اراك - ایرنا - مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی گفت: 284 میلیون مترمكعب آب زیرزمینی در استان مركزی از 2 هزار و 750 حلقه چاه غیرمجاز برداشت شدهن كه تداوم آن تهدید جدی برای محیط زیست و ذخایر آبی منطقه است.

عزت الله آمره ای روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: 2 هزار و 750 حلقه چاه فاقد پروانه در استان مركزی وجود دارد كه یك هزار و 630 حلقه آن مربوط به چاه های شناسایی شده است كه در قالب فرم شماره یك به منظور صدور مجوز بهره برداری در قانون تعیین تكلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت.
وی اظهار كرد: یك هزار و 120حلقه چاه غیرمجاز نیز مربوط به چاه های فرم شماره 5 است كه تاكنون توسط كمیسیون رسیدگی به صدور پروانه های این شركت تعیین تكلیف شده و در راستای جبران كسری مخزن دشت های استان مركزی، پس از گذراندن مراحل قانونی باید مهر و موم شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی با اشاره به اینكه بیشترین برداشت چاه های فاقد پروانه و غیرمجاز مربوط به مصارف كشاورزی است، ادامه داد: 99 درصد از آب استحصالی از چاه های فاقد پروانه و غیرمجاز استان به مصرف كشاورزی و بقیه به مصارف صنعت و خدمات می رسد.
آمره ای افزود: براساس بررسی های انجام شده میزان كسری مخزن دشت های استان مركزی 235میلیون مترمكعب در سال است كه این كاهش و افت سطح آب های زیرزمینی ناشی از بهره برداری بی رویه منابع آب زیر زمینی است.
وی اظهار كرد: افت سطح آب زیرزمینی منجر به فرو نشست زمین، ایجاد مخاطرات برای جاده ها، خطوط راه آهن و خطوط انتقال برق، نفت، صنایع و ساختمان ها، بیابانی شدن دشت های سرسبز، افزایش گرد و غبار و ریزگردها، كاهش كیفیت آب و خاك، افزایش هزینه های استحصال آب و همچنین كاهش تولیدات محصولات زراعی و باغی می شود.
وی افزود: وزارت نیرو به منظور حفاظت از منابع آب كشور براساس مواد 1، 3، 21 و 29 قانون توزیع عادلانه آب و در راستای ایجاد تعادل بین تغذیه و برداشت از سفره های آب زیرزمینی در تمامی دشت های كشور اقدام به تصویب پروژه های طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی كرده است كه تعیین تكلیف چاه های فاقد پروانه و غیرمجاز و نصب كنتور هوشمند بر روی چاه های پروانه دار از مهمترین اقدامات این بخش است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی در ادامه گفت: كشاورزان باید برداشت آب از منابع زیرزمینی را مدیریت كنند و از هدر رفت آبی كه ظرف هزاران سال جمع شده جلوگیری كنند.
92 درصد از حجم آب مصرفی استان مركزی در بخش كشاورزی، سه و نیم درصد در بخش صنعت و بقیه در بخش آشامیدنی مصرف می شود.
6991/6013/خبرنگار: معصومه ابراهیمی***انتشاردهنده:مژگان حیدری