دانشگاه شیراز و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، سه تفاهم‌نامه امضا کردند

شیراز-ایرنا- دانشگاه شیراز و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، با هدف توزیع مناسب‌تر منابع مالی در میان دانشگاه‌های کشور، سه تفاهم‌نامه با محوریت ترویج علم و اشتغال دانش آموختگان مقاطع تحصیلات تکمیلی به امضا رساندند.

 این تفاهم‌نامه‌ها که دوشنبه (یازدهم آذرماه ۹۸) در خلال سفر رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به شیراز و بازدید وی از دانشگاه شیراز منعقد شد، برای حمایت از طرح‌های علمی دانشجویان مقطع دکتری و پسادکتری ویژه و نیز با موضوع ترویج علم در نظر گرفته شده است.

بنا بر آمار اعلامی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، بعد از استان‌های تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی، فارس چهارمین استان به لحاظ جذب منابع این صندوق به‌شمار می‌رود.

پژوهشگران استان فارس موفق شده‌اند از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ در عرصه کسب حمایت‌های مالی این صندوق، پیشرفت‌هایی حاصل کنند و هم‌اکنون از چهار درصد سهم استان فارس از این صندوق به‌صورت سالانه، پژوهشگران دانشگاه شیراز سه درصد این منابع را جذب کرده‌اند.

در سال ۹۷ تعداد کل دریافتی طرح‌های پسادکتری از استان فارس، ۵۸ طرح بوده است، همچنین سهم استان فارس در زمینه کسب حمایت صندوق در حوزه پسادکتری مستقل، در مقایسه با میانگین کشور بیشتر بوده است به گونه‌ای که میانگین کشوری ۳۵ درصد و میانگین فارس ۴۶ درصد است که این رقم بیش از هر دانشگاهی در استان مرهون تلاش‌های محققان دانشگاه شیراز است.

مدیران ارشد دانشگاه شیراز، با استناد به آمار، در نشستی که پیش از امضای این تفاهم‌نامه در دانشگاه شیراز برگزار شد، عنوان کردند: دانشگاهی که میزان پذیرش طرح‌های آن در صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران بیشتر از کل کشور است، باید درخواست‌های بیشتر ارائه دهد و بودجه بیشتری نیز در این حوزه جذب کند.

توزیع منابع صندوق حمایت از پژوهشگران عادلاتر می‌شود

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، در این نشست ضمن معرفی فعالیت‌ها و دستاوردهای صندوق یاد شده، عنوان کرد: صندوق به صورت عمده از پژوهش‌های کیفی حمایت می‌کند و ایجاد زیرساخت‌های علمی از وظایف آن به‌شمار می‌رود.

ایمان افتخاری، عملکرد صندوق حمایت از پژوهشگران را در عرصه ثبت بین‌المللی طرح‌های پژوهشی شایان توجه دانست و گفت: از همین منظر، طرح‌های پژوهشی و دیگر قالب‌های حمایتی در طول سال‌ها از نظر کمی و کیفی رشد قابل توجهی داشته‌اند.

وی افزود: سه هزار طرح در سال ۱۳۹۷ به این صندوق وصول شده است که از این تعداد کمی بیش از یک‌ سوم آنها و معادل  یک هزار و ۲۰۰ طرح پذیرش شده و تاکنون ۶۰۰ طرح به سرانجام رسیده است.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، تنوع حوزه‌های مختلف و توجه به اقتضائات آنها، افزایش کیفیت فعالیت‌های پژوهشی، تلاش برای افزایش گروه‌های جوان و پیشتاز و آمایش پژوهش و نیز توزیع مناسب منابع با توجه به جغرافیا، جنسیت و رشته علمی را از اهداف این صندوق در سال ۹۸ برشمرد.

افتخاری، با بیان اینکه عملکرد صندوق از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ پیشرفت بسیاری داشته است، گفت: در سال ۱۳۹۲، سهم دانشگاه‌های تهران ۵۰ درصد و در سال ۱۳۹۶، ۵۲درصد از بودجه صندوق بوده است که نیاز است برای کشوری بزرگی همچون ایران که دارای دانشگاه‌های متعددی است، این سهم عالانه‌تر توزیع شود.

