سمنان - ايرنا - هنرمندان جزو گروههاي مرجع، تاثيرگذار و عوامل ايجاد همگرايي در جامعه محسوب مي شوند اما شماري از هنرمندان در ميزگرد' بررسي مسايل و مشكلات فرهنگي استان سمنان 'موازي كاري، كم تو جهي، دولتي شدن، كمبود اعتبار،استقبال نكردن از توليدات هنري و ضعف زيرساختهاي فرهنگي را از جمله موانع رسيدن به اهداف متعالي هنر برشمردند.

به گزارش ايرنا ، كارشناسان امر تاكيد مي كنند كه دغدغه اصلي اهالي فرهنگ و هنر بايد تعالي انسان و تامين نيازهاي فرهنگي جامعه باشد اما امروز هنرمندان كشور و سمنان با معضلاتي همچون نبود سياست گذاري منسجم، سليقه اي عمل كردن مسوولان، پيوستگي فرهنگ با هنر، تنزل جايگاه هنر در مردم، اقتصاد هنر روبرو هستند كه مانع دستيابي آنان به اهداف مورد نظر مي شود.
استان سمنان در طول تاريخ هنرمندان مختلفي به عرصه ملي معرفي كرده است، همگي در دوره اي در زادگاه خود آموزش و دريافت هنري را آغاز كردند و سپس به مراتب عالي هنري دست يافتند.
به اعتقاد اين هنرمندان 80 درصد بودجه هاي فرهنگي و هنري در مركز كشور هزينه مي شود و استان ها 20 درصد اين سهم را دارند، اين تمركز به هنر استان ها ضربه مي زند، اين مساله در استان سمنان كه در انتهاي جدول اعتبارات كشوري قراردارد بيشتر احساس مي شود.
در استان يكهزار و در سمنان 400 صنف فرهنگي و هنري داراي مجوز است و هنرمنداني كه در عرصه هاي مختلف در حال فعاليت هستند كه به ويژه از ديدگاه كارشناسان در شاخه هاي تجسمي، سفال، خوشنويسي و تئاتر قابليت مطرح شدن در عرصه ملي را دارند.
خبرگزاري ايرنا سمنان در همين ارتباط ميزگردي با عنوان'بررسي مسايل و مشكلات فرهنگي سمنان' با حضور سيما رجبي معاون فرهنگي و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان و ابوالفضل دلارام معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد استان، محمدحسن جواهري نماينده آموزشگاه‌‌هاي آزاد هنري استان، رحيم موسوي مسئول انجمن نمايش استان، عباس بابايي مديرعامل سازمان فرهنگي هنري شهرداري سمنان، رامين صبري مسئول انجمن موسيقي، سينا فرزامي‌ راد مدير آموزشگاه هنري و فعال حوزه موسيقي و زهره پازوكي مسئول دفتر هنرهاي تجسمي حوزه هنري استان سمنان برگزار كرد.
** دولتي شدن، بزرگترين آسيب به هنر
رحيم موسوي، مسئول انجمن نمايش استان سمنان در اين ميزگرد ايرنا گفت : هنرمندان هرگز به جز در 2 دوره تاريخي هرگز وابسته به دولت ها نبوده اند، هنر كشور را هنرمندان گرداندند، مشكلات از جايي آغاز مي شود كه دولت ها ورود مي كنند،
وي با اشاره به آسيب ورود دولت به عرصه هنر، افزود : هنر با ورود دولت عرصه تبليغات مي شود و بايد نسبت به اين تهديد هشيار بود، نگاه دولت ها به هنر بهره برداري تبليغاتي از هنر است، يعني به عنوان ابزار تبليغاتي به هنر نگاه مي شود.
وي با اشاره به نگاه ويتريني دولت ها به هنر، تصريح كرد : برخي مشكلات هنر و هنرمندان ديگر چالش نيست و به چاه هاي عميقي تبديل شده است كه به آن پرداخته نشده است، مهمترين آسيب دولتي شدن هنر است از طريق سازماندهي جشنواره هاي دولتي كه نگذاشت هنر رشد كند.
