اجرای «مسابقه هفته» توسط زندهیاد منوچهر نوذری هنوز از خاطر بچههای دهه 50 و 60 فراموش نشده است. محبوبترین مسابقه تلویزیونی دهه هفتاد كه با گذشت سالهای طولانی از پخش آن، هنوز مرحوم نوذری را با این برنامه به یاد میآورند. اما این هنرمند فقید قبل از اجرای هر مسابقهای، بهعنوان بازیگر و كارگردان شناخته میشد. علیرضا خمسه و احمد نجفی ازجمله دیگر بازیگران باتجربه تلویزیون و سینما هستند كه در دهه هشتاد خود را در قالب مجریگری محك زدند. اما ورود بازیگران و چهرههای مطرح به سمت مجریگری به اینجا ختم نشد، بلكه در سالهای اخیر این اتفاق بسیار تكرار شده است. تا جایی كه بعضی از مجریان تلویزیون بهصورت مستقیم مخالفت خود را با این مسأله ابراز كردهاند.
**بازیگرانی كه مجری شدند
بازیگران زیادی طی سالهای اخیر در قامت مجری تلویزیون ظاهر شدهاند. بهعنوان مثال، مهران مدیری بازیگر و كارگردان مطرح تلویزیون مجریگری و كارگردانی برنامه پرمخاطب «دورهمی» را در شبكه نسیم روی آنتن برد، همین اتفاق هم برای رامبد جوان با برنامه «خندوانه» افتاد. روشنك عجمیان هم از سال 85 به این عرصه روی آورد. البته حضور وی منجر به اجرای چند برنامه محدود نشد و اجراهای بسیاری را در شبكههای متفاوت انجام داد. پژمان بازغی با برنامه «كودك شو» به این حرفه روی آورد، برنامهای كه در شبكه نسیم در حال پخش است. اشكان خطیبی از دیگر بازیگران تئاتر، تلویزیون و سینما است كه از سال 86 هم به مجریگری روی آورد. وی نوروز امسال با برنامه «پنج ستاره» در شبكه سه ظاهر شد.
**وقتی گلزار یك مسابقه را اجرا میكند
در سالهای اخیر، ورود بازیگران به این عرصه بیشتر هم شد. محمدرضا گلزار، هنرپیشه سینما از آن دسته بازیگرانی است كه تاكنون در هیچیك از سریالهای تلویزیونی ایفای نقش نكرده است و حضور وی در تلویزیون خیلی محدود بوده است ولی با این حال، امسال مجری یك مسابقه تلویزیونی تحت عنوان «برنده باش» شد. ورود بیشمار بازیگران تنها به اینجا محدود نمیشود، بلكه حمید گودرزی هم با اجرای سری جدید برنامه «پنج ستاره» یكی از مجریان شبكه سه شد. دانیال عبادی، بازیگر نهچندان مطرح سینما و تلویزیون هم به تازگی اجرای برنامهای با عنوان 7 در 3 را برعهده گرفته است. همچنین اكبر عبدی بازیگر كمدی سینمای ایران هم مجری برنامه «عبدی شو» شد. برنامهای كه موفقیت دورهمی و خندوانه را برای شبكه نسیم به ارمغان نیاورده است.
**هیچكس نمیتواند كسی را از ورود به حرفهای منع كند
داریوش كاردان، مجری، كارگردان و نویسنده درباره تأثیرات استفاده بازیگران مطرح در حوزه اجرای برنامههای مختلف صداوسیما به خبرنگار ایرناپلاس بیان كرد: هیچكسی نمیتواند به كسی امر كند كه به چه حرفهای ورود كند یا نكند. مثلاً اگر كسی در دو رشته هنری موفق است پس نمیتوان از او خواست كه فقط در یك حوزه فعالیت كند و دیگری را فراموش كند. در حالی كه ممكن است هر دو هنر را بهخوبی ارائه دهد. ولی اینكه فلان بازیگر میتواند مجری خوبی باشد یا بالعكس، در درجه اول به تصمیمگیری خود برمیگردد و در درجه دوم به مدیران فعال كه چرا باید برای اجرای برنامههایشان به انتخاب بازیگران دست بزنند.
**مجریان را در انبار گذاشتهاند و در را رویشان بستهاند
كارگردان برنامه «شبكه سه و نیم» با اعلام اینكه هدف اصلی از انتخاب چهرهها، جذب مخاطب بیشتر است، بیان كرد: اگر بازیگری بتواند در هر دو زمینه موفق باشد خیلی هم خوب است. اما اگر خلاف این امر اتفاق بیفتد آن شخص، سازمان و یا تهیه كننده لطمه زیادی را متحمل میشوند و مخاطبان هم به یك بلاتكلیفی درباره آن بازیگر میرسند. البته ممكن است شخصی بتواند در هردوی آنها موفق باشد. شما فكر كنید كه بازیگر مطرح و سرشناسی كه حضورش سریالهای تلویزیونی را پربیننده و گیشه سینما را پر میكند، بهخوبی نتواند برنامهای را اجرا كند، چقدر از نظر حرفهای لطمه و خدشه به آن وارد میشود.
