به گزارش خبرنگار حوزه آموزش ایرنا، علی باقرزاده روز شنبه در نشست خبری اظهار داشت: اكنون درصد بی سوادی گروه سنی بالای 6 سال از 15.2 به 12.3 كاهش یافته است.
وی ادامه داد: در فاصله سال های 2000 تا 2015 كه سند جامع آموزش برای همه به امضا رسید، درصد بی سوادی در كشورهای مختلف یك درصد كاهش یافته بود كه این رقم در سال های 90 تا 95 در ایران 2.85 درصد بود.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی افزود: در سال های 86 تا 90 حدود 12 استان با افزایش قدر مطلق بی سوادی مواجه بودند و در گروه سنی 14 - 10 سال درصد باسوادی به 98.7درصد، گروه سنی 19 - 15 سال به 97.8 درصد، گروه سنی 24 - 20 سال به 97 درصد، در گروه سنی 29 - 25 سال به 96.4 درصد و در گروه سنی 34 تا 30 سال به 96 درصد رسید.
باقرزاده یادآور شد: همچنین میانگین سال های تحصیل شهروندان بالای 6 سال اكنون به 8.4 رسیده كه این رقم در سال 90، 7.6 بوده و در تهران نیز با بالاترین میانگین 9.8 است.
وی با بیان اینكه طرح سواد آموزی گروه سنی 19 - 10 با هدف ارائه آموزش سواد پایه به افراد غیر محصل از سال 94 به اجرا در آمده است، گفت: در این مدت 45 هزار و 429 فرد بی سواد ایرانی و خارجی باسواد شدند كه از این تعداد 29 هزار و 915 نفر ایرانی و بقیه اتباع خارجی و عمدتا اتباع افغان هستند.
باقرزاده یكی از شاخص های مهم در سوادآموزی را كاهش فاصله باسوادی زنان و مردان دانست و افزود: در گروه سنی 49 - 10 درصد باسوادی زنان از 90.7 به 92.4 رسیده كه رشد 2.7 درصدی را نشان می دهد و حدود 80 درصد فعالیت های سازمان نهضت سواد آموزی نیز به زنان اختصاص دارد.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی در خصوص كاهش باسوادی بین نقاط شهری و روستایی نیز گفت: فاصله با سوادی نقاط شهری و روستایی از 13.5 درصد در سال 90 به 12.3 درصد در سال 95 كاهش یافته و رشد خوبی را نشان می دهد.
باقرزاده ادامه داد: در گروه سنی 19 - 10 درصد باسوادی از 97.3 درصد به 98.2 درصد رسیده كه به معنای آن است كه در این گروه سنی 190 هزار كودك در خارج از مدرسه هستند و خود را بی سواد مطلق ثبت كرده اند.
وی یادآورشد: در گروه سنی 29 - 10 نیز درصد با سوادی از 96.2 به 97.3 و در گروه سنی 49 - 10 از 92.5 درصد به 94.7 رسیده است و آمارها نشان می دهد كه تعداد بی سوادان 49 - 10 سال یك میلیون و 113 هزار نفر كاهش یافته است.
** امضای 33 تفاهمنامه همكاری با موسسات دولتی و غیردولتی در پنج سال گذشته
وی به برخی دیگر از فعالیت های سازمان نهضت سوادآموزی اشاره كرد و افزود: بیش از 33 تفاهمنامه همكاری با موسسات و دستگاه های دولتی و غیر دولتی در پنج سال گذشته به امضا رسیده و سالانه 570 مركز غیر دولتی در استان ها و شهرستان ها با این سازمان قرداد منعقد می كنند.
** 262 هزار نفر از اولیای دانش آموزان باسواد شدند
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی اضافه كرد: در مدت سه سال گذشته با اجرای طرح والدین بی سواد، 262 هزار نفر از اولیای دانش آموزان سواد آموز شده اند.
باقرزاده اظهار كرد: اما در عین حال هنوز 150 هزار نفر از اولیای دانش آموزان از نعمت سواد بی بهره هستند كه دلایل مختلفی دارد از جمله اینكه هر سال تعدادی از والدین كلاس اولی ها به این جمع اضافه می شوند و یا والدینی هستند كه مهاجرت های فصلی دارند.
** سالانه 15 هزار نفر از افراد 19 - 10 سال باسواد می شوند
وی با بیان اینكه سواد آموزی افراد 10 تا 19 سال یكی از اولویت های این سازمان است، گفت: در مدت سه سال گذشته در مجموع 45 هزار و 429 نفر شناسایی شده و آموزش های لازم را فرا گرفتند.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی افزود: تعداد 217 مراكز آموزش یادگیری محلی ایجاد شده كه سواد آموزی با مهارت آموزی زندگی را ارائه می دهد.
باقرزاده با بیان اینكه دو طرح كتابخوانی به منظور پایداری سواد دنبال می كنیم، گفت: اولین طرح، كتابخوانی با خانواده است كه 139 هزار نفر زیر پوشش این طرح قرار دارند و طرح دیگر حلقه های كتابخوانی برای افراد كم سوادی است كه زیر پوشش آموزش های نهضت سوادآموزی قرار ندارند و اكنون 36 هزار نفر از مزایای این طرح بهره مند می شوند.
