به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیكال نیوز تودی، بیشتر افراد با ژله های رنگی و طعم دار آشنا هستند، اما ممكن است ندانند كه ژلاتین به عنوان ماده اولیه این ژله ها، از پروتیین حیوانی درست شده است.
ژلاتین از طریق جوشاندن استخوان ها، مفاصل و پوست حیوانات برای استخراج كلاژن درست می شود كه یك پروتیین فیبری است؛ به واقع حاصل فراوری كلاژن، یك ماده بی طعم و بی رنگ به نام ژلاتین است كه پس از سرد شدن، بافتی شبیه ژله پیدا می كند. برخلاف كلاژن، ژلاتین در آب داغ حل می شود و این ویژگی استفاده از آن را در انواع سس، سوپ و دسر عملی می سازد. از سوی دیگر فواید مصرف ژلاتین شبیه فواید مصرف كلاژن است زیرا ژلاتین حاوی همان آمینو اسیدهاست.
***آمینواسیدهای ژلاتین
ژلاتین حاوی چند آمینو اسید است. آمینواسیدها تركیباتی هستند كه برای ساخت پروتیین ها تركیب می شود و برای عملكرد مناسب ارگان های مختلف و نیز تامین انرژی مفید هستند.
بدن انسان برخی از آمینواسیدها را می سازد اما اغلب افراد نیاز دارند كه از طریق رژیم غذایی آمینواسیدهای اضافی دریافت كنند.
آمینو اسیدهای موجود در ژلاتین معمولا در استخوان ها و ارگان های برخی حیوانات یافت می شود اما با توجه به قابل مصرف نبودن این قسمت ها، اضافه كردن ژلاتین می تواند به رژیم غذایی تنوع و ارزش غذایی آن را افزایش دهد.
آمینواسیدهای ژلاتین بسته به روش تهیه و بافت های حیوانی مورد استفاده در تولید، ممكن است متفاوت باشند.
به طور معمول، فراوان ترین آمینواسیدهای موجود در ژلاتین شامل گلیسین، پرولین و والین هستند. ژلاتین همچنین حاوی آمینو اسیدهای لیزین، آلانین و آرژینین نیز هست.
والین یك آمینو اسید ضروری است كه بدن انسان قادر به ساخت آن نیست و باید از طریق رژیم غذایی تامین شود.
موارد مصرف ژلاتین چیست؟
ژلاتین ممكن است به عنوان یك عامل ژله ای در محصولات غذایی، دارویی، آرایشی مورد استفاده قرار گیرد.
این ماده پروتیینی به طور معمول در آبنبات های چسبنده، مارشمالوها و پوشش كپسولی داروها یافت و همچنین به صورت سوپ استخوان یا به صورت یك مكمل مصرف می شود.
***فواید مصرف ژلاتین
1- تقویت سلامت پوست
كلاژن چیزی است كه به پوست ظاهری سالم و جوان می دهد. افراد با مسن شدن به طور طبیعی كلاژن از دست می دهند كه باعث می شود سفتی پوست آنها كمتر شود و در نتیجه، پوست چین و چروك پیدا كند. با توجه به این كه ژلاتین منبع خوبی از كلاژن است، می تواند یك روش طبیعی برای تقویت ظاهر پوست باشد.
2- تامین پروتیین
یكی از مزایای مصرف ژلاتین این است كه هر نصف فنجان ژلاتین تقریبا 2 گرم (g) پروتئین فراهم می كند. پروتئین یك درشت مغذی (ماكرو مغذی) محسوب می شود، بدین معنی كه بدن به مقدار زیادی از آن نیاز دارد.
برخی منابع حیوانی پروتیین همچنین حاوی چربی غیرسالم است اما ژلاتین یك منبع پروتیینی است كه حاوی چربی نیست.
3- كمك به هضم
ژلاتین می تواند به حفظ سلامت دستگاه گوارش كمك كند.
ژلاتین ممكن است به روش های مختلف به هضم كمك كند. به عنوان مثال، گلیسین در ژلاتین می تواند باعث تقویت یك لایه سالم مخاطی در معده شود. همچنین این ماده تولید شیره های گوارشی را تحریك می كند كه هضم مناسب را تسهیل می كند. بدون آنزیم های گوارشی مناسب، مشكلات دستگاه گوارش مانند رفلاكس اسید افزایش می یابند.
همچنین، ژلاتین به آب متصل می شود و به حركت غذا در سراسر سیستم گوارش كمك می كند.
***كاهش درد مفصل
كلاژن موجود در ژلاتین ممكن است درد مفصلی مرتبط با التهاب را كاهش دهد.
طبق گزارش كتابخانه ملی آمریكا، برخی مطالعات بالینی نشان می دهند كه ژلاتین ممكن است باعث كاهش درد و بهبود عملكرد مفصلی در افراد مبتلا به استئوآرتریت شود.
5. كمك به كنترل قند خون
اگر چه تحقیقات بیشتری لازم است اما یك مطالعه نشان می دهد گلیسین كه یكی از فراوان ترین اسیدهای آمینه ژلاتین است، باعث تقویت كنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.
6. حفظ استخوان های سالم
لیزین هم كه در ژلاتین یافت می شود، به تقویت استخوان ها كمك می كند . این ماده به بدن در جذب كلسیم كمك می كند كه برای حفظ استحكام و تراكم استخوان ها لازم است.
از آنجا كه بدن نمی تواند لیزین تولید كند، ضروری است كه مقدار كافی از این ماده از طریق رژیم غذایی دریافت شود. افزودن ژلاتین به یك رژیم غذایی سالم، روشی موثر است.
7. بهبود كیفیت خواب
ژلاتین به دلیل داشتن گلیسین فراوان می تواند باعث تقویت كیفیت خواب برخی افراد شود. چند قاشق غذاخوری ژلاتین می تواند حدود 3 گرم گلیسین فراهم كند.
8. كمك به كاهش وزن
ژلاتین در كم كردن وزن هم موثر است. به واقع این ماده به دلیل دارا بودن پروتیین و كالری كم می تواند به كاهش وزن كمك كند. پروتئین به افراد كمك می كند تا احساس سیری كنند و همین امر گرایش به غذا خوردن بیش از حد را كاهش می دهد.
ژلاتین همچنین می تواند نقش مهمی در كنترل هورمون های مرتبط با گرسنگی ایفا كند.
با این حال، ژلاتین اغلب در آبنبات ها و مارشمالوها با محتوای قند بالا یافت می شود كه بهتر است منابع سالم و كم شكر ژلاتین را مصرف كرد.
علمی**2030**
مترجم: درنا محمدیان* انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۳
تهران-ایرنا- تقویت سلامت پوست، تامین پروتیین، كمك به هضم، كاهش درد مفصل و كمك به كنترل قند خون از جمله فواید مصرف ماده ای پروتیینی و لرزان به نام ژلاتین است.