موسیقی در کشور ما، همان در وطن خویش غریبی است که ابرهای همه عالم شب و روز در دلش میگریند. یا همان باغ نومیدی که چشم در راه بهاری نیست. هنری با پیشینهای چنین قوی و قدمتی چنین دیرین، که حال غریب و دلتنگی دارد.
موسیقی مقدس است. ارتباط هنرمندان موسیقی با این هنر مثل ارتباط روح است با تن؛ و این اغراق نیست. آنچنان که بسیاری از این هنرمندان، با وجود اینکه هیچگاه هنرشان از نظر اقتصادی بهره چندانی نمیرساند، همچنان به آن وفادارند. در کل مدت زندگی به سختی امرار معاش میکنند، اما سازشان را به نان نمیفروشند و این همان تقدسی است که از آن سخن رفت. یعنی با تمام بیاعتناییهایی که مدتهاست به موسیقی میشود، همچنان ز غوغای جهان فارغ در آغوش سازشان میخزند و درد دلشان را در نوای سازشان فریاد میزنند و فقط خودشان میشنوند.
چرخ زندگی بسیاری از هنرمندان موسیقی در روزهای عادی هم به سختی میچرخید، چه برسد به حالا که با شیوع کرونا، بیش از ۲ ماه است مدرسان موسیقی خانهنشین شدهاند و آموزشگاهها تعطیل است. حال آیا برای کسی این سوال پیشآمده کسی که تنها منبع درآمد نه چندان زیادش تدریس یا مدیریت آموزشگاه موسیقی است، در این مدت، چگونه زندگی گذرانده است؟
با توجه به آسیبهایی که تعطیلات کرونا به آموزشگاههای موسیقی که چرخ اقتصادشان همواره لنگ بوده وارد کرده است، لزوم حمایت از هنرمندان این عرصه بیش از همیشه احساس میشود.
صحبت از حمایتهایی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به میان آمده که گویا با شرط و شروطی همراه است و زوایای پیدا و پنهانی دارد که هنوز برای مدیران و مدرسان آموزشگاههای موسیقی روشن نیست و این افراد نیز درباره بهنتیجهرسیدن این حمایتها حرفهایی دارند و در گفتوگوها مشخص است که چندان چشم امیدی به این مساله ندارند.
طبق گفته ظهر دیروز مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۱۰۴۶۹۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدند و با فوت ۵۵ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، جان باختگان کرونا در کشور به ۶۵۴۱ نفر رسید.
مانعی به نام سامانه ثبت نام صلاحیت تدریس
مدیر یک آموزشگاه موسیقی در سمنان در گفت و گو با ایرنا گفت: آموزشگاه از ابتدای اسفند ۹۸ تعطیل است و در تمام این مدت ما هیچ درآمدی نداشتیم. بسیاری از مدیران آموزشگاههای موسیقی برای پرداخت اجاره بهای ساختمان آموزشگاه دچار مشکل شدهاند.
سینا فرزامیراد گفت: بهتازگی مجوز فعالیت آموزشگاه با رعایت پروتکلهای بهداشتی را دادهاند ولی مشکل اینجاست که خیلی از هنرجوها اعتماد نمیکنند که به آموزشگاه بیایند. من فکر میکنم آموزشگاههای هنری آسیب هایی متحمل شدند که شاید به راحتی جبران نشود.
وی ادامه داد: باخبر شدیم نامهای در زمینه حمایتهای دولت از مشاغل آسیب دیده از کرونا که آموزشگاههای هنری را هم شامل میشود از استانداری به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان فرستاده شده است اما متاسفانه این اداره کل در مورد این نامه به ما خبر نداده است.
فرزامی راد افزود: اگر کسی قصد استفاده از بستههای حمایتی دارد، باید در سامانه ثبت نام کارت صلاحیت تدریس ثبت نام کند. اول اینکه ماهیت این بسته حمایتی مشخص نیست و ما اصلا نمی دانیم چه حمایت هایی قرار است بشود. دومین مساله این است کسی که بیمه هنرمندان است، قطعا در زمینه هنری فعالیت میکند.
وی، ثبت نام در سامانه کارت صلاحیت را بخشی دانست که علامت سوال بزرگ هنرمندان این حوزه شده است و اضافه کرد : شاید با گذاشتن این شرایط میخواهند کسی به فکر استفاده از این حمایت نیفتد.
ریزش هنرجویان تا یکچهارم در دوره بازگشایی آموزشگاهها
مدیر یک آموزشگاه موسیقی دیگر نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: به دنبال تعطیلی آموزشگاهها، مشکلات مالی زیادی برای آموزشگاههای موسیقی ایجاد شد و عملا این مدت ما هیچ درآمدی نداشتیم.
حسن میرشفیعی افزود: حال که مجوز بازگشایی آموزشگاه داده شده است، حدود یک چهارم هنرجوها به آموزشگاه میآیند.
وی ادامه داد: چند روز پیش متوجه شدم میشود از بستههای حمایتی استفاده کرد، ولی برای استفاده از این بستهها باید در سامانه ثبت نام کارت صلاحیت ثبت نام کنیم. بسیاری از مدیران آموزشگاه کارت صلاحیت ندارند آیا نمیتوانند از این بسته حمایتی استفاده کنند؟ حتی مشخص نیست این بسته حمایتی شامل چه مواردی میشود؟
آموزش مجازی برای موسیقی کارساز نیست
یک مدرس موسیقی هم در گفت و گو با ایرنا گفت: ما هر سه ماه یکبار حقوق میگیریم و درآمد من فقط از تدریس موسیقی تامین می شود در سه ماه گذشته هیچ درآمدی نداشتم و درحال حاضر هم تعداد هنرجوها خیلی کم شده است.