مسئول انجمن نمايش استان سمنان يادآور شد : گاهي اوقات هنرمندان به جايي مي رسند كه مي گويند كاش دولت ها براي هنر كاري نمي كردند، دولت ها وارد شدند، سخت افزارها و سياست ها را در اختيار گرفتند، هدايت و حمايت را از آن خود دانستند، از اين جا بود كه رانت‌خواري آغاز شد زيرا حمايت دولت ها از همه نبود.
موسوي با اشاره به اينكه هنر كمك به درك زيبايي، تعادل بخشي به مردم است كه زياد سخت نبوده و نيست، خاطرنشان كرد : ولي دولت ها چيزهايي از هنر خواستند كه رسالت آن نبوده مانند ايثار و شهادت كه موضوع آنها بزرگ است و فرم هاي بياني آنها شعاري و غريب است كه به هيچ كدام از اهداف خود نرسيده است.
مسئول انجمن نمايش استان سمنان با تاكيد بر اينكه ابتدا مسوولان سياسي بايد استقلال عرصه هنر را به رسميت بشناسند و آن را از نگاه دولتي خارج كنند، با اشاره به دلزدگي مردم از فرهنگ و هنر، گفت: سال ها فرهنگ و ارشاد جشنواره هايي در شاخه هاي مختلف هنري برگزار كرد كه حضور در آن براي مردم رايگان بود، مردم كيفيت اين جشنواره را ديدند و متوجه مسايل شدند، يعني آموختند كه نبايد پول بپردازند و به نوعي نام جشنواره به اين شيوه لوث شد.
موسوي با اشاره به مخلوط شدن هنر و سرگرمي در جامعه، افزود : فرهنگ و ارشاد در زمان حاضر به آنچه سرگرمي است مجوز مي دهد و از سويي هنرمندها گرفتار شده اند، در بررسي هاي طرح ها، حوزه فرهنگ در كنار مسايل ورزشي و جوانان ديده مي شود و بيشتر اعتبارها براي بخش هاي غيرفرهنگي اختصاص مي يابد كه از نگاه مسوولان اهميت بيشتري دارد.
** جداكردن هنر از فرهنگ بهترين خدمت به هنر
مسئول انجمن نمايش استان سمنان با بيان اينكه مسوولان در مساله فرهنگ توجيه نيستند ، يادآور شد : جداكردن هنر از فرهنگ بهترين راه نجات هنر براي دريافت اعتبارات دولتي است، در كشور بيشتر اعتبارات فرهنگ و هنر صرف مسايل فرهنگي و جشنواره هاي اين حوزه مي شود و هنر بي نصيب مي ماند، جداكردن هنر از فرهنگ بزرگترين لطف به هنر است زيرا بسياري از نهادها كه به اسم هنر اعتبار دارند از اين چرخه خارج مي شوند و هنر مي تواند به جايگاه خود برسد، حق هنرمندها به نام فرهنگ از بين مي رود.
موسوي با اشاره به اينكه بي رويه بودن در برخي حوزه هاي هنري به ويژه آموزش وجود دارد، سالانه يكهزار نفر ادبيات دراماتيك در كشور دانش آموخته مي شوند در حالي كه كشور به اين تعداد نياز ندارد، از سوي ديگر مانند اروپا آثار فاخر هنري بايد با حمايت دولتي همراه باشد، در شرايط كنوني، سخت افزارها در اختيار دولتي هاست و نرم افزارها را وادار به پيروي مي كنند.
** تعارض قوانين با روح فعاليت‌هاي فرهنگي و هنري
عباس بابايي، سرپرست سازمان فرهنگي، اجتماعي و ورزشي شهرداري سمنان گفت : خدمت رساني به مردم و توسعه اهداف اصلي جمهوري اسلامي در عرصه هاي مختلف است، در اين بخش بايد سرمايه اجتماعي را مدنظر قرار دهيم، هر چه سرمايه اجتماعي بيشتري داشته باشيم، مي توان مشاركت بيشتري را همراه كرد كه با فرهنگسازي و آموزش هاي مستمر حاصل مي شود.
وي بيان داشت : سرمايه اجتماعي نياز جدي به ابعاد فرهنگي از بومي تا ملي دارد، بخشي از مشكلات حوزه فرهنگ و هنر به مشكلات ساختاري مربوط است كه بايد در كلان به آن پرداخته شود، مهمترين مساله در اين بخش تعارض قوانين و دستورالعمل ها با روح فعاليت هاي فرهنگي و هنري است.
