تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۸

رشت - ایرنا - معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان اعلام كرد: روستای فشتكه بخش خمام از توابع شهرستان رشت، بعنوان روستای حصیر كشور در فهرست آثار ملی ثبت شد.

سلمان شاه محمدی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: فشتكه خمام نخستین روستا در حوزه صنایع دستی گیلان است كه به ثبت ملی رسیده است.
وی اظهار كرد: ثبت ملی روستای فشتكه در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و توجه به منویات مقام معظم رهبری در نامگذاری امسال تحت عنوان اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، توجه به پتانسیل های جوامع روستایی و سوق دهی آنها به سوی افزایش نرخ اشتغال و تولید در دستور كار اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان قرار گرفت.
وی با بیان اینكه روستاها توان مناسبی برای اجرای طرح های اقتصادی زودبازده با قابلیت خوداتكایی دارند، صنایع دستی را ركنی اثرگذار در تحقق این مهم عنوان و خاطرنشان كرد: در بسیاری از روستاهای گیلان تولید صنایع دستی مرسوم است و مواد اولیه آن بصورت طبیعی تامین می شود.
شاه محمدی حصیر را نمونه بارز موضوع فوق دانست و گفت: حصیربافی از صنایع دستی مهم برخی روستاهای گیلان به ویژه در پاییز و زمستان است كه ماده اولیه آن نوعی گیاه جنگلی كوچك (در زبان محلی به نام لی) است كه در حاشیه همین روستا می روید.
وی فشتكه خمام را روستایی ممتاز در بحث تولیدات حصیری دانست و بیان كرد: با توجه به ظرفیت و توانمندی این روستای نمونه گردشگری، ثبت ملی حصیر فشتكه به انجام رسیده است.
شاه محمدی با بیان اینكه هنرمندان این روستا در سطح كشور فعالیت های بزرگی در قالب نمایشگاهی و كارگاهی انجام می دهند، گفت: تلفیق جاذبه های طبیعی و گردشگری روستای فشتكه با توانمندی های حوزه صنایع دستی، موجبات حضور بیشتر گردشگران در این منطقه و رغبت بخش خصوصی برای سرمایه گذاری را افزایش می دهد.
وی یادآور شد: ایران در كنار كشورهایی همچون ژاپن و مكزیك یكی از 16 كشور تولیدكننده‌ حصیر به شمار می‌رود.
فشتكه در دهستان چاپارخانه بخش خمام از توابع شهرستان رشت است و در راه اصلی جاده رشت - انزلی قرار دارد.
نخستین محموله حصیر استان گیلان نیز با ارزش هفت هزار دلار و شامل 10 هزار قطعه، مهرماه سال گذشته به كشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شد.
2 هزار و 200 هنرمند استان در رشته حصیربافی فعالیت می كنند و بیشترین محصولات حصیری گیلان در شهرستان های انزلی ، رشت ، لاهیجان و لنگرود تولید می شود.
سبدبافی و حصیربافی به عقیده بسیاری از محققان پس از سنگ تراشی، قدیمی ترین هنر و صنعتی است كه انسان با آن آشنایی یافته و همچنین این هنر، منشأ بسیاری از صنایع دستی دیگر از جمله پارچه بافی، گلیم بافی، بامبوبافی، سفالگری و كوزه گری است.
به گفته برخی از محققان، بافتن گلیم و قالی و انواع پارچه ها از روی سبد بافی و حصیربافی اقتباس شده و قدیمی ترین نمونه دستباف به حدود شش هزار سال قبل تعلق دارد.
به گزارش ایرنا، حصیرهای ساخت گیلان و سایر نواحی شمال ایران طرح های هندسی دارند كه از بافت نی طبیعی یك رنگ پدید می آیند. حصیر در اندازه ها و شكل های مختلف بافته می شود و مصارف گوناگونی همچون زنبیل، كلاه، سفره، سبد، آبكش و زیرداغی حصیری است كه تقریبا در تمام منازل گیلانی یافت می شود و امروز همین هنرصنعت توانسته در میان رقابت جهانی خود را به عنوان طرحی مدرن در لیست طراحان دكوراسیون معروف امروزی در جای جای جهان به نقش بكشد.
حصیربافی و سبدبافی از صنایع دستی و خانگی بسیار رایج در استان است و تولید انواع سبدها و حصیرها در اكثر نقاط گیلان رواج دارد.
از 90 رشته صنایع دستی گیلان، 71 رشته فعال است و تاكنون شش هزار و 300 هنرمند هنرهای سنتی و صنایع دستی استان بیمه شده اند.
خبرنگار: مرضیه ضامن ** انتشاردهنده: امیرحسین كبیری
1881/2007