به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، مراسم افتتاح پروژه ملی ' ایرانوم ' با حضور دكتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، دكترحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و دكتر رضا ملك زاده معاون وزیر بهداشت برگزار شد.
با اجرای این پروژه ارزشمند كه شامل توالی یابی ژنومیك هشت قوم ایرانی می باشد، مركز تحقیقات ژنتیك دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی موفق به انتقال تكنولوژی بسیار پیشرفته توالی یابی نسل جدید ژنوم (NGS) به كشور شده و امكان بهره برداری علمی تمامی مراكز تحقیقاتی علوم پایه، پزشكی و نیز پزشكی شخص محور كشور از اطلاعات تخصصی ثبت شده در این مركز، بویژه جهت پیشگیری ، تشخیص و درمان بیماری های ژنتیكی فراهم شده است.
محققان مركز تحقیقات ژنتیك دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اجرای پروژه علمی - فناوری ایرانوم موفق به انتقال تكنولوژی پیشرفته توالی یابی نسل جدید ژنوم ( NGS) به كشور شدند.
این پایگاه هم اكنون شامل داده های مربوط به ژنوم 800 فرد سالم با ویژگی های مشخص از هشت قوم ایرانی می باشد كه هر صد نفر مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات آنان بدون نام و مشخصات شخصی بصورت كد گذاری شده در این پایگاه ثبت شده است.
داده های مرحله اول این پایگاه داده ها مربوط به 800 نفر بالای 35 سال بوده كه این جمعیت از 8 قوم مختلف شامل فارس، آذری، كرد، عرب، لر، بلوچ، تركمن و ساكنین خلیج فارس است.
یك میلیون و 368 هزار تغییر ژنی در این تعداد افراد مشاهده شده كه برخی از آنها همانند سایر جوامع است و 30 درصد این تغییرات ژنتیكی معادل 422 هزار ژن در هیچ جمعیت دیگر مشاهده نشده و فقط به كشور ما اختصاص دارد.
این پروژه باید با حمایت مالی مسئولین به نتیجه كامل برسد تا بتوان خدمات بهتری برای تشخیص و درمان بیماران ژنتیكی ارائه داد.مرحله اول این پروژه به عنوان پایگاه جمعیتی در كشور در دسترس تمامی محققان، متخصصان و پزشكان است.
اطلاعات ثبت شده در این پایگاه تخصصی، ملاك مقایسه تغییرات ژنتیكی افراد در جمعیت های مختلف كشورمان است تا با مطالعه و مقایسه آنها بسرعت به راه های پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ژنتیكی پی ببریم.
در سال های گذشته امكانات محدود مراكز تحقیقاتی، اجازه تشخیص سریع بیماری های ژنتیكی را نمی داد اما هم اكنون با استفاده از این تكنولوژی جدید، قدرت تشخیص در بیماری های ژنتیكی افزایش یافته است
در انتقال این تكنولوژی برغم همه محدودیت ها و موانع بین المللی در اثر تحریم ها، بهترین تكنولوژی به روز دنیا بلحاظ تجهیزات پیشرفته و مورد نیاز با كمترین هزینه حدود ۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان وارد كشور شده است.
**1201**9031**1440
** خبرنگار: عبدالكریم جبارپور** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۸
تهران-ایرنا-اولین پروژه ملی و منطقه ای پایگاه اطلاعاتی جامع ژنتیك اقوام ایرانی (ایرانوم) امروز سه شنبه در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی راه اندازی شد.