وي يادآور شد : قوانين و بخشنامه هايي كه در بخش مالي در حوزه فرهنگ و هنر تدوين مي شود بيشتر رويه بازرگاني دارد و موكد بر روش هاي مناقصه و مزايده است، بيشتر وزن و جهت آن به صورت بازرگاني ديده شده و با مناسبات فرهنگي و هنري سنخيت ندارد.
سرپرست سازمان فرهنگي، اجتماعي و ورزشي شهرداري سمنان با بيان اينكه اعتبارات و بودجه اي دستگاه هاي متولي امور فرهنگي و هنري محدوديت دارد و تخصيص اعتبار دستگاه هاي دولتي با تاخير انجام مي شد، تاكيد كرد : اين مساله باعث فرصت سوزي مي شود، اعتبارات متمركز تا از كشور به استان ها برسد، فرآيندي طولاني است كه فرصت مناسب را از دستگاه ها سلب مي كند ودر اثر آن دستگاه ها دچار نوعي شتاب زدگي مي شوند كه آسيب‌زاست.
بابايي با بيان اينكه نهادهاي عمومي از سوي ديگر از نظر اعتباري به شدت متاثر از شرايط اقتصادي شهري هستند، بيان كرد: سرانه اين نوع فعاليت ها بسيار ناچيز است و نمي شود شايسته حوزه فرهنگي و هنري فعاليت برنامه ريزي شود، نگاه دولتي به فرهنگ هنر نيز چالش آفرين است، فرهنگ و هنر جاي نگاه دولتي نيست، رشد فرهنگ و هنر با نگاه دولتي ميسر نمي شود و بخش دولت بايد بيشتر هماهنگ كننده و متولي باشند تا تعيين كننده و سياستگذار، زيرا اين مساله با ساز و كاري مشخص بايد به خود هنرمندان فعالان اين بخش سپرده شود.
سرپرست سازمان فرهنگي، اجتماعي و ورزشي شهرداري سمنان گفت : مطالعه دقيق نيازهاي فرهنگي شهر، برنامه هاي فرهنگي شهر بايد منطبق با نيازهاي مردم باشد، نيازها بايد ارزيابي شود و برنامه ريزي فرهنگي بر اساس نيازسنجي بايد بيشتر مورد توجه قرارگيرد.
** هنرمندان به جاي هنر دغدغه تامين زيرساخت‌ها دارند
محمدحسن جواهري، نماينده آموزشگاه هاي آزاد هنري استان سمنان در اين ميزگرد ايرنا گفت: تنوع و تكثر سازمان ها و نهادهاي حوزه فرهنگي و هنري باعث موازي كاري شده است، هر دستگاه و نهاد براي خود برنامه هايي دارد كه گاهي با سياست هاي كلان فرهنگ و هنر كشور هماهنگ نيست و باعث اتلاف اعتبارات مي شود و رويكردهاي غيركارشناسي ايجاد مي كنند.
وي خاطرنشان كرد : آموزشگاه هاي آزاد هنر زير پوشش و نظارت ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامي هستند ولي فعاليت ديگر سازمان ها و نهادها اين آموزشگاه هاي آزاد را دچار چالش مي كند، در دنيا براي فعاليت هاي فرهنگي و هنري زيرساخت و امكانات رايگان براي استادان فراهم مي شود، در حالي كه در ايران اين رويه معكوس است، هنرمند بايد زيرساخت تامين كند، مجوز اخد كند و حق مجوز بپردازد.
جواهري اضافه كرد : در مرحله اول تامين سخت افزار از نظر مالي براي استادان عرصه هنر بسيار سنگين و هزينه‌بر است و نفس آنها را مي گيرد، در حالي كه هنرمند بايد دغدغه توليد اثر هنري داشته باشد نه مشكلات مالي، به اين ترتيب بسياري از استادان هنري در ميانه راه به دليل مشكلات مالي تامين سخت افزار براي آموزش هاي هنري دلسرد مي شوند.
