تهران - ایرنا - محققان دانشگاه بازل در سوییس موفق به تولید توده مصنوعی مغز استخوان شدند كه در درمان بسیاری از بیماری های خونی كشنده موثر است.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، مغز استخوان بافت نرم و پررگی است كه روی داربستی به نام بافت همبند و روی آن سلول‌های گوناگون خونی، خونساز و چربی قرار دارد. در صورتی كه مغز استخوان به هر دلیل وظایف خود را به درستی انجام ندهد، بیماری های جدی بروز می كند. خونسازی مهمترین وظیفه مغز استخوان است.
محققان دانشگاه بازل برای حل مشكلات مربوط به مغز استخوان، موفق به تولید توده مصنوعی مغز استخوان شدند. این بافت مصنوعی روی داربستی سه بعدی از جنس سرامیك ساخته می شود. این داربست درون یك راكتور زیستی با سلول های بنیادی مزانشیمی انسان تركیب می شود.
سلول های بنیادی مزانشیم در ترمیم بافت هایی با منشا مزانشیمی مثل استخوان، غضروف، ماهیچه، تاندون و چربی شركت می كند. این فرآیند باعث می شود بافت مصنوعی عملكردی مشابه بافت طبیعی داشته باشد.
آزمایش ها نشان داد این بافت مصنوعی با تركیب با سلول های مزانشیمی، حاوی دو ركن مهم به نام نیایاخته یا سلول پروژنیتور و سلول‌های بنیادی خون‌ساز است كه دقیقا عملكرد مغز استخوان طبیعی را شبیه سازی می كند.
این دستاورد در درمان بیماری های خونی مانند لوسمی حائز اهمیت است و نقش بسزایی در غربالگری انواع داروهای جدید دارد.
نتایج این مطالعه در نشریه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
علمی (6) **9259** 1776