به گزارش ایرنا محمدرضا جلالكمالی روز دوشنبه در دیدار رئیس سازمان و معاونان جهادكشاورزی كردستان با مسئولان ایكاردا و سیمیت در سنندج افزود: فعالیت سیمیت (CIMMYT) برای اجرای طرح امنیت غذایی كشور از شهریور سال جاری آغاز می شود و هدف آن افزایش محصول گندم به میزان 25 درصد در مزارع دیم و 35 درصد در مزارع آبی كشور است.
به گفته وی، استان های مورد هدف در مزارع دیم شامل كرمانشاه و آذربایجان شرقی با مركزیت موسسه تحقیقات دیم كشور در مراغه و سرارود و استان های مزراع آبی در خوزستان و فارس با مركزیت ستادی البرز است.
وی افزود: در اجرای این پروژه حمایت از طرح های تحقیقاتی در استان های همجوار با اقلیم مشابه از جمله كردستان و آذربایجان غربی نیز پیش بینی شده تا موسسه تحقیقاتی جهانی تحقیقات ذرت، گندم و سیستم های زراعی از پژوهشگران برای تحقق اهداف امنیت غذایی حمایت كند.
به گفته وی، این طرح در سه بخش شامل 'تحقیقات بهنژادی و تولید ژرم پلاسم سازاگار با تغییرات اقلیمی با عملكرد بالا'، 'كشاورزی حفاظتی و تغییرات آگرونومی (ارتباط انسان با محیط)'، و 'استفاده از منابع ژنتیكی برای تولید گندم های مصنوعی و سنتتیك زمستانه (ارقام متحمل در تغییرات اقلیمی) ' است.
وی افزود: برای اجرای این طرح 43 پژوهشگر تمام وقت از كل كشور استخدام می شوند تا در برنامه 6 ساله این طرح، پروژه های تحقیقاتی را در استان های مورد هدف و محل های همجوار آنها اجرا و نتایج آن را بررسی كنند.
طرح امنیت غذایی كشور در قالب 2 طرح جداگانه توسط وزارت جهاد كشاروزی با همكاری ایكاردا و سیمیت برای افزایش میزان تولید محصولات كشاورزی اجرا می شود كه تفاهم نامه آن شهریور سال گذشته منعقد شده است.
ارایه راهكارهای علمی و اجرای طرح های تحقیقاتی مهمترین هدف در طرح سیمیت با افق 6 ساله بوده و در طرح ایكاردا نیز با افق پنج ساله انتقال این یافته ها و یافته های گذشته ایران و جهان به داخل مزارع كشور را مورد هدف قرار داده است.
موسسه تحقیقاتی جهانی تحقیقات ذرت، گندم و سیستم های زراعی (سیمیت - CIMMYT) مسئولیت جهانی تحقیقات گندم و ذرت را عهده دار بوده و در اقدامات تحقیقاتی سیستم های زراعی پیشرو است.
كشور مكزیك مقر این مركز در جهان بوده و هم اكنون 15 دفتر در كشورهای مختلف دارد كه دفتر ایران با 10 سال سابقه فعالیت جوانترین دفتر تاسیس شده آن در جهان است.
ایران قبل از تاسیس دفتر سیمیت، با این مركز همكاری علمی و تحقیقاتی داشته كه نخستین سابقه آن مربوط به 1347 شمسی (1961 میلادی) است كه در این 56 سال 37 رقم گندم با تلاش پژوهشگران ایرانی به جهان معرفی شده است.
گندم چمران از ارقام معرفی شده توسط پژوهشگران ایرانی است كه امروزه بیش از 700 هزار هكتار از اراضی كشور زیر كشت این رقم قرار دارد.
طرح امنیت غذایی كشور كه با همكاری ایكاردا اجرا می شود از سیاست های دولت برای تحقق اقتصاد مقاومتی با عنوان 'افزایش بهره وری نظام های تولیدی غلات محور و افزایش بهره وری گندم و نظام های زراعی گندم بنیان در ایران' بوده و افزایش 25 درصدی محصولات مختلف از جمله گندم با استفاده از یافته های تحقیقاتی جهان و داخل كشور است.
این طرح با افق پنج ساله ( پایان سال زراعی 1399 – 1400 شمسی) است كه مقرر شده 950 هزار هكتار از 2 میلیون هكتار از مزارع استان های كردستان، كرمانشاه، آذربایجان شرقی و لرستان را تحت پوشش خود قرار دهد.
مركز تحقیقات بینالمللی در مناطق خشك جهان (ایكاردا – ICARDA) در سوریه واقع شده كه مجموعه ای از بانك ارقام دیم جهان به شمار می رود كه دارای متخصصان جهانی در بخش های مختلف بوده و در چند دهه گذشته در طرح های تحقیقاتی تولیدات دیم با ایران همكاری داشته است.
حدود نیمی از سطح 2 میلیون هكتاری این طرح در كردستان وجود دارد كه به گفته مسئولان جهادكشاورزی استان، كردستان آماده پذیرش 50 درصدی این سهمیه در مدت اجرای طرح امینت غذایی است.
امسال حدود 550 هزار هكتار از اراضی كردستان زیر كشت گندم رفته و پیش بینی می شود حدود 650 هزار تن از این محصول تولید و 550 هزار تن آن نیز خرید تضمینی شود.
كشت گندم در استان كردستان هر سال در اواخر شهریور و اوایل مهر شروع می شود و برداشت آن در اواخر خرداد و اوایل تیر سال بعد به 2 صورت مكانیزه و سنتی انجام می شود.
استان كردستان به دلیل داشتن بیش از یك میلیون و 110 هزار هكتار زمین قابل كشت مرغوب و مستعد یكی از قطب های تولید محصولات كشاورزی به ویژه گندم در غرب كشور به شمار می رود و جایگاه چهار كشوری در تولید این محصول را به خود اختصاص داده است.
3034/ 6108
** خبرنگار: حسن حسین زاده ** انتشار دهنده: امید بهمنی
تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۴
سنندج- ایرنا- رئیس دفتر سیمیت در ایران گفت: طرح های تحقیقاتی همسو با اجرای طرح امنیت غذایی كشور از سوی موسسه تحقیقاتی جهانی تحقیقات ذرت، گندم و سیستم های زراعی (سیمیت) حمایت می شوند.