به گزارش ایرنا، روابط مصر با رژیم صهیونیستی از سال 1948 كه این رژیم تاسیس شد، خصمانه بود ؛ مصری ها وارد چند جنگ با صهیونیست ها شدند كه مهم ترین آن جنگ سال 1967میلادی بود كه مصر شبه جزیره سینا را از دست داد و جنگ سال 1973 كه در نهایت، روابط خصمانه میان دو طرف در دوران «محمد انور سادات» رئیس جمهوری وقت مصر با امضای پیمان كمپ دیوید در سال 1978 به پایان رسید. سادات آن زمان از فلسطین اشغالی دیدار كرد و به همین دلیل بسیاری از كشورهای عربی مصر را تا سال ها تحریم كردند. در سال 1980 دو طرف از برقراری روابط دیپلماتیك با هم خبر دادند.
مصر و رژیم صهیونیستی پس از امضای پیمان كمپ دیوید، روابط رسمی را آغاز كردند ؛ مصر در «تل آویو» سفارتخانه و در «ایلات» كنسولگری ایجاد كرد و رژیم صهیونیستی نیز سفارت خود را در قاهره و كنسولگری اش را در اسكندریه افتتاح كرد.
**روابط پر نشیب و فراز مصر و با رژیم صهیونیستی
از آن زمان، روابط دو طرف دوران پر نشیب و فرازی را پشت سر گذاشته و البته هیچ گاه به حد قطع روابط یا اعلان جنگ نرسیده است؛ در دوران ریاست جمهوری «حسنی مبارك» و دقیقا در سال 1982به دلیل حمله رژیم صهیونیستی به لبنان روابط دو طرف پرتنش شد، مصر سفیر خود را فراخواند و سفارت مصر تا سال 1986 بدون سفیر بود. در سال 2000میلادی نیز سفیر مصر به دلیل اتفاقات مسجد الاقصی و انتفاضه دوم فراخوانده شد و مصر به مدت پنج سال در فلسطین اشغالی سفیر نداشت و البته در سال 2012 در دوران «محمد مرسی» نیز در اعتراض به حمله هوایی رژیم صهیونیستی به نوار غزه سفیر مصر فراخوانده شد اما هیچ گاه سفیر رژیم صهیونیستی اخراج نشد.
**انقلاب مصر هم باعث قطع كامل روابط با رژیم صهیونیستی نشد
پس از انقلاب مصر در 25 ژانویه سال 2011 میلادی كه منجر به بركناری نظام مبارك شد، رژیم صهیونیستی در ماه آگوست سال 2011 چند سرباز مصری را در مرزهای میان فلسطین اشغالی و مصر به قتل رساند و بالاخره در نهم سپتامبر سال 2011 شماری از تظاهرات كنندگان مصری به سفارت رژیم صهیونیستی حمله كردند و این باعث شد دیپلمات های رژیم صهیونیستی خاك مصر را ترك كنند و البته در سپتامبر سال 2015 و پس از گذشت چهار سال و تعیین سفیر جدید مصر در تل آویو، دیپلمات های رژیم صهیونیستی دوباره به قاهره بازگشتند.
** مصر نمی خواهد روابطش را با 'اسراییل' قطع كند
اما سوالی كه اینجا مطرح می شود این است كه آیا مصر در دوران ریاست جمهوری «عبدالفتاح السیسی» كه از یك ماه پیش دومین دوره ریاست جمهوری اش را آغاز كرده است، به خاطر فلسطین سطح روابط خود را با رژیم صهیونیستی كاهش می دهد یا آن را قطع می كند؟
عبدالفتاح السیسی هفته گذشته در برنامه ای تحت عنوان «از رئیس جمهوری بپرس» دیدگاه های دولتش را در مورد بسیاری از مسائل و از جمله رابطه با رژیم صهیونیستی و مساله فلسطین اعلام كرد. یكی از حاضران در این برنامه از السیسی سوال كرد، موضع گیری مصر در خصوص حمله 'اسراییل' به فلسطینی ها در راهپیمایی بازگشت در مرزهای نوار غزه و انتقال سفارت آمریكا به بیت المقدس چیست؟ السیسی در پاسخ گفت: انتقال سفارت آمریكا به بیت المقدس باعث بی ثباتی اوضاع در منطقه می شود، مصر به برادران فلسطینی دارو و خودروهای امدادی می دهد، گذرگاه رفح را برای این منظور باز می كند و با فلسطینی ها و اسراییلی ها تماس هایی برقرار می كند، به فلسطینی ها می گوید راهپیمایی ها و اعلام نظر ها نباید به گونه ای انجام شود كه منجر به شهید شدن آن ها شود و به اسراییلی ها می گوید شما باید به تحركات مشروع فلسطینی ها احترام بگذارید.
السیسی در ادامه گفت، آیا می توانیم بیش از این كاری انجام دهیم؟ تحركات ما در خصوص مساله فلسطین در حد توانایی هایمان است.
این سخنان السیسی اهمیت زیادی دارد زیرا حد و حدود نقش مصر در قضیه فلسطین را ترسیم می كند، اهمیت این سخنان از این جهت است كه مصر صراحتا موضع خود را در این خصوص از زبان السیسی اعلام كرد.
تارنمای القدس العربی در تحلیل این سخنان نوشت، السیسی با این نوع موضع گیری اعتراف كرد مصر، مساله فلسطین را رها كرده است.
«عماد الدین حسین» سردبیر روزنامه الشروق مصری در این خصوص گفت، معنای این سخنان السیسی این است كه مصر دست به هیچ گونه اقدامات ضد اسراییلی نمی زند بلكه به اصطلاح تلاش می كند با برقراری تماس، بر تصمیم گیری های آن تاثیر بگذارد.
** مصر سیاستش را در قبال اسراییل از زمان امضای كمپ دیوید تغییر نداده است
سوالی كه اینجا مطرح می شود این است كه آیا مصر تغییری در سیاست های خود در خصوص رژیم صهیونیستی انجام داده است؟ برای پاسخ به این سوال باید به تاریخ روابط دو طرف طی چند دهه گذشته بازگشت. هر چند مصر بارها سفیر خود را به دلایل مختلف مانند حمله به لبنان و سركوب انتفاضه فلسطین، چند بار از تل آویو فراخواند اما واقعیت این است كه مصر در بدترین حالات هم تهدید به اعلان جنگ یا قطع روابط با این رژیم یا حتی اخراج سفیر آن نكرد.
این بار هم وقتی نیروهای رژیم صهیونیستی بیش از 60 فلسطینی را به شهادت رسانده و بیش از سه هزار نفر دیگر را زخمی كردند، مصری ها خواستار قطع روابط دیپلماتیك با این رژیم و تعطیلی سفارت آن در قاهره شدند. این خواسته ها از سال 1982میلادی كه رژیم صهیونیستی به لبنان حمله كرد، و هر زمان كه این رژیم اقدام به قتل عام عرب ها می كند، مطرح می شود و برخی نیز خواستار اعلان جنگ به این رژیم می شوند بدون آن كه این خواسته ها نتیجه ای داشته باشد در نتیجه نمی توان انتظار بیشتری از مصر در این خصوص داشت
** اخوان مصر در دوره حكومت در مصر روابط با اسراییل را قطع نكردند
رژیم صهیونیستی در ماه نوامبر سال 2012 حمله سختی و وحشیانه ای به جنبش حماس آغاز كرد ، آن زمان «محمد مرسی» رئیس جمهوری اخوانی مصر بر سر كار بود و دولت و مجلس نیز بیشتر اخوانی بوده و با سلفی ها متحد شده بودند اما این ها نیز نه به این رژیم اعلان جنگ كردند و نه روابط مصر را با این رژیم قطع كردند، تنها كار آن ها، میانجی گری میان حماس و رژیم صهیونیستی بود كه البته با حمایت كشورهای عربی و غربی همراه بود.
سفارت رژیم صهیونیستی حدود 10 روز پیش به مناسبت هفتادمین سالروز تاسیس این رژیم، مراسمی در قاهره در خارج از ساختمان سفارت و اقامتگاه سفیر خود و در هتلی بزرگ برگزار كرد كه البته این نخستین بار بود كه چنین مراسمی خارج از دیوارهای سفارت این رژیم برگزار می شد و باعث شد مردم مصر خواستار تحریم هتل محل برگزاری این مراسم شوند. این تحول مهمی بود و نشان می دهد مصر حاضر نیست روابطش را با این رژیم قطع یا حداقل در این زمان سطح روابط را كاهش دهد اما این سوال همچنان مطرح است كه چرا مصر روابط دیپلماتیك خود را با رژیم صهیونیستی قطع نمی كند در حالی كه این خواسته مردم این كشور است و روابط چند دهه گذشته نیز بیشتر جنبه روابط دولتی داشته تا روابط مردمی. شاید 'معامله قرن' در خصوص فلسطین و تلاش آمریكا و برخی متحدان غربی و عربی اش برای یكسره كردن كار فلسطین، دلیل این نوع موضع گیری ها و سیاست های مصر باشد .
خاورم **2041**1049
تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۱
الجزیره-ایرنا- مصر از جمله كشورهای عربی است كه وارد سخت ترین جنگ ها ضد رژیم صهیونیستی شد اما بعدها نخستین كشور عربی بود كه رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت و با آن روابط دیپلماتیك برقرار كرد.