نماينده آموزشگاه هاي آزاد هنري سمنان يادآور شد : نهادهايي مانند شهرداري در زمينه آموزشگاه هاي آزاد هنري در گذشته تخفيف هاي مناسبي مي داد، ولي امروز به دليل مشكلاتشان رويكرد معامله‌گرانه و برخورد بازاري و اقتصادي دارند، آموزشگاه هاي آزاد هنر سمنان اكنون درگير مشكلات مالي سنگين هستند و گاهي به دليل برخي مشكلات فني از سوي بانكها به دليل تسهيلات سنگين بدهكار هستند.
وي يا بيان اينكه در مسايل و مشكلات متعدد آموزشگاه هاي آزاد هنري پشتيباني نمي شوند، به همين دليل در اين دوران شاهد افت سطح هنري شهر، افزايش سطحي نگري در آموزشگاه ها، و رواج بي انديشگي از پيامدهاي اين مشكلات است، گفت : سمنان از منظر هنرهاي تجسمي و نمايش پربار است و مي تواند يكي از شاخه هاي مهم هنري كشور باشد، ولي به دليل اينكه هنرمندان پشتيباني نمي شوند، شهر و استان سمنان را ترك مي كنند و كساني كه باقي مي مانند كه براي جذب شاگرد به منظور گذران مسايل مالي به شدت سطحي نگر مي شوند.
جواهري گفت: استان سمنان از چهره هاي هنري جهاني برخوردار است ولي اگر بخواهيم از اين هنرمندان براي برگزاري به طور مثال كنسرت دعوت كنيم، خون به جگر مي شويم، سيستم فعاليت فرهنگي و هنري كشور چالش انگيز است.
نماينده آموزشگاه هاي آزاد هنري سمنان يادآور شد : عرصه هنرهاي تجسمي مانند نمايش و موسيقي محل تبليغات نيست پس بودجه اي ندارد در حالي كه در نقاشي كودك هيچ استاني مانند سمنان جايگاه برتر ندارد و براي بهره برداري و رشد آن نيازمند حمايت است.
** مردمي شدن بهترين مسير رشد هنر
ديگر عضو شركت كننده اين ميزگرد، رامين صبري، مسئول انجمن موسيقي استان سمنان بود كه گفت : عرصه هنر استان به دليل تنوع، مي تواند داراي رشدي قوي باشد كه مي تواند در كشور قابل ارايه باشد، فعاليت هاي هنري هويت شهر است.
وي با اشاره به اينكه هنرمندان در توليد آثار هنري بايد توجه داشته باشند كه اثر آنان بايد معرف فرهنگ شهر سمنان باشد، گفت: در جامعه ما، مشكلات اقتصادي اجازه فعاليت هنري به هنرمندان نمي دهد و اين عزيزان به فعاليت هاي اقتصادي روي مي آوردند، از سوي ديگر بسيار آثار هنرمندان رنگ و بوي بازاري گرفته است كه از ارزش هنري آن كاسته مي شود.
مسئول انجمن موسيقي استان سمنان با بيان اينكه سازمان ها و انجمن هاي غيردولتي و مردمي حوزه هنر به صورت كامل خصوصي و مردمي نيستند، يادآور شد : متاثر از رويكرد مديران دولتي هستند و گاهي حتي از نظر اعتباري وابسته به بخش دولتي اند.
صبري ادامه داد : بسياري از هنرمندان براي فعاليت هنري بلاتكليف هستند، به همين دليل برخي هنرمندان به دنبال ايجاد يك خانه هنرمندان هستند، در مجموع هنرمندان به اين نتيجه رسيده اند، رفع مشكلات هنرمندان منوط به رفع مشكلات دولتي پيش پاي فعاليت آنان است، اگر دولت ها هنرمندان را به حال خود بگذارند هنر و فرهنگ رشد بهتري خواهد داشت، بسياري از مسوولان حوزه فرهنگ و هنر ازهنرمندان و دلسوزان فرهنگ و هنر هستند، ولي در بيشتر موارد قوانين دست و پاي آنان را براي حمايت از هنرمندان بسته است.
** هنر درگير سليقه مديران دولتي
زهره پازوكي، مسئول دفتر هنرهاي تجسمي حوزه هنري استان سمنان، گفت: نااميدي و دلسردي روز به روز بين هنرمندان بيشتر مي شود و هنرمندان به جايي رسيده اند كه مي گويند هنر و فرهنگ در كشور در حال از بين رفتن است.
