به گزارش روز یكشنبه ایرنا، توافقنامه همكاری های ترانس پاسفیك TPP یا تی پی پی توافقنامه تجارت آزادی بود كه طبق آن تعرفه های گمركی میان 12 كشور از جمله آمریكا ،استرالیا، كانادا، شیلی، ژاپن، مالزی و مكزیك كاهش می یافت اما دونالد ترامپ در یكی از اولین اقدامات خود پس از حضور در كاخ سفید، كشورش را از این معاهده بین المللی خارج ساخت.
رهبران كشورهای عضو این توافقنامه با اصلاح و امضای آن تحت عنوان CPTPP درصدد هستند تا مسیر اقتصادی خود را بدون توجه به بود یا نبود آمریكا در آن ادامه دهند.
سنگاپور پس از مكزیك و ژاپن سومین كشوری است كه پیوستن به این توافقنامه پس از خروج آمریكا را مورد تصویب رسمی قرار داده است.
لی هسین لونگ نخست وزیر سنگاپور در صفحه فیسبوك خود دراین زمینه نوشت: در بحبوبه افزایش جنگ تجاری و رشد احساسات ضد جهانی شدن، سنگاپور با پذیرفتن در ماندن این توافقنامه، به جهان در مورد تاكید بر تجارت آزاد برمبنای سیستم تجاری مبتنی بر قوانین ،پیام داد.
برخی ناظران منطقه ای در جنوب شرق آسیا می گویند كه اقدام رئیس جمهوری آمریكا برای خروج این كشور از پیمان ترانس پاسیفیك یا پیمان مشاركت دو سوی اقیانوس آرام موسوم به «تی پی پی» می تواند بیشترین سودمندی را برای پكن به همراه داشته باشد.
ترامپ پیش از حضور در كاخ سفید وعده داده بود پس از كسب جایگاه ریاست جمهوری آمریكا را از این پیمان خارج خواهد كرد و پس از آن به دنبال امضای توافقنامه های دوجانبه با كشورها خواهد بود تا منافع كارگران آمریكایی بیشتر تامین شود.
پیمان ترانس پاسیفیك یا یا پیمان مشاركت دو سوی اقیانوس آرام موسوم به «تی پی پی» میان آمریكا و 11 كشور حاشیه اقیانوس آرام شامل سنگاپور، برونئی، نیوزیلند، شیلی، استرالیا، پرو، ویتنام، مالزی، مكزیك، كانادا و ژاپن در 4 فوریه سال 2016 میلادی در نیوزیلند پس از چندین دور مذاكرات و گفت وگوهای مبسوط و طولانی منعقد شد اما ترامپ تاجر پیشه آمریكا را از آن خارج ساخت تا بدعهدی خود در قبال توافقنامه های بین المللی ثبت كرده باشد.
تولید ناخالص داخلی سالانه كشورهای عضو این پیمان 28 تریلیون دلار حدود 40 درصد تولید ناخالص داخلی جهان و برابر با یك سوم تجارت جهانی برآورد شده است.
پس از خروج آمریكا تعداد زیادی از مقام های ارشد كشورهای عضو این پیمان از جمله استرالیا، مالزی و اندونزی در واكنش به صدور فرمان 'دونالد ترامپ' برای خروج آمریكا از توافق تجاری دو سوی اقیانوس آرام (تی.پی.پی)، پیشنهاد تشكیل نسخه جدیدی از این پیمان با عنوان '12 منهای یك' را دادند.
پس از آن مذاكرات در مورد CPTPP یا توافقنامه تجارت آزاد ترانس پاسفیك منهای آمریكا میان مقام های 11 كشور در 23 ژانویه سال جاری ( اسفند 96) در توكیو ژاپن به پایان رسید و این قرارداد در تاریخ 8 مارس در شیلی امضا شد.
در صورت احیای پیمان ترانس پاسفیك و پیوستن رسمی سایر اعضا به توافقنامه جدید تجاری بدون حضور آمریكا، عملا زمینه تجارت در جمعیتی بیش از 500 میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی 10 تریلیون دلار فراهم خواهد شد.
براساس توافق به عمل آمده میان اعضا، مفاد توافقنامه جدید 60 روز پس از آنكه 6 نفر از 11 نفر اعضای این توافقنامه پروسه پیوستن به آن را در داخل كشور خود ثبت كرده و به رسمیت بشناسند، اجرایی خواهد شد.
اكنون این توافقنامه باید توسط نهادهای قانونی كشورهای امضا كننده مورد تایید قرار بگیرد تا زمینه های اجرایی شدن آن فراهم شود.
تاكنون مكزیك، ژاپن و سنگاپور پیوستن به آن را تصویب كرده و در صورت پیوستن رسمی سه كشور دیگر عملا توافقنامه راه جدیدی را در فضای جنگ تجاری كه آمریكا علیه جهان به راه انداخته باز خواهد كرد.
در صورت تحقق كامل این توافقنامه بزرگترین قرارداد توافقنامه تجارت آزاد در جهان و در دو سوی اقیانوس آرام به موقع اجرا گذاشته می شود.
گزارش: مریم شفیعی
آساق **1599
تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۰
كوالالامپور - ایرنا - سنگاپور سومین كشوری است كه پیوستن به پیمان ترانس پاسیفیك یا توافقنامه تجارت آزاد دوسوی اقیانوس آرام بدون حضور آمریكا تحت عنوان CPTPP را تصویب كرد تا موافقنامه ای كه به نظر می رسید 18 ماه قبل ، پس از خروج آمریكا از بین خواهد رفت، دوباره احیا شود.