گناباد- ایرنا- رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد گفت: 231 هزار هكتار از عرصه های طبیعی این شهرستان در قالب چهار كانون فرسایش بادی در وضعیت بحرانی از نظر بیابانزایی قرار دارند بنابراین شتاب در اجرای عملیات مقابله با ریزگردها در آنها ضروری است.

مجتبی محرابی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به تداوم پدیده خشكسالی، استمرار بیابانزایی و همجواری گناباد با كویرهای مركزی ایران و لوت عمرانی و دارا بودن چهار كانون بحرانی فرسایش بادی به وسعت 231 هزار هكتار معادل 30 درصد وسعت خراسان رضوی و سه درصد مساحت كشور حساسیت این مساله افزایش می یابد.
وی ادامه داد: از دهه 1370 تاكنون میانگین بارندگی در گناباد 50 میلیمتر كاهش و دما دو درجه سانتیگراد افزایش یافته و این روند با وجود اقدامها برای مهار كانونهای بحرانی و بیابانزدایی، بروز طوفانهای گرد و غبار را در جنوب خراسان رضوی تشدید كرده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد گفت: اثرات سوء پدیده بیابانزایی با توجه به فراگیری ابعاد آن بر زیرساختها نظیر راهها، تاسیسات، بخش كشاورزی، صنعت، مناطق مسكونی شهری و روستایی، سلامت مردم و تشدید مهاجرت كاملا مشهود است. از سال 1345 تاكنون 60 هزار هكتار از عرصه های این شهرستان احیا شده كه در مقایسه با روند بیابانزایی بسیار كم است.
وی افزود: اجرای طرحهای بیابانزدایی و تثبیت شن علاوه بر تثبیت ماسه های روان، حفظ تاسیسات و مهار كانونهای گرد و غبار موجب كاهش 10 تنی فرسایش خاك، افزایش 10 درصدی تولیدات كشاورزی و علوفه مراتع به میزان یك تن در هكتار طی طول سال می شود.
او مهمترین اقدامات اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد را برای جلوگیری از بیابانزایی و مقابله با فرسایش بادی عرصه های منابع طبیعی در یك سال گذشته اجرای عملیات احیا و اصلاح مناطق بیابانی و مهار كانونهای بحران فرسایش بادی در 990 هكتار از مناطق عمرانی، بیدخت، نوده پشنگ و روشناوند، ساخت هلالی آبگیر، بذرپاشی و نهالكاری توأم با آبیاری و تولید 260 هزار اصله نهال گلدانی و ریشه ذكر كرد.
محرابی استفاده از مشاركت، ظرفیت مردم، دستگاههای اجرایی و ارگانهای مختلف را ضرورت مقابله با معضل بیابانزایی ذكر و بیان كرد: جلب این مشاركت در هر بخشی ثمرات زیاد به دنبال داشته و باید با هم افزایی بین بخشی برای كاهش این تنگناها تلاش كرد و با بهره گیری از این ظرفیت بیش از 480 هزار هكتار از عرصه های منابع طبیعی گناباد طی امسال احیا می شوند.
وی ادامه داد: در همین چارچوب 11 فقره تفاهمنامه با مجتمع آموزش عالی گناباد، شركتهای صنعتی و معدنی، نظام مهندسی معدن، موقعیت پدافند هوایی شهید علایی، شورای فرهنگ عمومی، شورای اسلامی شهر بیدخت، كانون توسعه اندیشان گناباد و بسیج سازندگی منعقد شده و هشت تفاهمنامه دیگر در دست بررسی است.
85 درصد از عرصه پنج هزار و 900 كیلومترمربعی گناباد را عرصه های منابع طبیعی تشكیل می دهد. از مجموع 15 كانون بحرانی با مساحتی معادل 768 هزار و 500 هكتار در خراسان رضوی چهار كانون با وسعت 231 هزار و 445 هكتار در شهرستان گناباد واقع شده است.
شهرستان گناباد در 287 كیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.
2095/1858