وي تاكيد كرد : حمايت از هنرمندان به دليل كمبود بودجه دستگاه هاي فرهنگي و هنري ميسر نيست، اگر هم به عنوان نمونه براي حمايت از هنرمند حوزه تجسمي براي برپايي نمايشگاهي همكاري شود، مشكلاتي ديگري پيش پاي هنرمند است، اول اينكه آثار بايد طبق سليقه مديران باشد، و اين باعث مي شود هنرمند از رويكرد خود دور شود تا نظر مدير را براي برپايي نمايشگاه جلب كند.
پازوكي خاطرنشان كرد : برپايي كارگاه هاي شاخه هاي مختلف هنري نيز به طور معمول با مشكلات اعتباري مواجه است، دعوت از هنرمندان مطرح براي كارگاه هاي آموزشي هزينه هاي بالايي نياز دارد و باز هم درگير موضوع و سليقه مديران است.
** موازي كاري در ارايه مجوز آموزشگاه‌هاي هنري
سينا فرزامي راد، هنرمند و مالك آموزشگاه آزاد هنري موسيقي نيز گفت: هنرمندان فعاليت خود را چند روزه آغاز نمي كنند و سالها در اين عرصه زحمت مي كشند تا به جايگاهي براي آفرينش و آموزش بپردازند كه تازه اول مشكلاتشان است، اولين مشكل موازي كاري سازمانها و نهادهاي مختلف فرهنگي و هنري در ارايه مجوز آموزش به متقاضيان شاخه هاي مختلف هنري است.
وي با بيان اينكه فرهنگ و ارشاد اسلامي، آموزش و پرورش، شهرداري و آموزش فني و حرفه اي، بخش هاي مختلفي هستند كه از نظر قانوني مي توانند ارايه دهنده مجوز به متقاضيان براي آموزش هنري باشند، يادآور شد: يك استاد هنري در گرفتن مجوز از فرهنگ و ارشاد متحمل شرايط سنگيني در كارشناسي، مصاحبه و آزمون مي شود، در حالي كه نهادهايي مانند آموزش و پرورش و فني حرفه اي به راحتي به متقاضيان مجوز ارايه مي دهند.
فرزامي راد اضافه كرد : از سوي ديگر در برابر مشكلات، پشت بسياري از برنامه هاي هنري مانند كنسرت هاي موسيقي كه برخي از افراد سودهاي كلان از آن مي برند، مافيايي هست كه به راحتي فرهنگ و ارشاد تحت فشار قرار مي دهد.
اين فعال حوزه موسيقي با اشاره به اينكه مشكل ديگر آموزش هاي هنري به ويژه در بخش موسيقي، ناشناخته ماندن اين حوزه است، گفت: موسيقي در بين خانواده ها و فرهنگ كنوني ما كمرنگ شده و به ويژه موسيقي سنتي ايراني جايگاهي در رسانه صدا و سيما ندارد، بيشتر هنرجويان موسيقي ايراني به دنبال نوازندگي تنبك و سنتور هستند و ديگر سازها را حتي نمي شناسند به اين دليل كه سازهاي ديگر را نديده اند و نمي شناسند.
وي ادامه داد : كودك ايراني در زمان حاضر از ديدن ساز ايراني محروم است پس موسيقي و ساز ايراني را نمي شناسد و به دنبال ساز و موسيقي غيرايراني مي رود، در آخر هم همه نگران اين مي شوند كه چرا نسل ها به فرهنگ ايراني بي توجه هستند در حالي كه اين مساله نتيجه رويكرد متوليان است.
وي فرهنگ و هنر را به باغي تشبيه كرد كه در آن بايد گل ها و درختان آبياري شوند و گفت: اين روند اكنون معكوس است، يعني به جاي آبياري درختان و گلها، علف هاي هرز آبياري مي شوند كه نتيجه موازي كاري و سياستگذاري هاي غلط است، تمام فعاليت هاي هنري بايد در فرهنگ و ارشاد متمركز باشد ولي ديگر نهادهاي دولتي نيز اختيارات براي ارابه مجوز دارند.
