دامغان- ایرنا- همزمان با صبح روز ششم محرم، آیین طوق جامه كردن، به‌عنوان نمادی از همدلی و یكپارچگی هیات‌ها و سوگواران حسینی، صبح روز چهارشنبه در حسینیه حضرت ابوالفضل(ع) دامغان برگزار شد.

به گزارش ایرنا، آیین طوق جامه كردن، اصلی ترین آیین ماه محرم در شهرستان دامغان با پیشینه بیش از 200 سال، اشاره‌ای به پوشاندن و سیاه پوش كردن طوق ها در ایام محرم است كه در دامغان سابقه بیش از 200 ساله دارد.
بعضی افراد نیز از لفظ طوق جامع كردن استفاده می كنند زیرا طوق ها معمولا از نقاط مختلف محله ها جمع آوری می شود و در حسینیه جامه می شود، اما اصطلاح صحیح تر و درست تر همان جامه كردن است.
در گذشته رسم بوده است حسینیه ای كه در آن طوق، جامه دار می شد به صورت كتبی و با ارسال دعوت نامه ای از برخی تكایا و دسته جات عزاداری دعوت به عمل می آوردند كه در برنامه شركت كنند، حسینیه ها نیز این دعوت را پذیرفته و با دسته ای از عزاداران خود در برنامه حضور پیدا می كردند.
این آیین سنتی در دامغان از صبح روز ششم محرم آغاز می شود كه در پی آن یكی از باشكوه ترین مراسم های محرم در دامغان برگزار می‌شود، در این روز حسینیه حضرت ابوالفضل(ع) دامغان كه بسیار مورد توجه مردم منطقه است، آماده پذیرایی از هزاران عزادار حسینی می شود.
در این آیین، ابتدا دسته ای با طبل و سنج و شیپور به داخل حسینیه وارد می شوند و اعلام می كنند كه هیات ها در راه هستند و سپس دسته زنجیرزنی و هیات ها با مداحی و سینه‌زنی و علم های خود در محل حسینیه حضور پیدا می كند.
هیات های عزاداری یك به یك وارد حسینیه می شوند و آخرین هیات طوق های جامه شده را به صورت خوابیده و بر روی دست، وارد حسینیه می كنند و عزاداران نیز به همراه سوگواری و ریختن اشك ماتم، ذكر «وای حسین(ع) كشته شد» را سر می دهند.
در گذشته، چوب طوق ها از سر طوق ها كه معمولا فلزی بود جدا بوده و آن ها را بر روی طبق هایی قرار می دادند و روی آنها را پارچه هایی می انداختند سپس در زمان طوق جامه كردن، به همین شكل وارد حسینیه می شدند و هنگامی كه روضه طوق خوانده می شد، چلّه ها و چوب ها را به هم متصل كرده و پارچه ها را به دور طوق می بستند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان گفت: آیین طوق جامه كردن در دامغان از صبح روز ششم محرم در حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) آغاز می شود و به ترتیب تا روز یازدهم محرم ادامه پیدا می كند.
حجت الاسلام حسین صبوری اضافه كرد: هیات های زینبیه، امامزاده علی (ع)، حسینیه حضرت ابوالفضل(ع)، امامزاده موسی بن جعفر(ع) تكیه خوریا، حسینیه محله امام، حسینیه شاهزاده علی اكبر(ع) درقلعه و معصوم زاده در این آیین حضور دارند.
صبوری با بیان اینكه در این آیین هشت هیات از تكیه و حسینیه های شهر حضور دارند كه در هر بار برگزاری، یك هیات میزبان هفت هیات دیگر شهرستان است، اضافه كرد: برگزاری آیین طوق جامه كردن به نوعی وحدت و همدلی بین هیات های عزاداری و هیات امنای مساجد، تكایا و حسینیه ها را فراهم می كند و نمادی از همدلی سوگواران حسینی در شهر دامغان است.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی دامغان تصریح كرد: در روز ششم محرم در آیین طوق جامه كردن حسینیه حضرت ابوالفضل(ع)، بیش از 300 راس گوسفند و یكزار مرغ و خروس به نیت ادای نذورات و اعلام ارادت و نیاز سوگواران و عزاداران در عزای سیدالشهدا(ع) در جلوی علم ها قربانی می شود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان دامغان نیز در خصوص این آیین گفت: هدف از اجرای این آیین توجه ویژه به عزاداری سیدالشهدا(ع)، ایجاد شور حسینی در جامعه و باور به اعتقادات اهالی منطقه است.
حجت الاسلام مرتضی میركو اضافه كرد: هیات های عزاداری و هیات امنای تكایا و حسینیه ها در پرشورتر برگزار شدن این آیین و عزاداری سرور و سالار شهیدان ابا عبدالله الحسین(ع) نقش به سزایی را ایفا می كنند.
وی افزود: این آیین در دو نوبت صبح و عصر از روز ششم محرم در هشت تكیه و حسینیه دامغان اجرا می شود و در روز دهم با حضور 15 هیات عزاداری شهرستان از حسینیه حضرت ابوالفضل(ع) آغاز و در فردوس رضا ختم می شود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه دامغان گفت: در پایان دهه محرم، در روز یازدهم طبق آیین هرساله، بیش از 30 هیات از روستاهای دامغان از حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) تا بكیربن اعین با حضور دسته‌ها و علم ها در خیابان به عزاداری می پردازند.
شهرستان دامغان دارای بیش از 400 مسجد و حسینیه، 38 امامزاده و بقاع متبركه است كه تعداد 250 نفر عضو هیات امنای این اماكن هستند.
9856/6103 گزارش: میثم اسماعیلی ** انتشاردهنده: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازه‌ترین اخبار و رویدادهای استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@كانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه كنید.