تهران - ایرنا - رئیس كمیسیون كشاورزی اتاق بازرگانی تهران سهم صادرات محصولات كشاورزی و غذایی از كل صادرات غیرنفتی كشور در سال 96 را 13 درصد اعلام كرد و گفت: با توجه به آمار گمرك صادرات كل محصولات كشاورزی و غذایی در سال گذشته 6 میلیون و 130 هزار تن به ارزش 5 میلیارد و 930 میلیون دلار بوده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، كاوه زرگران افزود: در مدت مذكور، صادرات كل محصولات كشاورزی و غذایی نسبت به مدت مشابه سال قبل پنج درصد به لحاظ وزنی و چهار درصد به لحاظ ارزشی افزایش داشته است.
وی اضافه كرد: صادرات محصولات غذایی و كشاورزی در سال 96 در حالی به كشورهایی چون عراق، امارات، ویتنام، تركمنستان، اسپانیا و تایلند كاهشی بوده كه صادرات این گروه از محصولات غیرنفتی طی این دوره به كشورهایی چون افغانستان، پاكستان، هنگ كنگ، آلمان، تركیه، روسیه و هند افزایش یافته است.
دبیركل كانون انجمن های صنایع غذایی ایران صادرات صنایع غذایی كشور در سال 96 را یك میلیون و 941 هزار تن به ارزش بیش از 2 میلیارد و 824 میلیون دلار اعلام كرد و گفت: نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 17 درصد به لحاظ وزنی افزایش و حدود 1.7 درصد به لحاظ ارزشی كاهش یافته است.

** خرما 25 درصد صادرات صنایع غذایی را در سال 96 داشت
وی تصریح كرد: لبنیات با صادرات حدود 381 هزار تن به ارزش بیش از 706 میلیون دلار سهمی حدود 25 درصدی از صادرات صنایع غذایی كشور را در سال 96 داشته و پیشتاز صادرات در میان گروه های صنایع غذایی بوده، با این وجود صادرات این محصول در سال 96 نسبت به دوره مشابه قبل بیش از 12 درصد به لحاظ وزنی و 9 درصد به لحاظ ارزشی كاهش یافته كه گویای متوقف شدن روند افزایشی صادرات این محصول در سال های گذشته است.
زرگران، گروه های شیرینی و شكلات با صادرات بیش از 590 میلیون دلار، رب گوجه فرنگی 192 میلیون دلار، آبمیوه و كنستانتره 138 میلیون دلار، صنایع تبدیلی سیب زمینی 123 میلیون دلار و آرد 92 میلیون دلار، را گروه های با بیشترین صادرات در میان صنایع غذایی كشور در سال 96 اعلام كرد.

** افزایش واردات محصولات كشاورزی و غذایی در سال 96
رئیس كمیسیون كشاورزی اتاق تهران واردات محصولات كشاورزی و غذایی در سال 96 را حدود 18 میلیون تن به ارزش 9.8 میلیارد دلار عنوان كرد و گفت: نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 8 درصد به لحاظ وزنی و 14 درصد به لحاظ ارزشی افزایش یافته است.
به گفته وی، عمده اقلام وارداتی كشاورزی و غذایی كشور طی دوره 96 را به ترتیب ذرت دامی با وارداتی به ارزش یك میلیارد و 600 میلیون دلار، برنج یك میلیارد و 200 میلیون دلار، لوبیای سویا 943 میلیون دلار، موز 544 میلیون دلار، قطعات بی استخوان منجمد گاوی 524 میلیون دلار، جو به استثنای بذر 518 میلیون دلار، كنجاله 503 میلیون دلار و روغن های خام به ارزش 424 میلیون دلار، تشكیل می دهند به طوری كه بیش از نیمی از ارزش واردات محصولات كشاورزی و غذایی سال 96 به پنج قلم ذرت، برنج، سویا، گوشت قرمز و كنجاله اختصاص دارد.
زرگران با اشاره به افزایش چشمگیر برخی اقلام غذایی در سال 96 نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره كرد و گفت: واردات محصول جو با رشد حدود 96 درصدی به لحاظ ارزشی پیشتاز افزایش واردات محصولات غذایی در این دوره بوده است. محصولات برنج با رشد واردات 76 درصد، روغن خام 68 درصد، گوشت قرمز 53 درصد و حبوبات 47 درصد نیز از جمله اقلام غذایی محسوب می شوند كه در این دوره با رشد واردات قابل ملاحظه ای روبرو بوده اند.