** نرخ باسوادی اتباع به 64 درصد رسید
وی گفت: نرخ با سوادی اتباع بیگانه در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی 6 درصد بود كه این رقم بر اساس سرشماری سال 90 به 64 درصد معادل حدود 760 هزار نفر رسیده، به این معنا كه سالانه 20 هزار اتباع سواد آموز شده اند و بیش از 22 هزار نفر از اتباع نیز با همكاری كشور نروژ و دانمارك سواد آموز شده اند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی یادآور شد: در پنج سال گذشته همچنین 86 هزار زندانی در زندان ها زیر پوشش نهضت سواد آموزی قرار گرفتند و دو هزار و 911 نفر سرباز نیز در دوران خدمت باسواد شدند.
باقرزاده برگزاری مسابقه كتابخوانی و انشا نویسی را از دیگر فعالیت های سازمان نهضت سوادآموزی برشمرد و اضافه كرد: این طرح ها با در نظر گرفتن شعارهای سال اعلامی از سوی مقام معظم رهبری و پرسش مهر ریاست جمهوری و با هدف گسترش و ترویج فرهنگی مطالعه در میان سوادآموزان برگزار شد و در مجموع یك میلیون و 189 هزار نفر در هر دو رقابت شركت كردند.
وی با بیان اینكه همچنین طرح تلفیق سواد پایه با مهارت های رایانه ICDL و با هدف تعمیم و گسترش مهارت استفاده از رایانه در برنامه های سواد آموزی به اجرا در می آید، اظهار كرد: این طرح در سال 94 به صورت پایلوت در 6 استان و در سال 95، در 11 استان به اجرا درآمد و بعد از طی مراحل آزمایشی در سال 96 در سراسر كشور تعمیم داده شد و تاكنون 6 هزار و 325 نفر را زیر پوشش قرار داده است.
** سالانه 70 هزار آموزش دهنده فعال داریم
رئییس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینكه سالانه 70 هزار آموزش دهنده فعال داریم كه از یك تا 25 بی سواد را آموزش می دهند، گفت: موسسه غیردولتی بر اساس بهای تمام شده با آموزش دهندگان عقد قرار داد می كند و این سازمان نیز كار كنترل ثبت نام ها و خروجی ها را به عهده دارد.
** استخدام آموزشدهندگان نهضت و حقالتدریسیها در دست تدوین است
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اظهار داشت: از ابتدای تصویب اساسنامه سازمان پیش بینی شده بود كه هر فردی كه پنج سال با سازمان همكاری داشته باشد استخدام می شود كه البته مصوبه درستی نبود و باید از همان ابتدا نیروی ثابت جذب میشد.
باقرزاده با اشاره به ارائه قانون اصلاح تبصره 10 ماده 17 تعیین تكلیف آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی و حق التدریسی ها در مجلس اظهار كرد: در این اصلاحیه، مجلس شورای اسلامی آموزش و پرورش را مجاز كرد كسری نیروی خود را از چهار گروه مربیان پیش دبستانی، آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی، نیروهای خرید خدمات آموزشی و نیروهای حق التدریس جبران كند كه هنوز این مصوبه اجرا نشده بود طرح دیگری در مجلس مبنی بر استخدام حق التدریسی ها و نهضتی ها ارائه شد كه البته این طرح هنوز به نتیجه نرسیده است.
معاون وزیر آموزش و پرورش همچنین گفت: كلاس درس هیچ آموزش دهندهای به علت حضورش در تجمعات صنفی منحل نشده است و اگر این طور بود اگر كد ملی شان را به ما بدهند بررسی می كنیم و پاسخ می دهیم.
وی با تاكید بر اینكه مطالبه آموزش دهندگان را به رسمیت می شناسیم، در خصوص ثبت نام های غیرواقعی نیز گفت: در هر زمان كه مشخص شود فرد ثبت نام شده به عنوان بی سواد، دارای سواد بوده، فرد را از چرخه آموزش خارج می كنیم، كلاس معلم را منحل و فعالیت آموزش دهنده را برای مدتی تعلیق خواهیم كرد همچنین اگر شخص دیگری به جای آموزش دهنده به كلاس برود با وی برخورد می كنیم.
باقرزاده به آخرین وضعیت پرداخت مشوق های باسوادی اشاره و عنوان كرد: از 153 هزار باسواد شده مشمول سال 95، مشوق های باسوادی 90 هزار نفر پرداخت شده و برای 40 هزار نفر نیز آماده پرداخت است و البته پنج هزار نفر نیز از دریافت پاداش انصراف داده اند و تعدادی هم حساب بانكی ندارند.
فراهنگ ** 1883 ** خبرنگار: مریم جلوداران * انتشار: امید غیاثوند
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۶
تهران - ایرنا - رئیس سازمان نهضت سواد آموزی گفت: بر اساس آمار در فاصله سال های 91 تا 95 در مجموع یك میلیون و 480 هزار نفر از آمار بی سوادان كشور كم شده است.