تهران- ایرنا- صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی ریاست جمهوری در سال 1396 از 4391 طرح پژوهشی ارسال شده به صندوق، حمایت از 1294 طرح را مصوب كرد.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی سال 82 فعالیت خود را آغاز كرد و تا كنون در مسیر تحقق اهداف خود یعنی حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور گام برداشته است.
عمده فعالیت های صندوق را می توان در حوزه هایی همچون حمایت از طرح‌های پژوهشی، پسا‌دكتری، ثبت اختراعات، كرسی پژوهشی، پژوهانه(گرنت) و حمایت از ایجاد و توسعه مراكز نوآوری دانست. در حال حاضر صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور توزیع جغرافیایی عادلانه امكانات حمایتی خود در شهرستان‌ها را با جدیت پیگیری می‌كند؛ زیرا معتقد است كه مراكز پژوهشی و دانشگاه‌های شهرستان‌ها نیز می‌بایست از امكانات این صندوق همانند دانشگاهیان مقیم تهران بهره‌مند شوند.

**فعالیت كارگروه های مختلف صندوق
در سالی كه گذشت كارگروه های صندوق به رسم سال های گذشته فعال بودند و طرح های پژوهشی محققان از سرتاسر كشور را دریافت و بررسی ها لازم برای حمایت از آنها را انجام دادند. بر این اساس كارگروه پزشكی و دام پزشكی 206 طرح را دریافت كرد كه 64 طرح پس از بررسی در این كارگروه و كمیته تخصصی صندوق مصوب شد. همچنین تغییرات اقلیم و گرمایش زمین دیگر كارگروه صندوق بود كه از 54 طرح دریافتی 22 طرح را مصوب كرد. 138 طرح پژوهشی نیز به كارگروه سلامت و محیط زیست ارسال شد كه از این تعداد 49 طرح برای حمایت تصویب شد.
همچنین كارگروه علوم انسانی، اجتماعی و مطالعات علم صندوق نیز 133 طرح در این حوزه دریافت كرد و پس از بررسی حمایت از 45 طرح پژوهشی را تایید كرد. كارگروه دیگر علوم پایه است كه محققان كشور 252 طرح پژوهشی خود در این حوزه را به آن ارسال كردند و این كارگروه نیز 145 طرح را برای حمایت تایید كرد. 442 طرح پژوهشی در حوزه فنی و مهندسی نیز به كارگروه مربوطه به این حوزه در صندوق ارسال شد و 133 طرح برای حمایت مورد تایید قرار گرفت.

**حمایت از 603 طرح در كارگروه های مختلف
همچنین كارگروه كشاورزی، منابع طبیعی و شیلات صندوق نیز 293 طرح پژوهشی دریافت كرد و پس از بررسی های لازم 96 طرح پژوهشی مصوب شد، 33 طرح به كارگروه مدیریت و علوم اقتصادی ارسال و 8 طرح حمایت می شوند، 26 طرح به كارگروه معارف و علوم انسانی ارسال و 2 طرح مصوب شد. كارگروه میان گروهی نیز 136 طرح دریافت كرد كه 34 طرح مصوب شد. 30 طرح نیز ارسالی ها به كارگروه هنر و معماری است كه از این تعداد 5 طرح حمایت می شود. بنابراین كارگروه های صندوق در مجموع حمایت از 603 طرح پژوهشی در حوزه های مختلف علمی و از محققان سرتاسر كشور را تصویب كردند.

