سنندج - ايرنا - نخستين جشنواره توت فرنگي كردستان حاشيه هاي شيريني مانند طعم خود داشت كه اعطاي شهروند افتخاري به گردشگران و اعلام تقويم محلي از جمله آنها بود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، كردستان كه به تنهايي 75 درصد از توت فرنگي كشور را توليد و روانه بازار مي كند امروز در روستاي شيان خود شاهد برگزاري اولين جشنواره اين محصول بود.
برگزاري اين جشنواره در كنار چشمه اي بنام كاني جاهلان در حاشيه رودخانه كوره باعث شد كه طبيعي بودن محل، حسي متفاوت تر از جشنواره هايي كه در فضاي بسته برگزار مي شود را به مخاطب القا مي كرد.
مهمان نوازي ميزبانان جشنواره توت فرنگي كردستان از ديگر حاشيه هاي زيبايي بود، آنها با پوشيدن لباس هاي محلي و كُردي از گردشگران و مهمانان استقبال مي كردند و اين خوش رويي و خونگرمي كه مختص مردم كردستان است را تا پايان جشنواره حفظ كردند.
اين خونگرمي و مهمانپذيري در دل شركت كنندگان جشنواره كه از اقصي نقاط كشور آمده بودند به عنوان يكي از پتانسيل هاي زيباي مردم اين روستا ماندگار شد.
مهمانان نيز از خونگرمي ميزبانان استقبال كردند و اين مهم با گرفتن عكس هاي سلفي با كودكان، زنان و مرداني كه لباس هاي سنتي پوشيده بودند، نيز نمايان بود.
جشنواره توت فرنگي كردستان ميزبان تور ليدرهايي از 20 استان كشور بود تا ديدن و حضور در اين مراسم بهانه اي براي جذب گردشگران بيشتري از سراسر كشور در اين روستا باشد.
اهميت حضور اين تور ليدرها آنچنان مورد توجه قرار گرفت كه حسين فيروزي معاون استاندار كردستان از آنان به عنوان سفيران فرهنگي ياد كرد كه نقش بسزايي در معرفي پتانسيل هاي استان را در نقاط مختلف كشور دارند.
ايرج فرد بخشدار سيروان نيز آنها را به عنوان شهروندان افتخاري معرفي كرد و از آنان خواست در راستاي معرفي پتانسيل هاي اين روستا از طريق در تورهاي گردشگري قرار دهند.
فرماندار سنندج نيز از همت جمعي شهرستان براي اجراي سالانه جشنواره خبر داد و گفت: مقرر شده دوره هاي بعدي اين جشنواره هر سال سوم تا 15 خرداد كه زمان و فصل برداشت توت فرنگي است، برگزار شود.
اجراي زنده موسيقي سنتي و فولكلور كُردي از ديگر حاشيه هاي زيباي اين جشنواره بود و هنرمنداني چون عزيز ويسي، سعدالله نصيري، سيمين چايچي و برخي از هنرمندان فولكلور هورامي از افراد حاضر در اين جشنواره بودند.
موسيقي كُردي كه برگرفته از آوازها و سمفوني هاي طبيعي است باعث نشاط بخشيدن به جمع حاضر شد و در راستاي اين نشاط مردم خواستار اجراي دوباره برخي از آهنگ ها شدند.
برپايي سه غرفه در كنار اين جشنواره از ديگر حاشيه ها بود كه دو مورد آن توسط بانوان عضو صندوق اعتباري خرد زنان روستايي راه اندازي شده بود كه يكي از آنها ويژه عرضه محصولات صنايع دستي و محصولات فرآوري شده توت فرنگي و گياهان دارويي و خوراكي و غرفه ديگر به طبخ نان سنتي كلانه اختصاص داشت.
غرفه هاي كلانه پزي و محصولات زنان روستايي در حُسن برگزاري جشنواره زينت بخش مراسم شدند و بسياري از گردشگران محصولات آن را خريداري كردند.
سومين غرفه نيز از سوي بيمه عشايري و روستايي راه اندازي شده بود كه در آن اقدام به پذيرش روستاييان براي پوشش بيمه عشايري مي كرد. 
اين جشنواره با وجود اينكه اولين دوره خود را تجربه مي كرد و از نقاط قوت بسياري برخوردار بود اما نقاط ضعفي هم داشت.
اولين نقطه ضعفي آن عدم وجود ارتباط اينترنتي بود و گردشگران از ابتدا تا انتهاي جشنواره به آن اشاره مي كردند.
تعداد كم سرويس هاي بهداشتي و سطل هاي زباله در محل برگزاري جشنواره از ديگر نقاط ضعف بود كه باعث سردرگمي شركت كنندگان شده بود.
عدم هماهنگي بين ميزبانان بومي و گاها دست اندر كاران دستگاه هاي اجرايي از ديگر نقطه هاي ضعف جشنواره بود كه انتظار مي رود با استفاده از ارائه آموزش هاي بيشتر به مردم روستا در دوره هاي بعدي برطرف شود.
در انتهاي اين جشنواره 10 نفر از توت فرنگي كاران نمونه شهرستان سنندج با اهداي لوح تقدير تجليل شدند و مقرر شد ثبت نام اين افراد در بيمه اجتماعي عشاير و روستاييان با تخفيف ويژه انجام شود.
نخستين جشنواره توت فرنگي كردستان در روستاي شيان از توابع بخش سيروان سنندج و با حضور تور ليدرهاي ۲۱ استان كشور از جمله تهران، شيراز، يزد، اصفهان، كرمانشاه، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و همدان برگزار شد.
در اين جشنواره شركت كنندگان علاوه بر حضور در باغ هاي كشت توت فرنگي اين روستا با برخي از فرآورده هايي كه از توت فرنگي توليد مي شود نيز آشنا شدند.
بافت معماري روستاي شيان از جمله ۱۳ روستاي ثبت ملي شده در فهرست آثار ملي است.
بخش سيروان سنندج با ۱۲ هزار نفر جمعيت داراي ۲۳ روستا معماري هشت روستاي آن از جمله هشميز،  حلوان، تخته، شيان، نران در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
شهرستان سنندج بيشترين ميزان كشت محصول توت فرنگي را شامل 20 درصد از سه هزار و 200 هكتار استان را به خود اختصاص داده است و برخي روستاهاي آن از جمله قطب توليد اين محصول است.
۳۰۳۴/9102