به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، اعضاي هيات دولت در جلسه چهارشنبه ، اعطاي تسهيلات ويژه را براي جبران خسارت هاي فراوان ناشي از زلزله غرب ايران تصويب كردند. اين موضوع در عنوان نخست برخي روزنامه هاي امروز پنجشنبه 25 آبان ماه 1396 جاي گرفت. كودتاي ارتش زيمبابوه و دستگيري رئيس جمهوري اين كشور و همچنين نوسانات قيمت دلار نيز ديگر موضوعات بررسي شده در روزنامه هاي امروز بود.
** دولت در كنار زلزله زدگان
روزنامه «ايران» از كمك 940 ميليارد توماني دولت به زلزله زدگان خبر داد و به نقل از سخنگوي دولت عنوان كرد: براي هر خانوار كه نياز به احداث و بازسازي دارند، در مناطق روستايي 25 ميليون تومان و در مناطق شهري 35 ميليون تومان تسهيلات پرداخت ميشود، همچنين براي مناطق روستايي 5 ميليون تومان و مناطق شهري 6 ميليون تومان وام بلاعوض اختصاص مييابد. همچنين، 3 ميليون تومان تسهيلات و 2 ميليون تومان وام بلاعوض براي خريد مجدد لوازم خانگي به زلزله زدگان پرداخت ميشود.
محمدباقر نوبخت در تشريح مصوبات هيأت وزيران براي كمك نقدي به زلزله زدگان گفت: با تصويب هيأت دولت، 659 ميليارد تومان تسهيلات و 281 ميليارد تومان كمك بلاعوض به خانوارهاي زلزله زده كرمانشاه اختصاص مييابد. اقدامات اجرايي اين مصوبه از امروز (چهارشنبه)آغاز ميشود و اميدواريم با سرعت و دقت و در كمال آرامش و امنيت انجام شود.
روزنامه «ابتكار» با اشاره به سخنان رئيس جمهوري مبني بر اينكه «با تمام توان مشكلات زلزله زدگان كرمانشاه را پيگيري مي كنيم» نوشت: رئيس جمهوري با تاكيد بر اينكه دولت با همه توان مشكلات ناشي از زلزله كرمانشاه و برطرف كردن آلام مردم را پيگيري خواهد كرد، اظهار كرد: در چنين مواقعي بسيار مهم است كه روحيه برادري و اخوت و عشق به وطن و اسلام را بيش از پيش نمايان سازيم و در اين راستا مردم غيور، قهرمان، شجاع و پهلوان استان كرمانشاه پيشگام بودند.
روزنامه «ابرار اقتصادي» از كمك بلاعوض 6 ميليون توماني دولت به زلزله زدگان خبر داد و نوشت: سخنگوي دولت گفت كه اين مصوبه به بانك مركزي و سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شد و به اين ترتيب، بانك مركزي بايد 659 ميليارد تومان را از طريق نظام بانكي تسهيلات بدهد و 281 ميليارد تومان را نيز سازمان برنامه و بودجه پرداخت ميكند. به گفته نوبخت، اين موارد غير از مصوبهاي خواهد بود كه براي جبران خسارات و بازسازي زيربناها و ابنيه دولتي بايد انجام شود.
تسهيلات دولت براي بازسازي كرمانشاه نيز عنوان نخست روزنامه «اطلاعات» بود كه در آن مي خوانيم: كمكهاي بلاعوض شامل كمك براي مرمت و تعمير 15 هزار واحد مسكوني شهري و روستايي و واحدهاي تجاري به ازاي هر واحد 2 ميليون تومان، كمك براي تأمين لوازم خانگي تعداد 15 هزار و 500 واحد مسكوني به ازاي هر واحد 2 ميليون تومان، كمك براي تأمين اسكان موقت 11 هزار واحد مسكوني روستايي به ازاي هر واحد 3 ميليون تومان و كمك بلاعوض براي تأمين اسكان موقت 4500 واحد شهري به ازاي هر واحد 5 ميليون تومان از ديگر موارد مصوب هيات وزيران براي كمك به زلزله زدگان استان كرمانشاه در اين جلسه بود.
به گزارش اطلاعات، همچنين با تصويب دولت، براي تعمير 15 هزار واحد مسكوني شهري و روستايي و تجاري تا سقف 12 ميليون تومان تسهيلات براي هر واحد و براي تأمين لوازم خانگي و ساير هزينههاي ضروري براي 15 هزار و 500 واحد مسكوني تا سقف 10 ميليون تومان تسهيلات به صورت قرض الحسنه اختصاص يافت.
