دكتر مهدي مهرزاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، فروش شير خام فله اي، به ويژه در مراكز عرضه لبنيات هاي سنتي در شهرها را ممنوع دانست و افزود: علي رغم توصيه هاي مكرر دامپزشكي، همچنان تقاضا براي خريد شير خام وجود دارد كه به همين منظور به شهروندان توصيه مي شود براي تهيه شير تنها به مراكزي كه داراي كارت گواهي سلامت بوده و مورد تاييد اداره كل دامپزشكي استان قرار دارند، مراجعه كنند.
وي ادامه داد: در اين ارتباط اداره كل دامپزشكي قزوين به طور دوره اي و تصادفي نسبت به نمونه برداري از شير خام عرضه شده اقدام و در صورت وجود عامل بيماري تب مالت، تقلبات در شير و نيز بار ميكروبي بالا نسبت به ممانعت از فروش شير خام اقدام نموده كه خوشبختانه در سال گذشته اقدام هاي خوبي در اين زمينه به عمل آمده بود.
وي، بيماري تب مالت (بروسلوز) را يك بيماري ميكروبي مشترك بين انسان و دام دانست كه مي تواند از طريق شير و محصولات لبني آلوده به انسان منتقل شود و اضافه كرد: با توجه به اينكه از ديدگاه مردم شير سنتي از كيفيت بالاتري نسبت به صنعتي برخوردار بوده اما اين مساله يك نظر غير كارشناسي است.
مهرزاده افزود: به عقيده مردم در فرآورده هاي دامي بسته بندي شده از مواد نگهدارنده استفاده مي شود در حالي كه هيچ گونه موادي در اين فرآورده ها استفاده نمي شود.
وي، عرضه شير بسته بندي شده را به 2 شكل عنوان كرد و گفت: يك نوع لبنيات عاري از هر نوع ميكروب بوده كه به آن لبنيات استريليزه گفته مي شود و مدت زمان نگهداري آن طولاني تر بوده و نوع دوم نيز لبنيات پاستوريزه كه ميكروب هاي مفيد و غيربيماري زا در آن باقي مي ماند، اما مدت نگهداري آن كمتر است.
به گفته معاون سلامت اداره كل دامپزشكي استان قزوين، كارخانه هاي توليد محصولات لبني، شيرهايي را براي توليد محصولات خود از دامداران پذيرش مي كنند كه درصد و ميزان ميكروب هاي آن در حد مجاز و استاندارد باشد.
مهرزاده افزود: شير جوشيده نشده و غير پاستوريزه از جمله خطرناك ترين نوشيدني ها به شمار مي آيد زيرا اين نوع شير شامل انواع بسيار زيادي از باكتري ها و ميكرو ارگانيسم هايي است كه سلامت انسان را تهديد مي كند.
وي اضافه كرد: براساس گزارش هاي انجام شده بيشتر فرآوردههاي لبني سنتي كه بدون طي هرگونه مرحله پاستوريزاسيون و ميكروب زدايي، به صورت فله و در فرآيند توليد به مصرف، از دامداري به مغازه هاي عرضه لبنيات سنتي حمل شدهاند، داراي آلودگي ميكروبي و باكتريايي بالايي هستند.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكي استان قزوين تاكيد كرد: شهروندان به جاي استفاده از فرآورده هاي لبني فله، از محصولات بسته بندي پاستوريزه استفاده كنند زيرا در صورت وجود كوچكترين مشكل احتمالي، موضوع قابل پيگرد خواهد بود.
مهرزاده افزود: تعدادي از نمونههاي شير خام سنتي كه مورد آزمايش قرار گرفته اند آلوده به ميكروب بوده كه در اين بين برخي از نمونه ها آلوده به ميكروب بروسلوز بوده اند.
وي در پايان به شهروندان توصيه كرد تا از لبنيات پاستوريزه مصرف كرده و در صورت استفاده از شير سنتي و فله، آن را به مدت 3 تا 5 دقيقه بجوشانند.
در حال حاضر حدود 70 واحد عرضه و توزيع فرآورده هاي خام دامي سنتي در استان قزوين فعاليت مي كنند.
7390/8054
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۵
قزوين-ايرنا-معاون سلامت اداره كل دامپزشكي استان قزوين گفت: توزيع و مصرف شير خام و فله اي در لبنيات هاي سنتي احتمال بروز بيماري بروسلوز (تب مالت) را افزايش مي دهد.