** اقلام مهم صادراتی 59 درصد ارزش صادرات محصولات كشاورزی را دارد
اقلام مهم صادراتی كشاورزی و غذایی كشور در سال گذشته را پسته، لبنیات، شیرینی و شكلات، زعفران، سیب، خرما و رب گوجه فرنگی برشمرد و افزود: این اقلام با ارزش صادراتی حدود 3 میلیارد و 500 میلیون دلاری بیش از 59 درصد از ارزش صادرات محصولات كشاورزی غذایی سال 96 را به خود اختصاص داده اند.
رئیس كمیسیون كشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران صادرات محصول پسته در سال گذشته را 130 هزار تن به ارزش یك میلیارد و 175 میلیون دلار عنوان كرد و افزود: صادرات این محصول نسبت به سال 95، هفت هزار تن به لحاظ وزنی و بیش از 96 میلیون دلار به لحاظ ارزشی كاهش یافته كه می تواند زنگ خطری برای صادرات این محصول مهم كه با وجود این میزان كاهش در صادرات، همچنان عمده ترین قلم صادراتی در میان محصولات كشاورزی و غذایی محسوب می شود، باشد.
وی با بیان این كه صادرات محصول زعفران در سال 96 بیش از 236 تن به ارزش بیش از 325 میلیون دلار بوده است، رشد صادرات 55 درصدی وزنی و 56 درصدی ارزشی این محصول نسبت به مدت مشابه سال قبل را بسیار چشمگیر دانست و اظهارداشت: این میزان صادرات در 10 سال گذشته بی سابقه بوده است.
زرگران روند صادراتی محصول خرما در سال 96 نسبت مدت مشابه سال قبل را نیز افزایشی اعلام كرد و گفت: صادرات خرما طی این دوره حدود 253 هزار تن خرما به ارزش بیش از 250 میلیون دلار بوده است.

** صادرات بی سابقه سیب در 10 سال گذشته
دبیركل كانون انجمن های صنایع غذایی ایران صادرات محصول سیب در سال گذشته را 604 هزار تن به ارزش 256 میلیون دلار عنوان كرد و ادامه داد: این میزان صادرات رشد 71 درصدی به لحاظ وزنی و 132 درصدی به لحاظ ارزشی را برای این محصول رقم زده است به گونه ای كه میزان صادرات این محصول در 10 سال گذشته بی سابقه بوده است.
زرگران مقاصد عمده صادراتی محصولات كشاورزی و غذایی كشور در سال 96 را سه كشور عراق، افغانستان و امارات برشمرد و اظهارداشت: بیش از نیمی از ارزش صادرات محصولات این گروه به این سه كشور تعلق داشته است. بازار عراق بزرگترین بازار صادراتی محصولات كشاورزی و غذایی كشورمان در سال 96 بوده است به طوری كه با صادرات 3 میلیون و 41 هزار تن به ارزش 2 میلیارد و 106 میلیون دلار سهم 49 درصدی به لحاظ وزنی و 35 درصدی به لحاظ ارزشی از صادرات این محصولات داشته است.
وی روند صادرات محصولات كشاورزی و غذایی به عراق را به عنوان بزرگترین مقصد صادراتی كشور در سال 96 نسبت به دوره مشابه سال قبل را كاهشی اعلام كرد و گفت: كاهش 9 درصدی وزنی و 5 درصدی ارزشی صادرات محصولات كشاورزی و غذایی به عراق در سال 96 را میتوان به اعمال محدودیت های این كشور برای صادرات برخی از محصولات كشاورزی و غذایی ایران نسبت داد، از این رو مسوولان این حوزه می بایست با توجه به روابط مثبت سیاسی كشورمان با عراق توجه بیشتری بر رفع موانع صادراتی به این كشور داشته باشند.
اخبار اقتصادی ایرنا در كانال تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**9186** 6075