مشهد- ايرنا- بحران انرژي و قطع نوبتي و متوالي برق براي جبران كمبود آن ضرورت استفاده از انرژي هاي تجديد پذير و نيروگاههاي بادي و خورشيدي را يادآور مي شود.

بر اساس ماده هشت قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي و در راستاي ارتقاي بهره وري و استفاده هر چه بيشتر از منابع تجديد پذير، سازمان انرژيهاي تجديد پذير و بهره وري انرژي برق (ساتبا) در سال 1395 از ادغام سازمان انرژيهاي نو ايران (سانا) و سازمان بهره وري انرژي ايران (سابا) شكل گرفت.
هدف از تشكيل اين سازمان ارتقاي بهره ‌وري انرژي و استفاده هر چه بيشتر از منابع تجديد پذير و پاك از طريق فراهم نمودن زيرساخت ‌هاي لازم در كشور، افزايش عرضه انرژي و كاهش تلفات انتقال، توزيع و مصرف انرژي عنوان شده است.
ماده 2 قانون تشكيل ساتبا هم بر بكارگيري بخش خصوصي و حمايت از مشاركت آن، تدوين سياست هاي تشويقي در جهت حمايت از شركتهاي دانش بنيان و عملياتي كردن استفاده از انرژيهاي تجديد پذير در امور صنعتي تاكيد كرده است.
در اين راستا در برخي مناطق كويري خراسان رضوي همچون گناباد از سالها پيش به شكل محدود تجربه استفاده از انرژي خورشيدي وجود داشته است هر چند كه مداومتي در استفاده از اين تجربه به چشم نمي خورد.
در 55 كيلومتري جاده مشهد به تهران نيز در دشتي وسيع و هموار 43 توربين بزرگ و سپيد در حال چرخيدن است كه نمايي زيبا براي مسافران و گردشگران فراهم آورده است.
رئيس دانشگاه صنعتي سجاد در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: سرمايه گذاري در حوزه سيستم هاي خورشيدي (فتوولتائيك) و بادي (مزرعه بادي) داراي مزيت است و بررسيها نشان مي دهد كه طي سالهاي 2006 تا 2016سرمايه گذاري در حوزه انرژيهاي تجديد پذير در دنيا رو به افزايش بوده و رشد 10برابري داشته است كه نشان از عزم جهاني براي بهره مندي از اين ظرفيت دارد.
علي حائريان اردكاني با گوشزد كردن بحران انرژي در كشور افزود: شرايط موجود حكايت از آن دارد كه مصرف انرژي در ايران زياد است و اگر روند موجود تداوم يابد در سال 1400 بايد وارد كننده انرژي باشيم و اين امر ضرورت توجه به افزايش ظرفيتهاي توليد و بهره گيري از منابع جديد را ضروري مي سازد.
وي كه پيش از اين مجري طرح 'مطالعه و تعيين فرصتهاي سرمايه گذاري در حوزه انرژي و گاز استان خراسان رضوي' نيز بوده است اظهار داشت: افزايش مصرف انرژي و فراتر رفتن آن نسبت به توليد در اين بخش باعث شده است زمينه هاي صدور انرژي به كشورهاي همسايه را نيز از دست بدهيم.

* بازگشت سرمايه در حوزه انرژي خورشيدي و بادي در خراسان رضوي 25 تا 27 درصد است
رئيس دانشكده مهندسي صنايع و مديريت دانشگاه صنعتي سجاد مشهد نيز در اين باره گفت: در اين مطالعه ايجاد 'مزرعه توربين بادي' با ظرفيت 15مگاوات مد نظر بود و براي 'مزرعه خورشيدي' نيز ظرفيت 10مگاواتي تعيين شد كه در نهايت، برآوردهاي ما مشخص كرد كه نرخ بازگشت سرمايه در حوزه انرژي بادي، 27 درصد و در حوزه انرژي خورشيدي 25 درصد است.
ابراهيم رضايي نيك افزود: نبود اطلاعات مورد نياز در زمينه برخي گزينه ‌هاي سرمايه ‌گذاري در حوزه انرژي، نداشتن تجربه كافي، عدم دسترسي به فناوري توليد انرژي در داخل كشور، عدم ثبات متغيرهاي كلان اقتصادي، دشواري برنامه ‌ريزي بلند مدت، گستردگي حوزه‌ هاي مورد بررسي سرمايه ‌گذاري انرژي و محدود بودن هزينه و زمان پروژه از جمله مشكلات سرمايه‌ گذاري در اين حوزه است.
وي اظهار داشت: هم اكنون به دليل تكميل ظرفيتها در خراسان رضوي مجوز جديد در اين بخش صادر نمي شود اما از آنجايي كه برخي طرحهاي گذشته به ثمر نرسيده ‌اند به نظر مي رسد بايد بر تعيين تكليف آنها تاكيد شود تا بسترهاي جديد به مانع برنخورند.

* عرصه مصرف و تبديل انرژي، بسترهاي مطلوب براي سرمايه گذاري است
نايب رئيس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي هم در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: تمام تلاش ما نبايد بر توليد انرژي و جذب سرمايه گذاري براي آن تمركز يابد زيرا عرصه هاي مصرف و تبديل انرژي نيز بسترهاي مطلوب براي سرمايه گذاري هستند.
محمد استادي افزود: به طور مثال ساعات 'كم باري' در شبكه برق رساني فرصتي در اين حوزه است كه طي آن سرمايه گذار مي تواند با فناوري مرتبط برق را تحويل گرفته و در زمان اوج مصرف به شركت برق تحويل دهد.
اين مسئول اظهار داشت: اختلاف قيمت برق در اين زمان ها نيز حدود 9 برابر عنوان مي شود.
وي گفت: در حوزه ذخيره ­سازي انرژي مي توان به استفاده از ابرخازنها اشاره كرد كه سالهاست تجاري شده و اين قابليت را دارند كه انرژي را در ساعات كم ­باري ذخيره كرده و در ساعات اوج مصرف به شبكه تزريق كنند.
به هر حال خشكسالي متوالي در خراسان رضوي، كاهش ذخيره آب سدها، كاهش توليد برق و انرژي از نيروي آب و معايب نيروگاههايي چون نيروگاههاي بخار براي محيط زيست، اموري است كه امروز قابل مشاهده است.
در اين شرايط استفاده از ظرفيت تونلهاي بادي كه در مناطقي از قبيل بينالود از محدوده امام تقي آغاز و تا كوير سبزوار ادامه دارد و نيز مناطق بادخيزي از قبيل نشتيفان خواف براي ساخت نيروگاههاي بادي و استفاده از انرژي رايگان و فراوان خورشيد در استان خراسان رضوي به ويژه مناطق جنوبي آن حكمي است كه هر عقل سليم بر آن صحه مي گذارد و حفظ محيط زيست را نيز تضمين مي سازد.
1922/ 6053