حتی اگر روی استیج بیاید و یك برنامه جشن را اجرا كند. در حالی كه هیچوقت چنین اتفاقی را در بازیگران قدیمی نمیبینید. به نظر من اینها رفتارهای مناسبی نیستند. مجریان ما كم نیستند. مشكل این است كه مجریها را در انبار میگذاریم و در را روی آنها می بیندیم و هیچ سؤالی همجهت غیبتشان نمیشود. من هیچ ایرادی به كسانی كه بازیگر هستند و مجری هم میشوند و یا مجریانی كه بازیگر میشوند، نمیگیرم.
**جذب مخاطب بیشتر، عامل انتخاب بازیگران برای اجرا
كاردان در پاسخ به این پرسش كه چقدر این اتفاق موجب بیاهمیت تلقی كردن حرفه مجریگری میشود؟ خاطرنشان كرد: خیلی از بزرگان هنر در حرفههای متعددی مثل دوبله، نویسندگی، بازیگری و ... مشغول به كار بودند كه موفق هم بودند. اما در دیگر حرفهها كه حداقل تواناییهایش را نداشتند ورود نمیكردند. متأسفانه در سالهای اخیر شاهد این هستیم كه تصمیمگیرندگان و تهیهكنندگان برنامههای تلویزیونی بهخاطر جذب مخاطب به هر انتخابی دست میزنند. شاید بازیگری بهدلیل مطرح بودنش در ابتدای اجرا، مورد استقبال قرار گیرد، اما بعد یك مدت مردم متوجه میشدند كه نمیتواند مجری خوبی باشد كه این بیشترین لطمه را به بازیگر میزند.
**بیكاری بازیگران دلیلی دیگر برای اجرا
بازیگر سریال «نردبام آسمان» درباره دیگر دلایل ورود بازیگران به عرصه اجرا، خاطرنشان كرد: دلیل دیگر این اتفاق را باید در انتخاب اسپانسرها جستوجو كرد كه برای جذب بیشتر مخاطب دست به انتخاب یك شخص مطرح میزنند. البته عدهای از بازیگران هم هستند كه واقعاً بیكارند و خانهنشین شدهاند و بهدلیل مشكلات معیشتی و فراموش نشدن شخصیت حرفهایشان به مجریگری هم دست میزنند. در كل، وقتی یك هنرمند، حرفهای را انجام میدهد كه ظرفیتش را دارد و بهخوبی از عهده آن برمیآید، مجریگری و یا هر حرفه دیگری مشكلی ندارد. اما باید همواره مراقب باشند كه بازیچه دست تهیهكنندگانی نشوند كه برای جذب مخاطب آنها را به مهره سوخته تبدیل میكنند.
**اهمیت معرفی مجریان حرفهای
«دورهمی»، «خندوانه»، «صندلی داغ» و ... از برنامههای هستند كه توانستهاند با اجرای بازیگران، موفق و با استقبال زیادی هم همراه شوند. اما خیلی از برنامهها هم بوده كه حضور مجری باعث شكست آن شده است. برنامهسازان و تهیهكنندگان همواره باید این را بهخاطر بسپارند كه جذب مخاطب به هر قیمتی نتیجه عكس میدهد. چهرههای معروفی اگر همراه بااستعداد و توانایی نتوانند برنامههایی را بهخوبی اجرا كنند، به شخصیت حرفهای خود لطمه وارد میكنند.
تلویزیون و دستاندركاران آن باید مجریگری را بهعنوان حرفه مهم تلقی كنند كه از قبال آن مجریان توانمندی هم به این عرصه معرفی كنند. انتخاب چهرههای مطرح برای مجریگری به هر نحوی میتواند از پیشرفت جوانان علاقهمند در این مسیر جلوگیری كند و بسیاری از مجریان حرفهای را هم خانهنشین كند.
گزارش از هنگامه ملكی
**اداره كل اخبارچند رسانهای**ایرناپلاس**
تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۵
تهران- ایراناپلاس- اجرای بازیگران و چهرههای مطرح سینما در تلویزیون از آخرین راهكارهای جذب مخاطب است كه فارغ از تواناییهایشان مورد توجه و استفاده قرار گرفته است.