به گزارش ايرنا، شيخ شهاب الدين سهروردي؛ حكمت اشراق را در قرن ششم بنا نهاد و سخن جديدي بين فلاسفه به ميان آورد و حتي براي اثبات سخن حق تا پاي جان هم رفت، اين روزها در سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسكو) نام و آوازه اي به هم زده است.
رئيس دبيرخانه همايش هاي سهروردي شناسي كشور در مراسم بزرگداشت شيخ شهاب الدين سهروردي در زنجان گفت: از 2 سال پيش تلاش براي ثبت دو رويداد تاريخي و علمي ايران در يونسكو آغاز و سرانجام گام نخست آن در سال 2017 برداشته شد.
سعدالله نصيري قيداري افزود: ثبت يك اثر تاريخي يا علمي در يونسكو مراحل بسيار دشواري دارد اما با مستندات ارائه شده از 2 اثر علمي و تاريخي ايران زمين با عناوين دانشگاه جندي شاپور و شيخ شهاب الدين سهروردي يا همان شيخ اشراق، سرانجام در سال 2017 گام نخست ثبت آنان در يونسكو برداشته و نام اين فيلسوف نامدار جهان ثبت شد.
دبيركل سابق كميسيون ملي يونسكو در ايران اضافه كرد: اكنون جمهوري اسلامي ايران براي معرفي قديمي ترين دانشگاه جهان با قدمت يك هزار و 750سال و يكي از برجسته ترين حكماي فلسفه شيخ اشراق 2 سال 2018 و 2019 را در اختيار دارد.
نصيري قيداري تاكيد كرد: براي قطعي سازي نام اين دو رويداد علمي و تاريخي ايران زمين يك كار گروهي شكل گرفت و نمايندگان 24 دستگاه اجرايي حضور يافتند تا اقدام به توليد برنامه ها، انتشار كتب، مقالات و برگزاري همايش ها و كنگره هاي مختلف كنند، همانگونه كه يك هزار و 500 رويداد براي شخصي همچون ابن هيثم انجام شد.
رئيس دبيرخانه همايش هاي سهروردي شناسي كشور گفت: اين آغاز راهي است كه بايد طي شود، بايد اين دو اثر تاريخي و علمي در جهان مطرح و معرفي گردد و در اين زمينه زنجان نقش ويژه و برجسته اي دارند.
وي ادامه داد: همه بايد ورود پيدا كنند و بدانند معرفي اين اثر تاريخي و فرهنگي فقط مسئوليت زنجان نيست و هر ايراني در اين زمينه نقشي بر عهده دارد.
نصيري قيداري اظهار داشت: جهان بايد براي ديدن سهروردي مطلع شود، شيخ اشراق متعلق به حافظه جهاني است و از همين رو بايد براي معرفي همه جانبه چنين شخصيتي دست به كار شد.
رئيس دبيرخانه همايش هاي سهروردي شناسي كشور گفت: در صورتي كه فلسفه امروز در بين مردم نفوذ نكرده تقصير فلاسفه است، بايد اين علم به كمك تفكر توسعه يايد و مردم از درياي بيكران مردي همچون شيخ سهروردي در فلسفه بهره مند شوند.
وي تصريح كرد: نبايد همه رويدادها را در تهران جمع كرد، مكاني همچون شهر سهرورد هم مي تواند مكان خوبي براي راه اندازي و فعاليت بنياد سهروردي شناسي باشد.
دبيركل كميسيون ملي يونسكو در ايران در ادامه اين مراسم بر لزوم طلايه دار شدن زنجاني ها و ايرانيان براي معرفي شيخ سهروردي تاكيد كرد و گفت: اتفاق بزرگي است كه 2 اثر بزرگ شيخ اشراق و دانشگاه جندي شاپور در فهرست رويدادهاي جهاني 2 سال آينده قرار گرفته اند و در يونسكو به ثبت جهاني مي رسند.
حجت الله ايوبي از قول سينماگران براي توليد فيلم هاي كوتاه از مجموع داستان ها و سخنان شيخ اشراق خبر داد و آن را فرصتي براي ترجمه آثار شيخ سهرورد به زبان ساده اعلام كرد.
وي با بيان اينكه شيخ سهروردي بين حكمت خسرواني و ديني و اسلامي اجماع خوبي ايجاد كرد، افزود: سهروردي نه باستان پرست بود و نه فراري از ايران باستان و در عين حال تلاش كرد بين 2 ارزش علمي يك اجماع ايجاد كند.
ايوبي حكمت سهروردي را مبتني بر نور خواند و خواستار ورود جوانان خوش ذوق زنجاني براي برگزاري هفته جشن نور شد.
دبيركل كميسيون ملي يونسكو در ايران گفت: مي توان با نورپردازي و به زبان نور با مردم سخن گفت و زنجان يا سهرورد به شهر نمونه در زمينه حكمت اشراق تبديل شوند و بتوان نماد درستي از اين فلسفه به مردم معرفي كرد.
وي از طراحي نمادي مناسب از شيخ اشرق براي نصب در شهر زنجان و خيابان سهروردي تهران خبر داد و اظهار داشت: تلاش مي شود با كار مطالعاتي دقيقي چهره پردازي درستي از اين فيلسوف جهاني طراحي و به مردم ارائه شود.
نزديك هشت قرن از مرگ شيخ شهيد سپري مي شود، اما همچنان بسياري از حكما و فلاسفه جهان تشنه نوشيدن جرعه اي از چشمه حكمت اشراق هستند.
هشت مرداد به نام سالروز بزرگداشت شيخ اشراق نامگذاري شده است و بناست از اين پس تا 2 سال رويدادهاي فرهنگي و علمي بسياري براي معرفي صاحب حكميت اشراق برگزار شود.
شهاب الدين يحيي ابن حبش بن اميرك ابوالفتوح سهروردي معروف به 'شيخ اشراق' در سال 549 هجري در قريه سهرورد از توابع شهرستان خدابنده زنجان چشم به جهان گشود و تحصيلات خود را در نزد مجد الدين جيلي در مراغه پيگيري كرد و سپس براي كسب مراتب علمي بالاتر به نزد ظهيرالدين قاري در اصفهان رفت و در اين دوره با امام فخر رازي از بزرگان انديشه در روزگار هم مكتب بود.
هشتم مردادماه در تقويم كشور به نام حكيم سهروردي رقم خورده و روز بزرگداشت شيخ اشراق نام گذاري شده است.
سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسكو) سال 2017 اقدام به ثبت دانشگاه جندي شاپور به عنوان قديمي ترين دانشگاه جهان و شيخ شهاب الدين سهروردي به عنوان يكي از برجسته ترين چهره هاي فلسفي جهان اقدام كرد.
بر همين اساس ايران بايد طي 2 سال 2018 و 2019 به توليد برنامه و مجموعه هاي علمي و فرهنگي متعدد و مختلف براي معرفي اين 2 اثر به جهانيان اقدام كند.
3001/8068
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۴
زنجان – ايرنا - مردي كه عقل سرخ را به تحرير درآورد و از صداي پر جبرئيل سخن گفت، فلسفه و حكمت ايرانيان باستان را با دين در هم آميخت و سخن از نور و اشراق به ميان آورد، بناست از اين پس به عنوان يكي از مفاخر جهاني در يونسكو مطرح و ثبت شود.