به گزارش روز پنجشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، در حال حاضر پرتو درمانی یکی از بهترین روشها برای درمان تومور سرطانی است.
محققان همواره به دنبال راهکارهایی هستند که دقت، اثربخشی و سرعت این روش را افزایش دهند.
به همین منظور محققان ژاپنی نانوذراتی تولید کردند که پس از فعالشدن توسط اشعه اکس، به درون تومور نفوذ کرده و تومور را از درون نابود میکند.
معمولا پرتودرمانی به DNA سلولهای تومور حمله میکند و از این طریق آنان را نابود میکند. برخی از این فرآیند توسط گونههای واکنشپذیر اکسیژن انجام میشود. در مرکز سلولها این اکسیژن واکنشپذیر محدود است و به همین دلیل ممکن است کارایی درمان کاهش یابد.
محققان دانشگاه کیوتو برای این مشکل راه حلی یافتند و نانوذراتی تولید کردند که به داخل تومور نفوذ میکند، سپس با یک باریکه اشعه اکس فعال میشود و با استفاده از اثرفتوالکتریک سلولهای سرطانی را نابود میکند.
در اثر فتوالکتریک ماده در واکنش به تابش الکترومغناطیسی الکترون ساطع میکند.
این نانوذرات از ارگانوسیلیکا ساخته میشوند و توسط منافذ خود، ید حمل میکنند. ید در این سیستم یک مولفه فعال است که حتی در صورت مقادیر اندک تابش، الکترون آزاد میکند.
الکترونها سبب شکافتن هسته DNA در سلولهای سرطانی و مرگ آنان میشود.
محققان معتقدند برای نابودی سلولها به این روش، تابش ۳۰ دقیقه اشعه اکس به مدت سه روز کافی است.
بهترین نتایج با شدت ۳۳.۲ کیلوالکترون ولت حاصل شده است.
محققان این روش را نمونهای از کابرد فیزیک کوانتومی برای نابودی سرطان میدانند.
سرطان به دلیل رشد غیرطبیعی و غیرقابل کنترل سلولها در اندام مختلف بدن شکل میگیرد. گاهی این سلولها از مرزهای معمول خود فراتر میروند و در اندامهای دیگر گسترش مییابند.
این فرآیند متاستاز نام دارد و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان است.
آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد سرطان
- سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است.
- در سال ۲۰۱۸ میلادی از هر شش مرگ، یک مورد به دلیل سرطان بود.
-سرطانهای ریه، پروستات، روده بزرگ و کبد شایعترین انواع سرطان در مردان و سرطانهای سینه، روده بزرگ، ریه، دهانه رحم و تیروئید، شایعترین در زنان هستند.
نظر شما