به گزارش ایرنا، حوزه های گوناگون و بكر گردشگری آذربایجان شرقی از جمله زمینه ها و بسترهای بسیار مستعد برای ایجاد تحولات اقتصادی در منطقه و مقابله با معضل بیكاری می باشد كه طی سالیان متمادی در دوره های قبل و بعد از انقلاب به بوته فراموشی سپرده شده و آن گونه كه باید از این فرصت مغتنم و آماده، بهره برداری لازم و كافی نشده است.
وجود شرایط جغرافیایی و اقلیمی مناسب، برخورداری از اماكن و ابنیه های تاریخی و توریست پسند اعم از موزه ها، مساجد، بازارها، حمام ها و آثار گران سنگ تاریخی و موقعیت استراتژیكی آذربایجان شرقی و نزدیكی و همسایگی با كشورهای تركیه، جمهوری های آذربایجان و ارمنستان، جمهوری خودمختار نخجوان و نیز نزدیكی به كشورهای حوزه قفقاز، از جمله مزیت های غیرقابل چشم پوشی آذربایجان و تبریز برای سرمایه گذاری های بهینه در بخش گردشگری است.
توریسم درمانی، توریسم غذا، وجود مكان های طبیعی و آثار تاریخی كهن در جوار شهرها و اماكن پر رفت و آمد و فرصت بسیار مهم و تاریخی رویداد گردشگری تبریز 2018 فرصت های ناب و بسیار مناسب برای سرمایه گذاری های خارجی، داخلی و دولتی است كه بی توجهی به آنها می تواند برای سال ها حوزه های اقتصادی آذربایجان شرقی را با مشكلات عدیده مواجه كند.
ثبت مجموعه كلیساهای آذربایجان در سال ۲۰۰۸ و بازار تاریخی تبریز در سال ۲۰۱۰ در فهرست آثار ثبت شده جهانی و در انتظار بودن جنگلهای ارسباران و روستای تاریخی كندوان در فهرست ثبت جهانی یونسكو، آذربایجان شرقی را جزو معدود استان های دارای ظرفیت های مطلوب برای توسعه صنعت گردشگری و سرمایه گذاری در این حوزه قرار داده است.
جذب و هدایت سرمایه گذاران بخش دولتی و خصوصی داخلی و خارجی باید جزو اولویت های های اصلی و سرفصل های مدیریت استانی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور قرار بگیرد كه متاسفانه تاكنون آمار و ارقام در این حوزه چندان امیدبخش و قابل توجه نیست.
استاندار آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینكه توجه به جذب و جلب سرمایه گذاری های بخش غیردولتی و خارجی جزو اولویت های مدیریت استان است، گفت: بخش گردشگری و میراث فرهنگی در این رابطه باید مورد توجه جدی قرار بگیرد، زیرا كه در این بخش شرایط و بسترهای مناسب برای ظهور و بروز سرمایه گذاری ها مهیاست.
مجید خدابخش با بیان اینكه توسعه صنعت گردشگری و جلب توریست های داخلی و خارجی باید با برنامه ریزی اصولی و سرمایه گذاری های دقیق و حساب شده به انجام برسد، افزود: در این راستا اقداماتی در استان بر مبنای رویداد مهم تبریز 2018 شروع شده كه اجرایی شدن آنها نیازمند زمان و فرصت است.
وی اظهار كرد: برای توسعه صنعت پردرآمد گردشگری باید توجه به جلب توریست های خارجی بیشتر شود، چون بهره مندی از عواید اقتصادی این صنعت تنها از این طریق حاصل می شود.
خدابخش، شرایط اقلیمی و وجود ده ها اثر تاریخی ثبت شده ملی و چند اثر ثبت شده آذربایجان شرقی در فهرست آثار ملی و یونسكو را از بسترهای مطلوب سرمایه گذاری در بخش گردشگری بیان و اظهار كرد: باید از چنین فرصت هایی برای جلب و هدایت سرمایه گذاری ها استفاده كنیم كه متاسفانه تاكنون بهره های لازم در این عرصه نشده است.
وی گفت: بدون تردید با رونق و سرمایه گذاری های كلان در بخش گردشگری بسیاری از مشكلات اقتصادی استان برطرف شده و تحولی شگرف در حوزه استغال زائی و افزایش درآمدهای مردم استان را شاهد خواهیم بود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: كوتاه سازی پروسه صدور مجوزها و استعلام ها از جمله مطالبات سرمایه گذاران در بخش گردشگری است كه این مجموعه سعی دارد با ایجاد تعاملات بین بخش های دولتی، گام های اساسی در این زمینه بردارد.
مرتضی آبدار افزود: تلاشهای موثری برای جذب سرمایه گذاری در بخش گردشگری آذربایجان شرقی صورت گرفته و در حال حاضر بیش از 60 پروژه توسط بخش خصوصی در استان در مرحله اجراست.
