به گزارش ايرنا از وزارت بهداشت، دكتر علي قنبري مطلق روز سه شنبه افزود: مراقبت هاي حمايتي و تسكيني يكي از چهار جزء اصلي كنترل سرطان، است و بايد در اين حوزه گام هاي بيشتري برداشته شود.
وي خاطرنشان كرد: پس از برگزاري دوره مهارتي و حرفه اي مراقبت هاي حمايتي و تسكيني در ارديبهشت و خرداد ٩٧ براي پزشكان عمومي و پرستاران معرفي خواهد شد از تير ماه ٩٧ اين مراقبت ها در مرحله اول در بيش از ١٥ مركز سرطان كشور آغاز و سپس در ساير مراكز ارائه مي شود.
وي گام اول را در راستاي حمايت هاي تسكيني از بيمار، فراهم آوري امكانات و زيرساخت هاي لازم براي اين برنامه قلمداد كرد و گفت: در مرحله بعد تامين نيروي انساني توانمند در ابعاد مختلف ارائه خدمت بايد مد نظر قرار گيرد و در نهايت خدمت را با يك دستورالعمل و استاندارد مشخص ارائه دهيم.
رئيس اداره پيشگيري از سرطان وزارت بهداشت اظهار داشت: در حال حاضر شرايطي فراهم شده كه بتوانيم بهتر از گذشته روي موضوع مهم مراقبت هاي حمايتي و تسكيني كار كنيم.
مطلق درباره ابعاد مختلف طب تسكيني گفت: ابعاد حمايتي و تسكيني سرطان همان ابعاد سلامت يعني چهار جنبه سلامت جسمي، معنوي و اجتماعي است؛ چنانچه مراقبت هاي حمايتي و تسكيني سرطان ارائه شود علاوه بر بهبود كيفيت زندگي بيماران، شاهد بهبود شرايط درمان هاي علاج بخش و در نتيجه كميت زندگي آنها نيز خواهيم بود.
**امكان تحت پوشش قراردادن بيماران بيشتر با ترويج مراقبت هاي درخانه
رييس اداره پيشگيري از سرطان وزارت بهداشت تصريح كرد: مراقبت هاي حمايتي و تسكيني سرطان سطوح مختلفي دارد و محل ارائه خدمات اين برنامه نيز انحصاري و محدود نيست و هرجايي كه امكان ارائه اين خدمت باشد مانند خانه، بايد اين خدمت، در اختيار بيمار قرار گيرد.
مطلق گفت: براي هر بيماري مزمني بحث حمايتي و تسكيني اهميت دارد و منحصر به سرطان نيست و هيچ محدوديت زماني براي ارائه اين خدمت براي ما وجود ندارد و ما زمان باقيمانده از عمر بيمار را براي ارائه اين خدمت در نظر نمي گيريم.
وي اضافه كرد: اگر گفته مي شود كه خدمات حمايتي و تسكيني از ابتداي بيماري ارائه شود به خاطر اين است كه در درجه اول بيماران نياز به دريافت اين خدمت دارند و دوم اينكه از انباشت نيازها و تحميل خدمات و هزينه هاي اضافه كاسته مي شود.
وي ادامه داد: طبق بررسي ها مراقبت در خانه امكان مشاركت بيشتر خانواده را در پي خواهد داشت و درصد بيشتري از بيماران را مي توانيم از اين طريق تحت پوشش قرار دهيم.
مطلق بر استفاده از ظرفيت كلينيك ها اشاره كرد و گفت: در حال حاضر مي توان از كلينيك هاي موجود براي ارائه خدمات سرپايي استفاده كرد.
وي افزود: همچنين اين كلينيك ها به عنوان هسته هدايت كننده خدمات در خانه و ارائه مشاوره تلفني عمل خواهند كرد و در صورت عدم وجود بخش بستري مستقل، مي توان از تخت هاي موجود در بخش هاي راديوتراپي و شيمي درماني نيز استفاده كرد.
**آموزش پرستار و پزشك عمومي در زمينه سرطان
رئيس اداره پيشگيري از سرطان وزارت بهداشت، گفت: در حوزه آموزش، آموزش پرستار و پزشك عمومي در اولويت است و براي ارائه خدمات با كيفيت، تيم درماني مشتمل بر پزشك عمومي و پرستار توسط يك پزشك انكولوژيست و يك پرستار آموزش ديده، هماهنگ خواهند شد و در آينده روانشناس، كارشناس تغذيه و گروهاي ديگر نيز به اين گروه اضافه مي شوند.
مطلق درباره وظايف تيم حمايتي و تسكيني گفت: ارزيابي بيمار و خانواده شامل برنامه ريزي و تصميم گيري براي مراقبت هاي مورد نياز بيماران، ارائه مراقبت هاي حمايتي و تسكيني سرطان ، تجويز و تزريق داروهاي مورد استفاده در مراقبت هاي حمايتي و تسكيني سرطان، پيگيري وضعيت بيماران و مشاوره تلفني 24 ساعته، مديريت مراقبت در خانه بيماران نيازمند اين نوع مراقبت، ارائه آموزش هاي لازم به بيمار، خانواده و مراقبين بيمار، ثبت مراقبت هاي حمايتي و تسكيني در سامانه مربوطه از جمله وظايف تيم مراقبت هاي حمايتي و تسكيني است.
وي يادآور شد: خدمات حمايتي و تسكيني سرطان در كشورهاي پيشرفته در نظام شبكه بهداشت و درمان ادغام شده است.
اجتمام**9185 ** 1569
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۳
تهران - ايرنا - رييس اداره پيشگيري از سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: مراقبت هاي تسكيني از تيرماه سال آينده در بيش از 15 مركز سرطان اجرا مي شود.