به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال ساينس، متاستاز به گسترش و مهاجرت سلول هاي سرطاني از يك بافت به بافت هاي ديگر گفته مي شود. متاستاز عامل 90 درصد مرگ و مير ناشي از تومورهاي جامد است. در صورت پيش بيني محل متاستاز سرطان، مي توان مرگ و مير ناشي از آن را كاهش داد.
محققان دانشگاه پرينستون براي حل اين مشكل راهكاري انديشيده اند و الگوريتمي توسعه داده اند كه با تلفيق داده هاي توالي DNA و مكان دقيق سلول مي تواند مهاجرت تومور به ساير اندام هاي بدن را رديابي كند. اين سيستم MACHINA نام دارد.
با استفاده از اين روش مي توان اطلاعات مربوط به مهاجرت سلول و بروز متاستاز را پيش بيني و رديابي كرد.
اين روش نسبت به روش هاي ژنتيكي تجربي بسيار دقيق تر است و اطلاعات موثري را در زمينه چگونگي متاستاز در بيماري هاي مرگبار گوناگون در اختيار محققان قرار مي دهد.
در برخي از سلول هاي سرطاني تعداد اندكي از خصوصيات سلول اوليه تغيير مي كند و سلول تومور هنوز كم و بيش شبيه سلول اوليه اي است كه از آن منشا گرفته است.
تومورهايي كه در اثر اين سلول ها پديد مي آيند، تومورهاي خوش خيم ناميده مي شود. تومورهاي خوش خيم، گسترش محدودي دارند و تومور، فقط در همان محل سلول اوليه مشاهده مي شود.
اما در برخي از ياخته هاي توموري در اثر جهش هاي بيشتر، اغلب خصوصيات سلول اوليه تغيير مي كند. اين سلولها پروتئين هايي را بيان مي كنند كه در حالت عادي در سلول هاي نرمال، بيان نمي شوند. همچنين در اين سلول ها از بيان برخي از پروتئين ها، جلوگيري مي شود. اين تغييرات در بيان پروتئين هاي سلولي باعث مي شود سلول سرطاني، ارتباط خود را با سلول هاي مجاور از دست دهد و با تجزيه ماتريس بين سلولي، از محل اوليه خود مهاجرت كرده و به محل ديگري برود و در آنجا نيز باعث ايجاد تومور شود. به اين حالت متاستاز گفته مي شود.
محققان اميدوارند با استفاده از اطلاعات به دست آمده از اين الگوريتم بتوانند از بروز متاستاز به ويژه در سرطان هاي ملانوم، تخمدان و پروستات جلوگيري كنند.
نتايج اين مطالعه در نشريه Nature Genetics منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259*2017
تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۷ - ۱۷:۲۹
تهران– ايرنا– محققان از يك الگوريتم محاسباتي براي رديابي گسترش سلول هاي سرطاني استفاده كردند.