وی اظهار كرد: با توجه به پتانسیل های بالای استان در زمینه گردشگری مانند بازار تاریخی و جهانی تبریز و یا انتخاب تبریز به عنوان شهر جهانی بافت قالی و وجود موزه ها و بناهای فراوان تاریخی همانند روستای كندوان، باید شرایط را برای رغبت هرچه بیشتر سرمایه گذاران در بخش گردشگری و تامین زیرساخت های آن فراهم كرد.
آبدار، افزایش مراكز اقامتی در تبریز و جلفا را از ضرورت های حوزه گردشگری استان بیان كرد و گفت: اولویت ما بر توسعه گردشگری روستایی و بوم گردی است.
به گزارش ایرنا، معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز با اشاره به اینكه هم اكنون یكهزار و 712 میلیارد ریال سرمایه گذاری در پروژه های سال جاری تعریف شده است، گفت: از ابتدای امسال چهار موافقت اصولی اولیه در حوزه سرمایه گذاری گردشگری استان صادر شده كه از این میان، دو طرح موفق به كسب موافقت اصولی و پروانه ساختمانی طرح های سرمایه گذاری گردشگری شده اند.
احمد حمزه زاده، از صدور یك فقره مجوز ایجاد، اصلاح و تكمیل تاسیسات گردشگری در آذربایجان شرقی طی سال جاری خبر داد كه بررسی ها و مطالعات تخصصی از عوامل مهم انتخاب طرح های ارائه شده جهت اخذ مجوز، بوده است.
وی، حجم كل سرمایه گذاری پروژه های گردشگری آذربایجان شرقی در سال 96 را بالغ بر یكهزار و 712 میلیارد ریال اعلام و اظهار كرد: با این حجم سرمایه گذاری در حوزه گردشگری 170 میلیارد ریال نیز تسهیلات بانكی جهت پیشبرد و تكمیل پروژه های ارائه شده به متقاضیان تخصیص یافته است.
حمزه زاده، اشتغال پیشبینی شده در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی طی سال جاری براساس پروژه های سرمایه گذاری و ثبت شده را 315 نفر پیش بینی كرد و گفت: طبق پروژه های ارائه شده سرمایه گذاری و توسعه حوزه گردشگری استان، پس از موافقت اصولی و اخذ مجوز، اداره كل استان فرصت شغلی به میزان 315 نفر را در پیشبرد اهداف این پروژه ها، پیش بینی كرده است.
وی، حركت در مسیر جذب و هدایت سرمایه گذاران در فرصت های سرمایه گذاری صنعت گردشگری به ویژه مناطق نمونه گردشگری استان را امری اجتناب ناپذیر برای تطبیق با مشخصات مناطق پیشرو در امر گردشگری خواند و گفت: آذربایجان شرقی با وجود 47 منطقه نمونه و 52 روستای هدف گردشگری، می تواند فرصت مناسبی را جهت توسعه امكانات زیرساختی و ارتقای سطح كیفی گردشگری خود با مشاركت سرمایه گذاران بخش خصوصی فراهم سازد.
بدون تردید آذربایجان شرقی كه جزو پنج استان برتر ایران در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری به شمار می رود، با اندكی همت و تلاش مسئولان در جذب سرمایه گذاری های بخش خصوصی و خارجی می تواند به الگوئی برای سایر نقاط كشور برای توسعه و رونق صنعت گردشگری باشد.
نزدیكی و همسایگی با كشورهای جمهوری آذربایجان و تركیه كه دارای تجربیات ارزشمند و موفق در صنعت گردشگری هستند، می تواند یكی از محورهای اصلی سیاست های اقتصادی و فرهنگی مدیریت آذربایجان شرقی و مدیران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد تا با برگزاری همایش های مختلف در قالب فرصت های سرمایه گذاری استان و انتقال دانش و تجربیات مفید، گام های مفید و موثری برای هدایت و جلب سرمایه گذاری ها به این صنعت بكر و قابل اتكا برداشت.
آذربایجان شرقی در زمان حاضر با بیش از یكهزار و 800 اثر ثبت تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و بیش از هفت هزار تخت در مراكز اقامتی از جمله استان های مهم كشور دز حوزه گردشگری است.
گزارش: سیدیحیی مرتضائی ** انتشار: عزیزی راد
3038/518
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۳
تبریز- ایرنا - صنعت گردشگری به عنوان مهمترین و بزرگترین حوزه اشتغالزائی جهان همواره نیازمند جلب سرمایه گذاری های كلان است، اما به نظر می رسد متاسفانه جذب و هدایت این نوع سرمایه گذاری ها در كشور و استان آذربایجان شرقی در غفلت مانده است.