به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، علي اكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي اواسط مهر ماه در سفري به ايتاليا از يك مركز درماني هسته اي اين كشور بازديد كرد؛ در آن مركز درماني از روش هاي پروتون درماني و كربن درماني استفاده مي شود.
در تعريف، پروتون درماني شكل دقيقي از پرتو درماني است كه با استفاده از پرتو پروتون، سلول هاي سرطاني را هدف قرار داده و آنها را نابود مي كند. اين شيوه در مقايسه با ساير درمانهاي متعارف سرطان مانند جراحي، شيمي درماني و پرتو درماني اشعهي ايكس، از نظر دقت و اثربخشي نمرهي بالايي را كسب ميكند. پروتون درماني بدون آسيب رساندن به سلول هاي سالم، سلول هاي سرطاني را از بين ميبرد. بنا بر اين، به طور قابل ملاحظهاي عوارض جانبي را كه درمانهاي متعارف سرطان به همراه دارند، كاهش ميدهد.
اما كربن درماني روشي پيشرفته است كه مي تواند 'دي ان اي' غدد سرطاني را هدف قرار دهد و بسيار متفاوت از پروتون درماني است.
رئيس انجمن راديوتراپي آنكولوژي ايران روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا
با بيان اين كه در حال حاضر تعداد محدودي از مراكز راديوتراپي دنيا از شيوه پروتون درماني استفاده مي كنند. بهره گيري از اين شيوه درماني را نيازمند دستگاه هاي پيشرفته دانست كه خارج از دسترس بسياري از مراكز راديوتراپي هستند.
دكتر محمدرضا قوام نصيري امكان بهبودي بهتر را از مهمترين ويژگي هاي اين فناوري برشمرد و گفت: پرتوهاي پروتون با انتقال انرژي زياد و البته كنترل شده، سرطان را درمان مي كنند.
قوام نصيري ادامه داد كه در اين فناوري نوين از ذرات سنگين استفاده مي شود و پرتوهاي ايكس، گاما و الكترون آن، قدرت تخريب بيشتري در بافت هاي سرطاني ايجاد مي كنند.
وي اظهار كرد: اگر فيلد اين پرتوها روي قسمتي كه مي خواهيم قرار نگيرد و حتي ميليمتري تفاوت داشته، مي تواند بافت سالم را هم منهدم كند به همين منظور دقت در اين دستگاه ها بسيار بالاست.
رئيس انجمن راديوتراپي آنكولوژي ايران افزود: ذرات سنگين در پروتون درماني نياز به وجود اكسيژن در بافت سرطاني ندارند اما در شيوه هاي قبلي مانند اشعه هاي ايكس، الكترون و گاما به وجود اكسيژن در محيط درمان نياز است تا سلول هاي سرطاني، اكسيژن موجود را به صورت كافي دريافت و سپس تحت تاثير اشعه قرار گيرند.
وي با اشاره به اين كه در حال حاضر شيوه درماني كربن درماني و پروتون درماني در كشور وجود ندارد، اظهار كرد: مسئولان سازمان انرژي اتمي و وزارت بهداشت پيگير اين موضوع مهم هستند و اميدواريم در آينده محقق شده و مورد استفاده بيماران سرطاني قرار گيرد.
دكتر قوام نصيري با بيان اين كه تا آنجا كه اطلاع دارم كربن درماني هنوز در دستور كار وزارت بهداشت قرار ندارد، اظهار كرد: اما اقداماتي در زمينه به كار گيري پروتون درماني اغاز شده است، هر چند بهره گيري از اين فناوري مدرن نيازمند اقداماتي زمان بر مانند تامين دستگاه ها، تربيت نيروهاي متخصص، ساخت اتاق مخصوص و نصب دستگاه ها و تجهيزات است.
علمي ** 1201 **
خبرنمگار: عبدالكريم جبارپور* انتشار: محتشمي پور
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۹
تهران- ايرنا- پروتون درماني روشي پيشرفته در درمان سرطان است كه به گفته رئيس انجمن راديوتراپي آنكولوژي ايران، تا 3 سال آينده در كشور ما نيز به كار گرفته مي شود.