شرق آسیا اعلام شد كه قصد ریشه كنی مالاریا از آسیا و اقیانوس آرام تا سال 2030 میلادی وجود دارد.
منبع:
تلگراف
Livescience
Science daily
Doctor health press
The guardian
علمی (6)**9259**1440
مترجم: سپیده علی كاشانی** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۰
تهران - ایرنا - محققان دانشگاه نوتردام دریافتند وجود یك منبع نور شدید در شب موجب كاهش فعالیت پشههای ناقل مالاریا می شود.