**حمایت از طرح های پسا دكتری و كرسی پژوهشی
اما بر اساس تفاهم نامه های پژوهشی نیز تعداد طرح های تعهد و دریافت شده در مجموع 274 طرح است كه از این تعداد 54 طرح برای حمایت مصوب شد. در حوزه های دیگر نیز پژوهشگران كشور طرح هایی را به صندوق ارسال كردند. 259 پسا دكتری ارسالی به صندوق بود كه 101 طرح مصوب شد البته 112 پسا دكتری نیز با امضای تفاهم نامه برای حمایت مصوب شد. همچنین 850 رساله دكتری دریافت و 180 رساله برای حمایت مصوب شد. كرسی های پژوهشی نیز حوزه دیگری است كه در صندوق حمایت از آن انجام می شود در سالی كه گذشت از مجموع 20 كرسی ارسال شده به صندوق 7 كرسی برای حمایت مصوب شد.
همچنین در حوزه گرنت پژوهشی نیز تایید شده ها برای حمایت 16 گرنت بود البته طرح های مصوب شده گرنت آغاز نیز 9 طرح بود. 96 درخواست حمایت برای ثبت اختراع نیز به صندوق ارسال شد و پس از بررسی ها 48 ثبت بین المللی اختراع مصوب شد.
همایش ها دیگر رخدادی است كه صندوق حمایت از برگزاری آن را انجام می دهد در این زمینه نیز صندوق 57 رویداد مهم را مورد حمایت قرار داد. البته صندوق هسته های علمی را نیز مورد حمایت قرار داد و در این زمینه 24 هسته علمی را حمایت كرد. حمایت از 40 مقاله و ایده دریافت شده از همایش ها نیز از دیگر اقدامات صندوق در سال 96 بود.

**رشد 17 درصدی در مصوبات صندوق
همكاری های بین المللی و افزایش تعاملات علمی و فناورانه ایران با سایر كشورها اقدام دیگری است كه توسط صندوق انجام شد. در این زمینه طرح بین الملل DFG با آلمان در مرحله توسعه همكاری قرار دارد و 2 طرح نیز همین راستا حمایت شده است. در زمینه طرح بین الملل RFBR روسیه نیز 20 پروژه حمایت شد. صندوق علمی مشترك راه ابریشم پروژه دیگر صندوق در سال گذشته بود در این زمینه نیز حمایت از 8 طرح بین المللی، 7 كارگاه بین المللی و 5 تبادل محقق عملیاتی شد.
بنابراین در مجموع از 4391 درخواست ارسالی به صندوق 1294 درخواست برای حمایت مصوب شد كه منجر به رشد 28 درصدی در دریافت طرح و رشد 17 درصدی در مصوبات صندوق در سال 96 نسبت به سال گذشته آن یعنی 95 شد.

**توسعه صادرات محصولات فناورانه ایرانی
نصرت الله ضرغام رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی درباره مهمترین اقدامات صندوق در سال 96 گفت: از مهمترین اقدامات صندوق آغاز همكاری با آموزش و پرورش بود كه در این زمینه تفاهم نامه هایی نیز با این وزارتخانه امضاء شد. همچنین كل استان ها با اطلاع رسانی و سفرهای استانی در چتر حمایتی صندوق قرار گرفتند. اقدام ها در حوزه مهدهای كودك آغاز شد. اساتید در استان ها و استادیارهای جوان از درصد بیشتری از حمایت های صندوق برخوردار شدند.
ثبت بین المللی اختراع و به تبع آن تجاریسازی رشد چشمگیری داشت به گونه ای كه هیچ یك از مصوبات كارگروه ثبت پتنت رد نشد. همچنین زمینه فروش محصولات آنها در خارج از كشور نیز فراهم شد. اما اتفاق مهم برای صندوق در سال 96 ارتباط بیشتر با اساتید و پژوهشگران بود به نحوی كه امید می رود مجموعه ای شبیه شورای علوم امریكا با حضور صاحبان كرسی و صنعتگران ایجاد شود. سال 96 جشنواره ایده پردازی در حوزه علوم پایه برگزار شد و قطعا این اقدام در سال 97 گسترده تر پیگیری می شود.
همچنین پس از 14 سال چارت سازمانی صندوق رسمی شد. صندوق در این سال تمام فعالیت های خود را سیستمی و از طریق سامانه انجام داد همچنین سامانه ارتباط با محققان نیز به درستی كار خود را انجام داد.

صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور دارای 13 كارگروه تخصصی با موضوع های مختلف است كه طرح های ارائه شده از سوی محققان و پژوهشگران را مورد بررسی قرار می دهد و با تصویب هریك از طرح ها، میزان حمایت مادی و معنوی آن طرح، از سوی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور مشخص می شود.

علمی**1023**2017