** آيا پايان موگابه فرا رسيده است؟
بنابر اعلام ارتش زيمبابوه «رابرت موگابه» از رياستجمهوري بركنار و در بازداشت قرار گرفته و «امرسون منانگاگوا» به عنوان رئيس جمهوري موقت جاي او را گرفته است. بسياري از روزنامه هاي امروز به گمانه زني درباره آينده موگابه و زيمباوه پرداختند.
در گزارش روزنامه «آرمان» با اين موضوع آمده است: موگابه، بهدليل سياستهاي اقتصادي و سركوب مخالفان سياسياش، همواره تحت انتقاد محافل جهاني قرار داشتهاست. پس از دخالت نظامي زيمبابوه به رهبري رابرت موگابه در جنگ دوم كنگو، كه به سلب مالكيت انبوه زمينهاي سفيدپوستها انجاميد، بسياري از كشورهاي غربي وي را متهم به «تبعيض نژادي» و نفرتپراكني نسبت به اقليت سفيدپوست ساكن در زيمبابوه كردند.
بر اثر تحريمهاي اقتصادي، اقتصاد زيمبابوه با مشكلات بسيار جدي روبهرو شد. كمبودهاي جدي نفتي و غذايي منجر به مهاجرت گسترده اهالي زيمبابوه به كشورهاي همسايه، بهخصوص آفريقاي جنوبي شد. موگابه، مخالفانش را «تازه متولدين استعمارگر» خوانده و معتقد بود كه مشكلات زيمبابوه، «ميراث استعمار» است.
روزنامه «قانون» با اشاره به پايان ديكتاوري موگابه، عنوان كرد: پيرترين رييس جمهور جهان، نه توسط خودش يا فرشته مرگ كه با دخالت ارتش از قدرت كنار زده شد! او 30 سال است كه رييسجمهور زيمبابوه است و پيش از آن نيز هفت سال، نخستوزير كشورش بود. رييس جمهوري كه در دنيا، نماد ديكتاتوري شده بود، روزگاري بهعنوان رهبري آزاديخواه و ناسيوناليست، شناخته ميشد! اما رابرت موگابه نتوانست در همان مسيري قدم بردارد كه رفيق دوران مبارزات او يعني نلسون ماندلا رفته بود.
به تحليل قانون، به نظر مي رسد اصلي ترين دليل بركناري رابرت موگابه، تكراري شدن حضور در سطح اول سياست در زيمبابوه باشد. او 37 سال در رأس قدرت حضور داشته و اينك هم چهرهاش و هم سياستهايش براي مردم اين كشور، تكراري شده است. نفس كشيدن در كشوري كه 37 سال با يك روش و سياست اداره شده، براي هر كسي سخت است! حال شايد ارتش به كمك مردم آمده تا زيمبابوه را وارد دوران جديدي كند!
«ديكتاتور دربند» عنوان گزارش «شرق» در اين باره بود كه در آن مي خوانيم: سفارتهاي ايالات متحده و بريتانيا از شهروندان خود خواستهاند تا اطلاع ثانوي از محل سكونت خود خارج نشوند. اين مسئله ميتواند از احتمال درگيري ميان نيروهاي ارتش و نيروهاي وفادار به موگابه حكايت داشته باشد. بنابراين براي جلوگيري از تشديد درگيري و تنش در زيمبابوه، يك سناريوي احتمالي ميتواند اين باشد كه رابرت موگابه بار ديگر منانگاواوا را در پست معاوناولي خود ابقا كند و در ادامه نيز انصراف خود از شركت در انتخابات رياستجمهوري اين كشور را اعلام كند تا منانگاواوا بهعنوان نامزد اين حزب وارد كارزار رقابت انتخاباتي شود.
«مردم سالاري» نيز عنوان كرد: منانگاگوا مشهور به «كروكديل» براي چندين دهه يك همپيمان رابرت موگابه محسوب ميشد و از او به عنوان كسي ياد ميشد كه از رئيسش مخوفتر است و موگابه كارهاي كثيف را به او ميسپارد.
