دكتر مجید سرتیپی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سرطان پستان، معده، روده بزرگ و مری شایع ترین نوع سرطان از گروه بیماری های غیرواگیر در سیستان و بلوچستان است.
وی تصریح كرد: در سیستان و بلوچستان سه سرطان معده، روده بزرگ و پوست در مردان و سه سرطان پستان، روده بزرگ و مری در زنان شایع است به طوری كه در مردان هفت در 100 هزار نفر به سرطان معده، 4،4 در 100 هزار نفر به سرطان روده بزرگ و 3،3 در 100 هزار نفر به سرطان پوست و در زنان 10،8 در 100 هزار نفر به سرطان پستان، 3،5 در 100 هزار نفر به سرطان روده بزرگ و 3،3 در 100 هزار نفر به سرطان مری مبتلا می شوند.
وی افزود: شایع ترین سرطان ها در ایران سرطان پروستات، ریه، پستان، معده و مری است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زاهدان گفت: با توجه به اینكه بسیاری از سرطان ها با تشخیص به موقع قابل درمان است ضروریست در قالب برنامه ای مشخص سه سرطان روده بزرگ، دهانه رحم و پستان با هدف تشخیص زود هنگام در جامعه هدف غربالگری قرار گیرند.
دكتر سرتیپی اظهار داشت: پدیده شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع سبب افزایش امید به زندگی (طول عمر بیشتر افراد جامعه) و در كنار آن افزایش بیماری های غیرواگیر شده كه بیش از 76 درصد بار بیماری ها در ایران مربوط به بیماری های غیرواگیر است.
وی افزود: برخی از این بیماری ها درمان قطعی ندارند و تنها راه مبارزه با آنها شناسایی عوامل خطر اولیه، پیشگیری و كنترل است.
وی ادامه داد: ماهیت مزمن، پیش رونده و ناتوان كننده بیماری های غیرواگیر سبب مشكلات فراوانی می شود و نیروی مولد جوامع را به طور مستقیم در معرض خطر مرگ و میر، معلولیت و ناتوانی قرار می دهد و نتیجه مدت طولانی درمان این بیماری ها، هزینه های كمر شكن و فقر است.
وی تصریح كرد: چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماری های مزمن تنفسی به همراه كم تحركی، تغذیه ناسالم، مصرف الكل و دخانیات مهمترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر است.
مدیر گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشكی زاهدان گفت: سرطان به دلیل مرگ و میر و هزینه های بالا و ترسی كه مردم از آن دارند از مهمترین بیماری های غیرواگیر محسوب می شود.
دكتر سرتیپی افزود: به دلیل آگاهی كم جامعه در مورد سرطان، متاسفانه شاهد ایجاد و رشد خرافات و باورهای نادرست در مورد این بیماری هستیم كه برای كنترل، پیشگیری و درمان آن لازم است با این گونه تفكرات مقابله شود.
وی ادامه داد: از باورهای نادرست در مورد سرطان «مسری بودن» آن است، این تفكر غلط سبب دوری از بیمار مبتلا به سرطان شده و منجر به تنها گذاشتن وی در مبارزه با بیماری، توسط خانواده و اطرافیان می شود.
وی با تاكید بر اینكه سرطان مسری نیست گفت: باور نادرست دیگر این است كه انسان های خوب و درستكار به سرطان مبتلا نمی شود و سرطان را عقوبت گناهان گذشته می دانند در صورتیكه اگر این چنین بود كودكان نباید سرطان می گرفتند.
وی خاطرنشان كرد: دیگر عقیده نادرست این است كه بیمار مبتلا به آن سرنوشت غم انگیزی دارد در صورتی كه سرطان بیماری پیچیده ای است اما با پیشرفت های علم پزشكی، بسیاری از بیماران مبتلا به شرط تشخیص به موقع درمان می شوند.
وی افزود: با تغذیه سالم، تحرك كافی و ورزش، مصرف نكردن دخانیات و الكل، دوری از استرس و اضطراب و آلودگی هوا و سایر عوامل خطر سرطان زا، می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری كرد.
به گزارش ایرنا استان سیستان و بلوچستان در حوزه بهداشت و درمان به سه بخش تقسیم شده كه شهرستان های شمالی شامل زابل، هیرمند، زهك، هامون و نیمروز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشكی زابل و شهرستان های زاهدان، میرجاوه، خاش، سراوان، سیب و سوران، مهرستان، چابهار و كنارك با یك میلیون و 620 هزار و 518 نفر جمعیت زیر نظر دانشگاه علوم پزشكی زاهدان و شهرستان های ایرانشهر، سرباز، نیكشهر، دلگان، فنوج و قصرقند زیر پوشش دانشكده علوم پزشكی ایرانشهر قرار دارند.
3042**6081 خبرنگار: محدثه حیدری گرجی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۳
زاهدان- ایرنا- مدیر گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: 51 درصد مبتلایان به سرطان در حوزه زیر پوشش این دانشگاه در سیستان و بلوچستان را مردان و 49 درصد را زنان تشكیل می دهند.