كرمانشاه - ايرنا - مدير گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه با اشاره به شروع فصل گرما و بومي بودن بيماري سالك در مناطق زلزله زده، از مردم خواست نكات بهداشتي براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري را رعايت كنند.

دكتر سارا شاه آبادي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: سالك يك بيماري جدي پوستي انگلي است و ضايعه آن به شكل يك زخم بد شكل ممكن است در نواحي باز بدن مانند صورت، دست و پاها براي بيشتر از يك سال باقي بماند و اثرات رواني در بيمار حتي پس از بهبودي را نيز به دنبال داشته باشد.
او گفت: اين بيماري در برخي موارد با تهاجم به پلك و بيني ممكن است موجب ايجاد ضايعه ماندگار در چهره بيمار شود و علاوه بر آن ممكن است ايجاد عفونت ثانويه با باكتري‌ها نيز عوارض شديدي را ايجاد كند.
وي با اشاره به اينكه بيماري سالك از طريق گزش برخي گونه‌هاي پشه خاكي آلوده بسيار كوچك كه به اندازه يك سوم پشه‌هاي معمولي است انتقال مي يابد، اظهار داشت: محل زندگي اين پشه در جاهاي تاريك، سايه و مرطوب مانند لانه موش هاي صحرايي، اطراف زباله ها، نخاله هاي ساختماني و شكاف در و ديوارها است.
او جمع آوري و دفع صحيح زباله ها، نخاله هاي ساختماني و كودهاي حيواني، بهسازي محيط و ترميم شكاف ها و حفره هاي موجود در ديوارهاي مناطق مسكوني و محل نگهداري دام و استفاده از پماد يا قلم دفع كننده حشرات را از جمله راه هاي پيشگيري از ابتلا به سالك دانست.
نصب توري با سوراخ هاي ريز بر درب و پنجره ها و استفاده از اسپري هاي حشره كش در گوشه هاي كانكس و چادر يك ساعت قبل از خواب، پوشاندن و تميز نگه داشتن زخم سالك با گاز استريل توسط پزشك، خودداري از خوابيدن در حياط و محيط هاي باز در هنگام شب، استحمام مرتب و رعايت نظافت فردي از ديگر راه هاي پيشگيري از سالك است.
مدير گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه تأكيد كرد افراد بايد در صورت وجود هرگونه جوش هاي روي پوست كه 2 هفته از بروز آنها گذشته و از بين نرفته اند براي تشخيص و درمان به پزشك مراجعه كنند.
شاه آبادي به اهميت انجام پانسمان ضايعه سالكي توسط پزشك در كنترل بيماري نيز اشاره كرد و گفت: براي جلوگيري از عوارض عفوني و نيز قطع زنجيره انتقال لازم است محل زخم روزانه يك يا دو بار با آب لوله كشي و صابون شسته و با بتادين يا پماد اكسيددوزنگ توسط پزشك پانسمان شود.
وي در ادامه به انواع اين بيماري نيز اشاره كرد و گفت: 2 نوع سالك شهري و روستايي در ايران وجود دارد كه در سالك نوع روستايي ترشحات چركي بر روي زخم وجود دارد و اطراف آن قرمز و برجسته است و به همين دليل به آن نوع مرطوب گفته مي‌شود.
وي در خصوص نوع شهري نيز افزود: در اين نوع از انواع سالك، ضايعه معمولا بدون ترشح و چرك است؛ بنابراين به آن نوع خشك نيز مي‌گويند كه ضايعات معمولا بدون درد و خارش است و احتمال عفونت ثانويه با باكتري‌ها نيز وجود دارد.
زمين لرزه 7.3 ريشتري 21 آبان در 11 كيلومتري بخش ازگله و 32 كيلومتري شهرستان سرپل ذهاب در غرب كرمانشاه 620 كشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشته است.
اين زلزله به 10 شهرستان و يك هزار و 930 روستاي استان كرمانشاه خسارت وارد كرده و براساس ارزيابي بنياد مسكن انقلاب اسلامي بيش از 100 هزار واحد مسكوني شهري و روستايي آسيب كلي و جزئي ديده اند.
3033/8066