تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۰

تهران-ایرناپلاس- تهیه‌كننده «دشمن زن» و كارگردان «به وقت خماری» از هجوم فیلم‌های كمدی به چرخه حال حاضر اكران آثار سینمایی سخن گفتند.

زمان و فصل نمایش جدیدترین فیلم‌های سینمایی همواره یكی از بزرگ‌ترین دغدغه كارگردانان، تهیه‌كنندگان و سینماگران است. معمولاً بهترین زمان برای اكران فیلم‌ها در ایام نوروز و نیمه نخست سال است. بارها شده كه آثار خوب سینمایی كه شانس موفقیت زیادی هم در گیشه دارند به‌دلیل قرار گرفتن در ایام نیمه دوم سال و یا هم‌زمانی با جشنواره‌های سینمایی نه‌تنها در گیشه شكست می‌خورند، بلكه زحمت و تلاش‌های عوامل یك فیلم خوب به‌راحتی نادیده گرفته می‌شود و بسیاری از فیلم‌دوستان تماشای یك اثر ارزشمند را از دست می‌دهند.

این در حالی است كه چرخه اكران سینما در ایران خیلي نامتوازن است. همچنین قاعده یا ساز و كار مشخصي ندارد. تخصیص ناهمگون سانس و سالن‌هاي سینما در اكران عمومي و حتي زمان اكران آثار سینما یا بستن قرارداد با دفاتر پخش و پخش‌كنندگان هم مشمول هیچ وحدت اجرایي و قانون خاصی نیستند و خلأهای بسیاری در این زمینه به چشم مي‌خورد.

**روی آوردن سینماگران به ساخت فیلم‌های كمدی
این تمام ماجرا نیست، اكنون ١٣ فیلم روي پرده قرار دارند كه از این لیست حداقل هفت الي هشت اثر را می‌توان در ردیف آثار كمدي به‌حساب آورد. استقبال شگفت‌انگیز مردم از آثار كمدي سبب ‌شده سینماداران، اعضاي شوراي اكران، تهیه‌كنندگان و... همگي به ساخت و نمایش فیلم‌هاي كمدي روی آورند. باید از اعضاي شوراي اكران سؤال كرد كه می‌دانند این مدل برنامه‌ریزی، كه بخش عمده سینماها را در اختیار آثار كمدي قرار مي‌دهد، چه لطمه‌هایي به اكران سایر گونه‌هاي فیلم‌هاي سینمایي وارد مي‌كند؟

** شرایط حاكم در كشور، دلیل تمایل مردم به دیدن فیلم كمدی
محمدحسین فرح‌بخش، تهیه‌كننده فیلم سینمایي «دشمن زن» درباره اكران همزمان هشت فیلم كمدي و آسیب‌هاي نمایش عمومي این حجم از آثار كمدي به خبرنگار ایرنا گفت: دخالت غیرطبیعي در ارتباط با اكران فیلم‌ها در سینماها همواره كار را خراب مي‌كند. وقتي مردم از یك دسته از فیلم‌ها استقبال می‌كنند، نباید جهت دیگري را به آنها نشان داد. وي در ادامه با اعلام اینكه فیلم‌هایي خارج از ژانر كمدي هم روي پرده سینماها قرار دارد، افزود: فیلم‌هایي مانند «من دیوانه نیستم» یا «خاله قورباغه» كمدي محسوب نمي‌شود. البته میل مردم در حال حاضر فیلم كمدي است و نباید با مردم براي اینكه تمایل به دیدن فیلم كمدي دارند، مشكل داشته باشیم.

این تهیه‌كننده سرشناس سینما خاطرنشان كرد: اینكه مردم از فیلم كمدي استقبال می‌كنند هیچ اشكالي ندارد. امروز به‌دلیل شرایطي كه در كشورمان حاكم است مردم تمایل به دیدن فیلم كمدي دارند. مسئولان تلویزیون هم به‌دنبال تسویه‌حساب با مدیران وزارت ارشاد هستند و با ساخت یك كلیپ و الصاق عنوان اكران همزمان هشت فیلم كمدي قصد دارند به ارشاد حمله كنند، در حالي كه مردم نسبت به این مسأله تمایل نشان دادند.

فرح‌بخش اضافه كرد: بنده به‌عنوان یك كارشناس كه ٤٠ سال است در سینمای این مملكت كار مي‌كنم و تكلیفم با همه روشن است، اعتقاد دارم اكران همزمان چند فیلم كمدي هیچ ضرري ندارد و حتي به‌سود سینماي كشورمان است. امروز مردم طالب دیدن فیلم طنز هستند.

**مشكلی كه تنها بیان می‌شود اما حل نمی‌شود
این در حالی است كه محمدحسین لطیفی كه این روزها فیلم «به وقت خماری» را روی پرده دارد، درباره نمایش همزمان چند فیلم سینمایی كمدی اظهار داشت: وقتی چنین مشكلات اقتصادی و عدم ‌ثبات در بازار و قیمت دلار در جامعه وجود دارد، پس به‌وجود آمدن چنین مسأله‌ای و نداشتن برنامه‌هایی برای ایجاد تعادل بین گونه و ژانرهای مختلف سینمایی در یك سازمان مثل سینما امری خیلی عادی است.

كارگردان «روز سوم» در ادامه عنوان كرد: نزدیك به 27 سال است كه رعایت این مسأله، خواست بسیاری از سینماگران و تهیه‌كنندگان از وزارت ارشاد و نهادهای ذی‌ربط است، اما متأسفانه این مشكلات تنها بیان می‌شود و چاره‌ای برای حل این مسأله نمی‌اندیشند. در سراسر كمپانی‌های بزرگ دنیا مشاوران و اتاق فكر دارند و برای چینش ژانرهای مختلف فیلم‌های سینمایی چاره‌اندیشی و برنامه‌ریزی می‌شود.

وی در پایان با اشاره به اینكه «سفره منفعت به هر فردي كه نزدیك‌تر باشد امكان موفقیت او بیشتر از دیگران است»، اظهار كرد: من با هیچ سازمان و نهادی مشكل خاصی ندارم، اما متأسفانه هر نهادی یا هر شخصی كه فكر كند این سفره بیشتر به سمت او می‌رود و از نظر مالی برایش منفعت دارد، تمام استفاده‌هاي لازم را از سفره می‌برد.

**ایجاد سیستم قاعده‌مند و دلگرم كردن سینماگران
مشكلات عدیده‌ای كه سر راه فیلم‌سازان و سینماگران وجود دارد برای همه ما واضح و مبرهن است. اما رعایت عدم توازن چینش آثار برای اكران و نبود هیچ‌گونه ساز و كاری برای حل این مشكل دغدغه اصلی بسیاری از فعالان این حوزه محسوب می‌شود. داشتن قانون و یك سیستم قاعده‌مند در این زمینه خود می‌تواند به‌تنهایی به پیشرفت سینما، شایسته‌سالاری و همچنین دیده شدن بیشتر فیلم‌های ارزشمند كمك شایانی كند و كارگردانانی كه به‌دلیل قرار گرفتن اكران فیلم‌هایشان در بدترین زمان نمایش با دلسردی مواجه شدند را بار دیگر دلگرم كرد كه باانگیزه‌تر به ساخت فیلم‌ها دست بزنند.

گزارش از هنگامه ملكی
**اداره كل اخبار چندرسانه‌ای**ایرنا پلاس**