وی ادامه داد: هدفگذاری صندوق این است که این رقم برای تهران به ۴۰درصد برسد و برای سایر استان‌ها به ۶۰ درصد افزایش یابد و این مهم با تغییر سیاست‌های داخلی صندوق محقق خواهد شد، در همین زمینه نیز از پژوهشگران در نقاط مختلف کشور درخواست می‌کنیم، مشارکت فعال‌تری برای ارائه طرح به صندوق داشته باشند.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران بیان کرد: منابع صندوق در سال 98 در مقایسه با ۱۲ سال گذشته به‌شدت کاهش یافته است تا بدانجا که در ابتدای سال نگران بودیم آیا می‌توانیم حمایت‌های خود را ادامه دهیم، البته توانستیم با توجیه برخی برنامه‌ها کمبود منابع را تا حدی جبران کنیم.

وی، همچنین با اشاره به وضعیت پژوهشگران مقطع پسادکتری، گفت: محققان پسادکتری که به طور مستقل مورد حمایت صندوق قرار گرفته‌اند در سال ۱۳۹۷ حدود ۲۸۰ نفر بوده‌اند و در بخش عمومی نیز، صندوق از ۵۰۰ نفر حمایت کرده است که امیدواریم این عدد به ۶۰۰ نفر افزایش یابد.

افتخاری اظهار داشت: تا کنون سهم دانشگاه شیراز از دیگر دانشگاه‌های فارس در این زمینه بیشتر بوده است و همچنین میانگین جذب منابع مالی این دانشگاه از میانگین کشوری بیشتر است که البته همه اینها در قالب‌های غیر تفاهم‌نامه‌ای بوده است و با انعقاد تفاهم‌نامه این وضعیت بهبود خواهد یافت.

صندوق حمایتی پژوهشگران در ایران سختگیرانه‌تر از دیگر نقاط جهان عمل می‌کند

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران این را هم بیان کرد که: نهادهای فعال مشابه صندوق در سطح بین‌المللی، به طور معمول ۲۵درصد طرح‌های ارائه شده را می‌پذیرند، در این مقایسه شاید صندوق در ایران، سختگیرانه تر از سایر نقاط جهان عمل می‌کند، با این شرایط باید پذیرفت که رقابت در میان پژوهشگران ایرانی که به این صندوق طرحی ارائه می‌کنند، بیشتر است.

رییس دانشگاه شیراز نیز در این نشست اظهار داشت: صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران دانشگاه شیراز به‌ عنوان دانشگاه سطح یک کشور در خطه جنوب کشور، سرمایه ملی مادی و معنوی تلقی می‌شود.

حمید نادگران افزود: این دانشگاه با ۱۷هزار دانشجو و ۷۱۴ عضو هیات علمی، بر تارک آموزش عالی کشور می‌درخشد.

وی، با اشاره به اینکه دانشگاه شیراز با برخورداری از امکانات به خوبی می‌تواند در مسیر پژوهش جایگاه خود را مستحکم کند و به یاری سایر دانشگاه‌های استان فارس نیز بشتابد، ابراز امیدواری کرد، امضای تفاهم‌نامه با صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، گشاینده راهی نو در این مسیر باشد.

در ادامه این نشست که به‌صورت پرسش و پاسخ انجام شد، استادان و پژوهشگران دانشگاه شیراز مسائلی همچون، نبود سرمایه کافی برای اعزام دانشجویان مقطع دکتری برای فرصت مطالعاتی به خارج از کشور، چرایی توزیع نامتوازن تخصیص بودجه به دانشگاه‌های تهران در مقایسه‌ با دیگر شهرستان‌ها، ضرورت حمایت از طرح‌های فناورانه دانشگاه شیراز، عدم همکاری بخش صنعت با دانشگاه‌ها و ضرورت تغییر در ساختار صندوق سخن گفتند.

صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور از سال ۱۳۸۲ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز کرد. در حال حاضر این صندوق با بیش از ۲۶هزار عضو هیات علمی با دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی مرتبط است. عمده فعالیت‌های این صندوق در حوزه‌های حمایت از طرح‌های پژوهشی، پسادکتری، ثبت اختراعات، کرسی پژوهشی، پژوهانه(گرنت) و حمایت از ایجاد و توسعه مراکز نوآوری است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha