به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، اقدامات آمریكا نشان می دهد كه این كشور در زمینه های مختلف ایران را هدف قرار داده است و برای رسیدن به اهداف شوم خود به دنبال همراه كردن دیگر كشورها با خود در كارزار ضد ایرانی است.
رسانه های عربی در روزهای گذشته اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند كه این گزارش به آن ها می پردازد.
** تلاش آمریكا برای ائتلاف سازی علیه ایران
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن و تارنمای «كتابات» عراق تلاش های آمریكا برای ائتلاف سازی علیه ایران را مورد توجه قرار دادند.
الجدید در گزارشی به قلم «بشیر البكر» نوشت: ایران یك كشور عادی در خاورمیانه نیست. این كشور طی مدت كوتاهی از عمر انقلاب خود توانست در منطقه قدرتمند شود. اما با وجود این آمریكا تلاش می كند ایران را زیر فشار قرار داده و تسلیم سازد.
در ادامه آمده است : 12 شرطی كه در راهبرد آمریكا علیه ایران مطرح شده اعلام جنگ اقتصادی علیه ایران به شمار می رود. این تنها ابزار آمریكا علیه ایران نیست، بلكه برای ائتلاف سازی بین المللی علیه ایران هم تلاش می شود.
به نوشته تارنمای كتابات، «ابراهیم الشهابی» رئیس مركز پژوهش های سیاسی و راهبردی «الجیل: نسل» اظهارات وزارت امور خارجه آمریكا درباره تشكیل ائتلاف بین المللی علیه ایران را تلاشی از سوی واشنگتن برای بالا بردن درخواست ها در مذاكره با ایران به شمار آورد.
وی گفت: آمریكا به دنبال آن است تا در مذاكره با ایران از كشورهای عربی به عنوان اهرم فشارعلیه تهران استفاده كند. آمریكا می خواهد درباره منافع خود در سوریه، عراق و كردستان عراق با ایران مذاكره كند و این در شرایطی است كه كشورهای اروپایی با تصمیم آمریكا در عقب نشینی از توافق هسته ای مخالفت كرده اند.
** ناكامی واشنگتن در ائتلاف سازی علیه ایران
روزنامه های «الاهرام» و «عربی 21» مصر و تارنمای «العهد» لبنان با اشاره به قدرت یابی ایران در منطقه، امكان موفقیت آمریكا و همپیمانان آن در ائتلاف سازی علیه ایران را دور از ذهن دانستند.
روزنامه الاهرام در گزارشی به قلم «مصطفی السعید» نوشت: با وجود اینكه واشنگتن از توافق هسته ای ایران خارج شده است اما درباره قدرت آن برای ائتلاف سازی بین المللی جهت محاصره ایران تردیدهایی وجود دارد.
اكنون اوضاع در مقایسه با زمان حمله آمریكا به عراق تغییر پیدا كرده است. آن زمان روسیه مانند وضعیت كنونی در منطقه قدرتمند نبوده و روابط روسیه و ایران هم تا این حد مستحكم نبود ، چین هم از سیاست های آمریكا تا این میزان بیزاری نمی جست . در صورتی كه آمریكا به ماجرا جویی علیه ایران دست زند شكست سنگین تری از جنگ عراق متحمل خواهد شد درعین حال كه دامنه تنش منطقه را فرا خواهد گرفت .از این رو، به نظر نمی رسد ترامپ و همپیمانان آن با شعله ور ساختن بحران ها علیه ایران و كره شمالی با امنیت خاطر به نتیجه برسند.
تارنمای العهد در گزارشی به نقل از نشریه «فارین پالیسی» به اظهارت پمپئو درباره ایران پرداخت و نوشت: اظهارات پمپئو درباره ایران راهبرد به شمار نمی رود بلكه فهرستی از آرزوها است.
نویسندگان این گزارش احتمال توانایی ترامپ برای همراه كردن دیگر كشورهای جهان برای تحریم ایران را اندك دانستند و نوشتند دولت آمریكا حتی نتوانسته است كارهای ساده ای مثل انتخاب افرادی برای پست های خالی در دولت را پر كند.
