دهلی نو - ایرنا - برای هند كه در منطقه ای مملو از كلاهك های هسته ای قرار دارد و بین دو همسایه اتمی گرفتار آماده است امروز كسب اطمینان از كارآیی و قدرت سیستم بازدارندگی دفاعی به یك دغدغه اصلی تبدیل شده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از روزنامه 'تایمز او ایندیا'، در حال حاضر پاكستان دارای 140 تا 150 كلاهك هسته ای است و چین 280 كلاهك هسته ای دارد در حالیكه این عدد در مورد هند 130 تا 140 كلاهك هسته ای است.
از آنطرف، آمریكا و روسیه به ترتیب دارای 6 هزار 450 و 6 هزار 850 كلاهك هسته ای هستند یعنی در مجموع 92 درصد از 14 هزار 465 كلاهك هسته ای در سطح جهان متعلق به این دو كشور است.
نكته قابل توجه آن است كه گرچه زرادخانه های هفت كشور هسته ای به طور قابل توجهی كوچك تر است اما آنها در حال توسعه هستند و یا سیستم های جدید هسته ای را به خدمت گرفته اند.
به نظر می رسد این واقعیت كه پاكستان در مقابل هند دارای تعداد بیشتری از كلاهك های اتمی است دولت دهلی نو را نگران نمی كند چون هندی های معتقدند ساختار دفاعی و قابلیت بازدارندگی قوی تری دارند و سیستم دفاعی شان طوری طراحی شده است كه می تواند بقا را برا حملات تلافی جویانه تامین كند و به طور قاطع در مسیر پیشرفت قرار دارد.
سازمان تحقیقات صلح استكهلم افزود: هند و پاكستان هر دو در حال گسترش زرادخانه های هسته ای خود هستند درحالی كه دو كشور سیستم های موشكی زمینی، دریایی و هوایی جدیدی را توسعه داده اند. چین به مدرن سازی سیستم های حمل سلاح هسته ای خود و همچنین گسترش زرادخانه هسته ای خود ادامه داده است.
مقامان هندی می گویند دهلی نو با خطر دوجانبه از سوی چین و پاكستان روبرو است و چاره ای جز ساخت بازدارنده هسته ای كه معتبر باشد و بتواند در حمله تلافی جویانه صدمه زیادی وارد كند ندارد.
آنها معتقدند تعداد كلاهك های هسته ای زیاد اهمیت ندارد چون با این سیاست 'عدم استفاده از سلاح هسته ای به عنوان نفر اول' كه هند دنبال می كند، كشورشان صرفا به دنبال اطمینان از بقا و اعتبار سیستم ها و دارایی های هسته ای خود بوده است كه تاكنون هم توانسته به این هدف دست یابد.
در مقابل اما، اما پاكستان هیچ سیاست خاصی را برای قابلیت هسته ای خود معرفی نكرده است كه به نظر می رسد با هدف جلوگیری از یك حمله غافلگیرانه علیه هند انجام شده است. این كشور از طریق چهار راكتور آب سنگین در نیروگاه خوشاب و با كمك چین، با سرعت قابلیت هسته ای نظامی خود را گسترش داده است.
پاكستان همچنین موشك های هسته ای نصر خود را به عنوان یك ابزار مفید در مقابل راهبرد ' آغاز سرد' هند معرفی كرده است.
هند بارها تاكید كرده است برای دهلی نو، كلاهك های هسته ای، سلاح های قابل استفاده در جنگ ها نیستند اما به هر حال كشور نیازمند حداقل بازدارندگی با قابلیت حمله تلافی جویانه عظیم در مقابل دشمنان است.
چین با زرادخانه بزرگ هسته ای خود و همچنین ادامه مدرن سازی توانایی هسته ای این كشور یك نگرانی بزرگ برای هند است. بر این اساس تخمین زده می شود هند كه دارای یك برنامه هسته ای بر پایه پلوتونیوم است قصد دارد تا یك دهه آینده زرادخانه هسته ای خود را به 200 كلاهك هسته ای افزایش دهد.