**موضوع فرهنگي هيج زمان چالش مهم كشور نبوده است
سيما رجبي، معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان هم گفت: مهمترين آسيب فرهنگ و هنر كشور اين است كه اين موضوع مهم در هيچ زماني چالش و مساله كشور نبوده است، اگر فرهنگ مساله مي بود اين ميزان مشكلات نداشت، در كشور به همه مسايل مي پردازيم و فرهنگ را براي آخر مي گذاريم، در حالي كه مشكلات همه حوزه هاي اقتصادي ،اجتماعي و حتي سياسي، به دليل فقدان ساختارهاي رسد و توسعه فرهنگي است.
وي يادآور شد: زماني با گمان اينكه فرهنگ و ارشاد اسلامي كارش را درست انجام نمي دهد، نهادي به نام حوزه هنري را ايجاد كردند، زماني هم هر دستگاهي را شايسته كار فرهنگي دانستند و بودجه به آن اختصاص دادند، به بدنه فرهنگ آسيب زدند.
رجبي افزود : مديران ارشد فرهنگ كشور در طول 40 ساله به جز چند مورد، افرادي بودند كه بر اساس مصالح سياسي به وزارت فرهنگ و ارشاد رسيدند به طول مثال اگر وزيري از دانشگاهي خاص به وزارت منصوب شد، معاونانش را از همان دانشگاه يا جناح سياسي به اين وزارتخانه فرهنگي و هنري وارد كرد كه نگرش آنها بيشتر آموزشي بود تا فرهنگي و هنري و اين وزارتخانه ضربه زد.
معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان گفت: زماني هم كه طبق قانون مقررشد بخشي از درآمدهاي شهري به فرهنگ و ارشاد تعلق گيرد، در شهرداري ها به بهانه هزينه كرد اعتبارات، سازمان فرهنگي و هنري ايجاد كردند.
** مساله فرهنگ ابدا مساله مسوولان نيست
معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان يادآور شد : توجه به مسايل فرهنگي هيچ زماني براي مسوولان و برنامه ريزان كشور چالش نبوده، اگر مي بود اين ميزان موازي كاري نداشتيم، از سوي ديگر افرادي كه فرهنگي نيستند به مسووليت مديريت فرهنگي منصوب مي شوند.
رجبي با اشاره به موازي كاري دستگاه هاي مختلف به ويژه در بخش ارايه مجوزها، گفت: مرجع اصلي ارايه مجوز بايد دستگاه تخصصي فرهنگي و هنري يعني فرهنگ و ارشاد اسلامي باشد، ولي از سويي آموزش فني و حرفه اي با سه ماه آموزش نيمه‌وقت مجوز ارايه مي كند يا آموزش و پرورش طي سه ماه آموزش تابستانه به هنرجويان مدرك ارايه مي دهد در حالي كه آموزشگاه هاي تخصصي هنري چنين اختياري ندارند.
وي تاكيد كرد : اگر كسي بيمار باشد مي داند به چه متخصصي مراجعه كند، ولي همه خود را متخصص و صاحب نظر حوزه فرهنگي مي دانند، همه دستگاه ها ورود و بخشي از اعتبارات را جذب مي كنند ولي تنها مرجع رسمي پاسخگويي در كشور فرهنگ و ارشاد است.
وي با بيان اينكه چالش هاي فرهنگي و هنري براي هنرمندان له طور كامل اساسي و ريشه اي است و ضعف مديران وزارت فرهنگ و ارشاد از ابتدا باعث شده كه اين وزارتخانه توليت و اشراف لازم را بر حوزه فرهنگ و ارشاد نداشته باشد، گفت: اين وزارتخانه پايين ترين بودجه كشوري را دارد، در ابتدا مديران ارشد اين وزارتخانه بايد جايگاه اين وزارت را تثبيت و تقويت كنند، نبايد اجازه دهند هر دستگاهي مجوز فرهنگي و هنري صادركند.
رجبي افزود: استان سمنان به لحاظ سخت افزار فرهنگي در كنار استان يزد ممتاز كشور است، از سوي ديگر بدنه كارشناسي اداره كل فرهنگ و ارشاد در طول سال ها ضعيف شده، تعدادي از كارشناسان از مجموعه خارج شدند و نيروي جديد جذب نشده است، با وجود همه اين ضعف ها بايد انجمن ها و صنف هاي قوي در حوزه هاي فرهنگي و هنري داشته باشيم، افرادي كه داراي قدرت مديريت و برنامه ريزي داشته باشند ورود كنند.