همپیمانان آمریكا از ترامپ رنج می برند و به او اعتماد ندارند. او ثابت كرده است كه به توافق نامه هایی كه در نتیجه مذاكرات به دست آمده پایبند نیست. تیم ترامپ طرح و راهبردی برای اینكه ایران را در برابر خواسته های آمریكا تسلیم سازد، ندارد. چیزی كه اوضاع را بدتر كرده این است احتمال آن كه كاخ سفید بتواند موافقت اروپا را درباره تحریم ایران به دست آورد، اندك است.
كشورهای اروپایی خواستار حفظ توافق هستند و مقامات این كشورها درباره اظهارات پمپئو موضع گیری منفی داشتند. دولت آمریكا بار دیگر نشان داده بی تجربه است و فهرستی از درخواست های به دور از واقعیت را ترسیم كرده است. آمریكا منزوی شده و سطح بی اعتمادی به این كشور افزایش یافته و آنچه رخ می دهد عبارت از یك راهبرد مصیبت بار است.
به نوشته روزنامه عربی 21، این رویكرد وجود دارد كه عقب نشینی آمریكا از توافق هسته ای و اقدامات پس از آن نتایج معكوسی به دنبال خواهد داشت كه برای واشنگتن و همپیمانان آن در منطقه زیانبار خواهد بود و آمریكا از این اقدام به نتیجه ایده آل نخواهد رسید.
ایرانی ها می دانند كه عقب نشینی یكجانبه آمریكا از توافق منزوی شدن واشنگتن را در پی دارد. در این زمینه «دنیس روس» مشاور مركز پژوهش های واشنگتن معتقد است كه تصمیم ترامپ آمریكا را منزوی خواهد كرد و عقب نشینی كاخ سفید از توافق هسته ای پیروزی برای تهران است.
به نوشته روزنامه عربی 21، آشكار است كه آمریكا با این شیوه تلاش می كند همپیمانانی را علیه ایران به دست آورد، اما به یقین همپیمانان آمریكا در اروپا و خاورمیانه برای پرداخت هزینه ماجراجویی ها آمریكا آمادگی ندارند.
افزون بر این، ایران هربار پس از اعلام راهبردهای جدید آمریكا علیه خود قدرتمندتر، بانفوذتر و استوارتر ظاهر می شود و این كشور به یك قدرت مهم در منطقه تبدیل شده است.
محاسبات سود و زیان نشان دهنده محدود بودن گزینه های آمریكا است. سیاست پراگماتسیم آمریكا به این موضوع پی برده است كه ایران می تواند مشكلات بسیاری برای واشنگتن در منطقه به بار آورد و هزینه رویارویی با ایران گزاف است.
به نوشته روزنامه عربی 21، راهبرد جدید آمریكا، قدرت و نفوذ ایران را تقویت خواهد كرد و ایران كه طی 4 دهه گذشته توانسته است نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد با این راهبرد افزون برگسترش نفوذ در بحرین و یمن فضای ژئو استراتژیك خود را از تهران تا بغداد، دمشق و بیروت گسترش خواهد داد.
این بار آمریكا در مقایسه با گذشته تنها است و به آمریكا به عنوان كشوری كه به توافق نامه ها پایبند نیست با دید بی اعتمادی نگاه می شود موضوعی كه در منزوی شدن واشنگتن نقش خواهد داشت. كاخ سفید نمی تواند همپیمانان اروپایی خود را با خود همراه سازد و همپیمان منطقه ای آن هم به تنهایی قدرت رویارویی با ایران را ندارند.
پژوهش **9278** 1601**
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۸
تهران- ایرنا- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا به تازگی با خروج از توافق هسته ای رویكردهای تخاصمی با ایران را به اوج خود رساند. «مایك پمپئو» وزیر امور خارجه آمریكا هم در راستای سیاست های خصمانه دولت آمریكا علیه ایران در یك سخنرانی فهرستی از 12 شرط را مطرح كرد كه نیت اصلی ایالات متحده در مورد ایران را نشان می داد.