ستاد فرماندهی نیروهای راهبردی هند اكنون به دنبال به خدمت گرفتن موشك بالستیك هسته ای به نام آگنی 5 با برد بیش از 5 هزار كیلومتر است كه می تواند شمالی ترین مناطق چین را هدف قرار دهد.
در همین راستا كارشناسان معقتدند هند باید توانایی زیردریایی های هسته ای خود كه مجهز به موشك های اتمی دوربرد هستند و می تواند مدت های طولانی در زیر آب باقی بمانند را گسترش دهد زیرا این امر به افزایش توانایی های بازدارنده هسته ای هند كمك خواهد كرد.
هند بیش از اینكه برای غلبه بر چین به اتم نیاز داشته باشد، به توازن قدرت خود در منطقه با آن كشور می اندیشد تا این رهگذر بتواند با چین در رهبری آسیا به رقابت بپردازد.
هند در سیاست های خود قاطعانه اعلام كرده است كه هیچ گاه اولین كشوری نخواهد بود كه در جنگ از سلاح هسته ای استفاده می كند و تنها در واكنش متقابل از آنها استفاده خواهد كرد.
به همین دلیل هند قوای سه گانه خود را در زمین، دریا و هوا مجهز به سلاح هسته ای كرده است. اولین قدم در این راستا ساخت سلاح هسته ای برای شلیك از هواپیماهای نیروی هوایی هند بود.امروزه این كشور دارای بیش از 200 فروند جنگنده سوخوی 30 ام كی ای، 60 میگ 29 و 51 میراژ 2000 می باشد. تعدادی از این جنگنده ها دارای توانایی حمل سلاح هسته ای را دارند.
در بخش زمینی هند دارای یك سری از موشك های قاره پیما با قابلیت كلاهك هسته ای است. نیروهای مسلح هند هم اكنون دارای موشك های پریتوی 2 با برد 350 كیلومتر، آگنی 1 با برد 700 كیلومتر، آگنی 2 با برد دو هزار كیلومتر و آگنی 3 و 4 با برد سه هزار و 500 كیلومتر می باشند.
هند در سال های اخیر دور از توجه رسانه ها در حال ساخت ناوگان زیردریایی هسته ای خود به ارزش تقریبی 14 میلیارد دلار بوده است.
زیردریایی 'ای ان اس اریهانت' اولین زیردریایی هسته ای ساخت هند به خدمت نیروی دریایی این كشور درآمده است. این درحالی است كه دومین زیردریایی ساخت هند با نام 'ای ان اس اریگات' نیز در ماه نوامبر سال جاری توسط نیرمالا سیتارمان به آب انداخته شد.
هند تا سال 2022 عملیات ساخت دو زیردریایی هسته ای دیگر را نیز به پایان خواهد برد. این دو زیردریایی كه یك هزار تن سنگین تر از دو زیردریایی پیشین خود خواهند بود، به هشت موشك بالستیك مجهز خواهند شد.
راكتور هسته ای این زیردریایی ها توسط مركز تحقیقات هسته ای هند ساخته شده است در حالی كه توسعه سیستم پرتاب موشك آنها بر عهده سازمان تحقیق و توسعه موشكی این كشور می باشد.
سال گذشته ، سونیل لنبا فرمانده نیروی دریایی هند اعلام كرد كه پروژه ساخت شش زیردریایی بومی هسته ای به ارزش 9.2 میلیارد دلار آغاز شده است.
نیروی دریایی هند همچنین در حال كار بر روی زیردریایی های 13 هزار تنی با قابلیت پرتاب موشك های بالستیك می باشد. این زیردریایی ها قادر خواهند بود 12 موشك بالستیك هسته ای را با خود حمل كنند. 80 درصد از قطعات این زیردریایی ها در هند ساخته خواهد شد.
آساق**267**1424 *81663**