** اختلاف بين هنرمندان مزيد بر مشكلات ريشه اي
معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي سمنان گفت: در برخي شاخه هاي هنري اين اختلافات فاصله زيادي ايجاد كرده و مانعي براي ساماندهي امور آن رشته هنري است،در مواردي پيشكسوت ها جوانان را قبول ندارند و برعكس، و اين مساله ضربه اي به بدنه هنر زده كه قابل جبران نيست.
رجبي خاطرنشان كرد: علاوه بر چالش هاي بيروني و دروني، نگاه مردم به هنر نيز مشكل زاست، مردم حاضر نيستند براي كار هنري هزينه پرداخت كنند، تنها شاخه هنري كه به طور نسبي از نظر اقتصادي مستقل شده موسيقي است، خانواده ها امروز براي آثار هنري حاضر به پرداخت هزينه نيستند، از سوي ديگر هنرمندها براي ديدن آثار هنرمندان ديگر حاضر به خريد بليت و پرداخت هزينه نيستند.
وي با تاكيد بر لزوم تقويت ساختارها، افزايش اعتبارها در شان فرهنگ و هنر، تقويت بدنه كارشناسي فرهنگ و ارشاد، حمايت از دوره هاي هنري و آموزشي، گفت: هنرمندان نبايد دچار خودشيفتگي كاذب شوند، برخي گمان مي كنند به حدي رسيده اند كه ديگر نياز به آموزش و دريافت ندارند، كه در نتيجه اين آثار قوي و باپشتوانه هنري توليد نمي شود و باعث دلزدگي مردمي عادي از هنر مي شوند به طوري كه ديگر سراغي از هنر نمي گيرند.
معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان گفت: نگرش مسوولان استان سمنان به فرهنگ مناسب نيست و حمايت ها از فرهنگ در حد شعار باقي است و بودجه اين بخش به طور واقعي اختصاص نمي بايد، در سند توسعه و آمايش سرزميني هر استان بايد فرهنگ و هنر جايگاه خود را داشته باشد، اگر اين چنين باشد هنر به جايگاه خود دست مي يابد.
معاون هنري و سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان خاطرنشان كرد: پيوست فرهنگي در طرح هاي حوزه هاي مختلف ديده نمي شود، ديدن فرهنگ و هنر به عنوان چيزي لوكس چالش آن است، نبايد فرهنگ و هنر به مساله سرگرمي و بخش جانبي زندگي مردم تبديل شود، گنجاندن فرهنگ و هنر در برنامه هاي اوقات فراغت نيز ضربه بزرگي به اين عرصه زده است.
** هنر، بدون تعريف، راهبرد ندارد
ابوالفضل دلارام، معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي سمنان با اشاره به اينكه در طول تاريخ مكتب هاي هنري با حمايت مردمي شكل گرفت،گفت: 80 درصد بودجه هاي فرهنگي و هنري در مركز كشور هزينه مي شود و استانها 20 درصد اين سهم را دارند، اين تمركز به هنر استانها ضربه مي زند.
وي با بيان اينكه بومي سازي هنر از نيازهاي استان سمنان است و بر اساس برآيند جشنواره ها، به ويژه در بخش هاي سفال، موسيقي و خوشنويسي هنرمندان توانايي در استان سمنان هستند كه مي توانند در عرصه ملي مطرح باشند، گفت: در استان يكهزار و در سمنان 400 صنف فرهنگي و هنري داراي مجوز است، مشكل هنر نه ساختمان است نه ساختارهاي جديد، مشكل اصلي هنر نبود تعريف درست است.
دلارام با اشاره به اينكه در جامعه ايراني تعريف هنر نداريم، فلسفه هنر همه وارداتي است و مبتني بر واقعه انقلاب اسلامي نيست، گفت: كسي نمي داند هنر در فلسفه اسلامي يعني چي و چه مي خواهيم كه اين مساله كار فيلسوف هنري است كه نداريم.
معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان تاكيد كرد: وقتي تعريف هنر نداريم، درباره كاربرد هنر توافق نظرنداريم، براي برخي مسئولان نيز كاربرد هنر بايد اقتصادي باشد و تا نباشد آن را نمي بينند، به‌همين دليل است كه به راحتي اعتبار به حوزه راه و ساختمان و حوزه هاي اجتماعي اختصاص مي يابد، در بخش فرهنگ هم اعتبار به بخش سخت افزار مي رسد كه اين خواسته مديران اين حوزه است.