مژگان هاشمی افزود: آموزش مجازی، حداقل در زمینه موسیقی، نمیتواند زیاد کارساز باشد، زیرا هم بستر اینترنت باکیفیت چندان فراهم نیست و هم اینکه در نواختن موسیقی، نحوه حرکت دقیق دستها خیلی مهم است و در فضای مجازی نمیشود جزئیات را به طور کامل انتقال داد.
هنوز هیچ حمایتی قطعی نشده است
رییس انجمن موسیقی استان سمنان در گفت و گو با ایرنا گفت: بهتازگی با مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در مورد حمایت از آموزشگاههای موسیقی گفت و گو و درخواست خود را مبنی بر حمایت از این افراد مطرح کردم.
رامین صبری افزود: تا کنون هیچ بسته حمایتی در نظر گرفته نشده و هرچه هست، فقط در حد حرف است. هنوز هیچ حمایتی به طور قطع به تصویب نرسیده است.
وی ادامه داد: در استان سمنان حدود ۲۴ آموزشگاه موسیقی وجود دارد که این تعداد در تناوب است. زیرا خیلی از این آموزشگاهها به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از تعطیلات کرونا در حال تعطیل شدن هستند.
صبری با تاکید بر اینکه امیدوارم شان هنرمندان استان سمنان حفظ شود، به طعنه گفت: مسئولان اجازه ندهند برخی از آنان مجبور به درخواست حمایت از کمیته امداد شوند.
سلامت هنرجویان اولویت اول خانوادهها
مادر یک هنرجوی موسیقی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: فرزندم در هنر موسیقی پیشرفت خوبی داشته و به این هنر علاقهمند است، پیشرفت او باعث خوشحالی ماست ولی در شرایط فعلی، به دلیل شیوع کرونا در مورد حضور فرزندم در محل پررفت و آمدی مثل آموزشگاه موسیقی نگران هستم و ترجیح میدهم فعلا از رفت و آمد در این مکانها خودداری کند.
سمیرا ذولفقاری ادامه داد: برای دلسرد نشدن فرزندم، حتی به فکر آموزش خصوصی موسیقی هم افتادیم اما چون در آموزش خصوصی هم کماکان ارتباط نزدیک وجود دارد و رعایت فاصلهگذاری میسر نیست ، از این تصمیم صرف نظر کردیم.
وی یادآور شد : مثل خیلی از خانواده ها بهخاطر نگرانی درباره سلامت فرزندمان از فرستادن او به آموزشگاه خودداری کردیم.
هنرمندان در سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت نام کنند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: تصمیم وزات فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص حمایت از اهالی فرهنگ و هنر آسیب دیده از کرونا، راهاندازی یک وب سایت برای ثبت درخواست این افراد است و هنرمندان با مراجعه به درگاه اطلاع رسانی این وزارتخانه به نشانی www.farhang.gov.ir میتوانند درخواست خود را ثبت کنند
فرشید فلاح افزود: اطلاعیه ای با این مضمون در سایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان قرار داده شده است.
وی ادامه داد: درمورد ماهیت این بسته و زمان و شرایط تحویل آن اطلاعات بیشتری در دست نیست و هرچه هست در همین اطلاعیه آمده است.
توضیح روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان سمنان
روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان نیز با ارسال توضیحاتی به ایرنا تاکید کرد: در شرایط کنونی به علت شیوع بیماری کرونا بسیاری از مشاغل خصوصی از جمله کسب و کارهای فرهنگی دچار ضرر و زیانهای فراانی شده اند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال این مساله راهکارهایی ارائه و با راه اندازی سایت ثبت نام اصناف فرهنگی متضر نحوه حمایت خود را اطلاع رسانی کرده است. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان نیز از طریق سایت خبری خود تاکنون سیاستها و برنامههای وزارت متبوع را برای آگاهی فعالان کسب و کارهای فرهنگی هنری باز نشر کرده است و در خصوص موسیقی و آموزشگاههای آزاد هنری نیز اقداماتی به شرح زیر توسط وزارت متبوع به انجام رسیده است:
- صدور مجوز بازگشایی آموزشگاههای موسیقی با رعایت نکات بهداشتی و تدوین پروتکلهای مربوط به آن
- تهیه بسته های حمایت مالی برای ارائه به مدیران مسوول آموزشگاههای موسیقی و استادان دارای کارت صلاحیت تدریس به عنوان شاغل در بحث فرهنگ و هنر
- تقبل پرداخت حق بیمه سهم هنرمندان برای سه ماهه اول جاری توسط صندوق اعتباری هنر
لازم به ذکر است که شرط برخورداری کارت صلاحیت تدریس برای مدرسان آموزشگاهها از الزامات سالهای گذشته این تشکلها بوده و منحصر به شرایط ویژه امروزی نیست.
شیوع کرونا بسیاری از مشاغل و افراد را دچار مشکلات اقتصادی کرد و تمامی این افراد نیازمند حمایت و توجه دولت هستند. همانطور که از سایر مشاغل حمایت میشود، لازم است آسیبهای وارد شده به فعالان هنر موسیقی نیز مورد توجه قرار بگیرد. هرچند بسیار ناامید و دلسرد هستند.
نظر شما