منانگاگوا بعد از درگيري پيدا كردن با گريس، همسر موگابه متهم به خيانت و اخراج شد. با اين حال او توانست حمايت مخالفان و ارتش زيمبابوه را به خود جلب كند. ناظران اقدام موگابه در اخراج منانگاگوا را هموار كردن راه براي جانشيني گريس به جاي او ميدانستند. بعد از آن منانگاگوا كه از حمايت ارتش برخوردار بود از كشور فرار كرد.
روزنامه «تجارت» نيز در گزارش خود به ولخرجيهاي همسر موگابه اشاره كرد و نوشت: اخباري درباره خريدهاي گزاف و ولخرجيهاي گسترده توسط گريس موگابه از جمله خريد املاك در آفريقاي جنوبي و يك خودروي رولز رويس باعث خشم بسياري از مردم زيمبابوه شده بود و تصوير خوشگذراني پر خرج پسر بانوي اول زيمبابوه در يك كلوب شبانه نيز اين هفته در شبكههاي اجتماعي منتشر شد.
به گزارش گاردين اين بحران درحالي رخ ميدهد كه زيمبابوه با مشكلات شديد اقتصادي روبروست و به دليل كمبود دلار به سختي قادر به پرداخت هزينه واردات است. كارمندان دولتي ازجمله سربازان و نيروهاي پليس چندين ماه بدون حقوق زندگي ميكنند و از دولت ناراضي هستند. زيمبابوه از سال 2008 با تورم 100 هزار درصدي چنان بيارزش شد كه استفاده از دلار بار ديگر رايج يافت .
** بالا و پايين هاي دلار
روز گذشته، قيمت دلار پس از چهار بار افزايش متوالي قيمت سرانجام كاهش يافت و با پايين رفتن از اين مرز با قيمت 4هزار و 97 تومان به كار خود پايان داد. برخي روزنامه ها به نوسان قيمت دلار و شيوه رفتار صرافي ها با اين نوسانات اشاره كردند.
روزنامه «دنياي اقتصاد» زير عنوان «نزول دلار به زير مرز رواني» نوشت: اولين كاهش دلار پس از 4 افزايش متوالي رقم خورد. كاهشي كه زمينهساز نزول شاخص بازار ارز به زير مرز رواني شد.
روز گذشته، شاخص بازار ارز با ثبت افت 24 توماني بيشترين كاهش از 22 مهر را تجربه كرد و تا قيمت 4 هزار و 97 تومان پايين رفت. قدرتنمايي بازارساز در دو جبهه زمينهساز تغيير مسير اين ارز بود. به گفته بخشي از بازيگران با تجربه بازار، بازارساز با عرضه حواله درهم و دلار از همان ابتداي روز موجب شد دلالان ارزي از موضع خريد خود عقبنشيني كنند.
به تحليل اين روزنامه، مهمترين عاملي كه در تغيير مسير اين ارز نقش داشت، افت نرخ حواله درهم بود، همان عاملي كه در روزهاي ابتدايي هفته چند بار زمينهساز جابهجايي سقف دلار در سال 96 شده بود. به گفته بخشي از بازيگران با تجربه بازار، بازارساز از همان ابتداي روز عرضه حواله درهم و دلار را به شكل جدي دنبال كرد؛ موضوعي كه موجب عقبنشيني دلالان ارزي شد.
روزنامه «اقتصاد پويا» نيز با اشاره به اين كه «صرافي ها دلار نمي فروشند» عنوان كرد كه اگرچه دولت معتقد است بازار ارز را كاملا تحت كنترل دارد، اما از نظارت كافي بر روي بازار ارز و مكانيز عرضه ارز در بازار خبري نيست.
اين روزنامه افزود: صرافي ها در ميدان فردوسي دلار نمي فروشند و تنها خريد دلار از مردم را در دستور كار قرار داده اند. نظارت بر صرافي ها ضعيف و بازار دلالال مقابل پاساژ افشار داغ است. اين بانك مركزي است كه بايد افسار بازار را در دست بگيرد؛ اگرچه بگير و ببند را نبايد سرلوحه كار خود قرار دهد.
پژوهشم** 9283**1601** تنظيم: فرشته ذبيحيان** انتشار: شهناز حسني
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شويد
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۴
تهران- ايرنا- رئيس جمهوري و وزيران دولت كه پس از وقوع زلزله بزرگ غرب ايران در مناطق زلزله زده براي رسيدگي به مشكلات آسيب ديدگان حضور يافتند؛ در جلسه ديروز هيات دولت نيز مصوباتي را براي كمك به زلزله زدگان درنظرگرفتند.