وي در تعريف زيبايي و هنر گفت: زيبايي امر فطري و هنر پنجره اي به روح انسان و بياني فرازميني است و چون براي اين مساله تعريفي نداريم هنر در جامعه ما جايگاهي ندارد.
معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد سمنان يادآور شد: در شاخص سرانه ساختمان فرهنگي نسبت به جمعيت استان سمنان در كشور اول است، فرهنگسرا، مجتمع و كتابخانه از ايوانكي تا ميامي در استان وجود دارد، مشكل اين بخش، تورم موجود و فقدان اعتبار براي نگهداري اين ساختمان‌ها است.
دلارام اضافه كرد: در بخش نيروي انساني رشد عددي در استان داشته ايم ولي رشد كيفي نبوده، دانشكده هنر دانشگاه دولتي سمنان سالانه حدود 240 دانش آموخته در رشته هنرهاي تجسمي دارد كه اين افراد حتي مخاطب هنر نمي شوند، در دو بخش ساختمان و نيروي انساني تورم داريم، بخش هايي مانند انجمن ها و بخش غيردولتي اين نيروي انساني را جذب نمي كنند و اگر مي كنند دسته‌بندي وجودندارد، در صورتي كه اين بخش كاركرد انجمن هاست.
وي يادآور شد: شاخصي براي تعريف جايگاه هنرمندان وجودندارد، خود هنرمندان يا انجمن ها بايد چنين تعريفي ارايه دهند زيرا بخش دولتي نمي تواند به اين موضوع ورود كند، اين مساله تا جايي پيش‌مي رود كه حتي بعضي دانشجويان از ترم دوم استادان خود را قبول ندارند.
** نبود مصرف كننده ، چالش نهايي هنر
معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان با اشاره به اينكه توليد بخش هاي مختلف هنري در استان مطلوب است، گفت: فرهنگ و ارشاد اسلامي بسترها را آماده كرده، مشكل اساسي توليدات اين است كه مصرف كننده ندارد، بخش دولتي تا جايي مي تواند مصرف كننده و خريدار باشد، در حالي كه مردم بايد مصرف كننده اصلي هنر باشند كه نيستند، استقبال از هنر كم است.
دلارام افزود: نمايش هايي در سمنان با 15 مخاطب در سالن به روي صحنه مي رود، حتي در چند دهه گذشته فروش تابلوي نقاشي در سمنان چندان قابل شمارش نبود، فقدان استقبال مردم از هنر نبايد به مسايل اقتصادي گره زده شود، بوده در طول تاريخ كه مردم ايران مشكلات معيشيتي داشته اند ولي شاهنامه خواني و گوش دادن به موسيقي در بين آنها ترك نشده است، اين مساله در كشورهاي همسايه قابل مشاهده است.
وي ادامه داد: هزينه كردن براي هنر در بين مردم بايد در جامعه نهادينه شود و اين كار بايد از بزرگان و موثران جامعه آغازشود، پزشكي مي تواند تعدادي بليت تئاتر بخرد، مديرعامل يك شركت توليدي از تابلوي هنر در اتاق كارش استفاده كند يا براي روز معلم از آثار هنري استفاده شود.
معاون فرهنگي و امور رسانه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان سمنان با اشاره به اينكه مصرف مردم در هنر در شرايط كنوني در دو بخش موسيقي و سينماي پاپ است، گفت: بيشتر نگاه در اين هزينه كرد هم تفريح است، در حالي كه بايد به بينش و عمق هنر بيشتر توجه شود، اقتصاد هنر و مهندسي فرهنگي بارها مورد تاييد رهبري بوده ولي هيچ نظم و پايگاه واحدي براي آن وجودندارد.
6103/6026/
تهيه ميزگرد: مصطفي دهقان ** انتشار دهنده : جانعلي فتحي
براي آگاهي از تازه‌ترين اخبار و رويدادها در استان سمنان به نشاني IRNASEMNAN@ كانال اخبار ايرنا سمنان مراجعه كنيد.