به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه اطلاع رساني انجمن فيزيك امريكا، محققان دريافتند كه قند اضافي در برگ هاي درختان مي تواند به انباشت چربي در اين بخش از گياه منجر شود و اين يافته احتمالا به توليد سوخت هاي زيستي كمك مي كند.
'جان شانكلين' كه در اين مطالعه هدايت تيم تحقيق وابسته به وزارت انرژي آمريكا را به عهده داشت، با اعلام اين خبر افزود: اين چربي اضافي انباشته شده حاصل از قند مي تواند گياهان را به كارخانه هايي براي توليد سوخت زيستي و ساير مواد شيميايي مفيد بدل كند.
شانكلين گفت: گياهان نور خورشيد، آب و دي اكسيد كربن را از طريق فتوسنتز به قندها تبديل مي كنند و اين قندها معمولا پس از انتقال از برگ ها به بخش هاي ديگر گياه، به ساير تركيبات مورد نياز براي رشد و نمو آن تبديل مي شوند. همچنين صرف نظر از برخي دانه هاي روغني، چربي به صورت مازاد معمولا در گياهان ذخيره نمي شود.
پژوهشگران به اطلاعات مشروحي درباره فرايندهاي بيوشيميايي دخيل در سيستم متابوليسم و ژن هاي كنترل كننده آن نياز داشتند تا بتوانند جهت افزايش توليد چربي و انباشت آن در برگ ها كه منبع بسيار غني تر و در دسترس تري براي استحصال مواد شيميايي زيست پايه در قياس با دانه هاي روغني هستند، دخالت كنند.
براساس توضيحات ارائه شده در نشريه Plant Physiology، محققان به طور انتخابي گياهان را به نوعي پرورش دادند كه برخي مسيرهاي انتقال و تبديل قند در انها مسدود شود؛ اين امر به افزايش توليد چربي و انباشت آن در برگ ها انجاميد.
محققان براساس پژوهش اوليه خود گمان داشتند كه قند اضافي در برگ ها به افزايش توليد چربي در آن بافت هاي گياهي منجر مي شود. براساس همان تحقيق، سطح بالاي قند در برگ ها عملكرد يك پروتيين كنترل كننده را مختل مي كند؛ اين پروتيين نقشي مهم در تجزيه پروتيين ديگري دارد كه سوييچ فعاليت ژن هاي چربي ساز است.
اما در تحقيق جديد، دانشمندان متوجه همزماني افزايش سطح پروتيين دوم با افزايش سطح مواد دخيل در توليد چربي شدند.
به گفته شانكلين، تركيب دو عامل يعني جهش هاي ژنتيكي كه به كاهش انتقال قند از برگ ها منجر مي شوند و تبديل آنها به نشاسته، سطح قند در برگ ها را افزايش مي دهد و اين قند مازاد از طريق تثبيت سوييچ پروتييني، و نيز با تامين مولفه هاي كربني مورد نياز براي افزايش توليد چربي در برگ ها، موجب تحريك توليد چربي مي شود.
به گفته محققان، يافته هاي حاصل از تازه ترين تحقيقات بيوشيميايي-ژنتيكي اطلاعات ارزشمندي را درباره ارتباط ميان قند، مولفه هاي چربي ساز و ذخيره چربي در برگ ها ارائه مي دهد كه مي تواند به اقدامات زيست فناورانه براي افزايش توليد چربي در بافت هاي گياهي در گياهان داراي ارزش اقتصادي، كمك كند.
علمي (6)9259
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار:محتشمي پور
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۸
تهران- ايرنا- مصرف شيريني و كم تحركي به انباشت چربي در بدن و اضافه وزن مي انجامد؛ حال محققان دريافته اند كه در گياهان هم وضعيت مشابهي وجود دارد؛ هر چند ذخيره چربي در گياهان مفيد و منبعي بالقوه براي سوخت هاي زيستي است.