تهران- ايرنا- دبير اجرايي چهارمين همايش نقشه برداري مغز ايران با اشاره به اهميت نقش بيماري آپنه خواب در ابتلا به آلزايمر گفت: بررسي هاي علمي در پژوهشكده علوم و فناوري هاي پزشكي دانشگاه شهيدبهشتي نشان مي دهد احتمال ابتلاي بيماران آپنه خواب به آلزايمر 5 برابر بيشتر از افراد عادي است.

وقفهٔ تنفسي يا قطع تنفس در خواب يا آپنه خواب (Sleep apnea) يك اختلال است كه باعث توقف تنفس براي مدت كوتاهي در طول خواب مي‌شود. آپنه‌ها معمولاً بين 10 تا 30 ثانيه طول مي كشد و در موارد شديد، مي‌تواند صدها بار در هر شب تكرار شود.
آپنه خواب به سه نوع تقسيم مي شود كه نوع اول آن در اثر انسداد راه هاي هوايي فوقاني به وجود آيد، نوع دوم آن به مشكلات مغزي برمي گردد و نوع سوم تركيب دو نوع اول است.
يكي از مهمترين علائم آپنه انسدادي خواب، خروپف با صداي بلند است. در اين حالت اكسيژن رساني به مغز براي چند ثانيه قطع مي شود.
دكتر مسعود طهماسيان روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: اين تحقيق با همكاري محققان صاحب نام خارجي از كانادا و انگليس و استادان ايراني از جمله دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه انجام شده كه نشان دهنده ارتباط مستقيم بين آپنه خواب و آلزايمر است.
وي تاكيد كرد: در مطالعه فراتحليلي نشان داده شده است كه آپنه خواب منجر به تغييرات ساختاري و عملكردي در بخش هاي مختلف مغز مانند هيپوكامپ، آميگدال و اينسولا مي شود.
دبير اجرايي چهارمين همايش نقشه برداري مغز ايران اظهار كرد: هرچند در حال حاضر درمان قطعي براي آلزايمر وجود ندارد اما مي توان با شناسايي دقيق عوامل موثر بر بيماري و رفع آنها از اثرات آلزايمر پيشگيري كرد و شرايط بهتري را براي افراد آلزايمري فراهم كرد.
طهماسيان با اشاره به اينكه آپنه خواب در مردان بيشتر مشاهده مي شود، بيان كرد: با توجه به اينكه چاقي در مردان ايراني بيشتر است، شاهد شيوع اين بيماري در مردان هستيم.
وي، كاهش وزن را از مهمترين راهكارها براي رفع اين معضل دانست و گفت: استرس هاي روزمره از عوامل موثر در بروز اين بيماري است. ديابت، فشارخون و چاقي هم بر آپنه خواب تاثيراتي دارند.
متخصص علوم اعصاب به شيوع اين بيماري در سنين مختلف اشاره كرد و افزود: اين بيماري در كودكان هم مشاهده مي شود، اما با افزايش سن، افراد بيشتري به آن مبتلا مي شوند.
وي ادامه داد: هركسي كه خروپف مي كند حتما مبتلا به آپنه خواب نيست، يعني اينكه فرد مي تواند براثر مشكلات ديگر مانند مشكل بيني گرفتار خروپف باشد و با درمان ساده هم مي توان اين افراد را درمان كرد.
طهماسيان با اشاره به اين كه بيماري آپنه خواب درمان پذير است، افزود: تشخيص دقيق بيماري با بستري شدن فرد به مدت يك شب در كلينيك خواب، امكان پذير است و درمان مناسب براي آنان براساس تشخيص متخصصان اختلالات خواب انجام مي شود.
دبير اجرايي چهارمين همايش نقشه برداري مغز ايران با اشاره به اين كه آپنه خواب بيماري شايعي است، گفت: در مطالعه اي كه در استان كرمانشاه انجام شد، مشخص شده است كه 25 درصد مردم علائم آپنه خواب دارند.
چهارمين همايش بين المللي نقشه برداري مغز ايران با حضور پروفسور عباس علوي مبدع تصوير برداري مغز و ساير محققان برجسته داخلي و خارجي از 3 تا 5 آبان ماه در مركز همايش هاي بين المللي ابوريحان دانشگاه شهيد بهشتي برگزار مي شود.
علمي ** 1201 **
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور**