علم كوه با ارتفاع 4850 متر در منطقه تخت سلیمان شهرستان كلاردشت در استان مازندران واقع شده و پس از دماوند دومین قلهٔ مرتفع ایران محسوب می شود.
طبق آمار منابع رسمی، سال گذشته حداقل 9 هزار كوهنورد كه حدود 400 نفرشان خارجی بودند به این منطقه صعود كردند.
بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ای است كه در دامنه شمالی آن واقع شده و دارای فنّیترین، سختترین مسیرهای سنگ نوردی و دیواره نوردی در ایران است.
یكی از شهروندان كلاردشت كه خود را به عنوان حامی محیط زیست منطقه معرفی كرد در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: صرف نظر از كمبود امكانات امداد و نجات ، رها سازی فاضلاب انسانی و زباله در دامنه های قلل علم كوه و تخت سلیمان معضلی نگران تبدیل شده است.
مهدی معصومی افزود : هرسال همزمان با آغاز فصل كوهنوردی علاوه بر حضور افراد كوهنورد ، عده زیادی افراد به بهانه گردشگری برای اقامت تا پای قلل علم كوه و تخت سلیمان می روند و متاسفانه نه تنها بر آمد و شد آن ها نظارتی نمی شود، بلكه با ریختن زباله و فاضلاب انسانی خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست این منطقه وارد می كنند.
وی ادامه داد : به عنوان نمونه براساس گزارش های مستند در منطقه 'هزارچال ' یك شب حدود 500 تخته چادر برای اقامت تعدادی از گردشگران برپا شد و متاسفانه دیده شد كه حجم انبوهی از زباله و فاضلاب انسانی این دسته از مسافران در این منطقه ریخته شده است.
این فعال محیط زیست كلاردشت خواستار چاره اندیشی مسئولان شد و گفت: اگر حضور گردشگران تا پای قله كوه مجاز است ، پس مسئولان باید امكانات لازم را هم فراهم كنند تا به محیط زیست آسیب نرسد.
معصومی افزود : 2 ماه پیش نشست شورای اداری شهرستان در منطقه كوهستانی ' ونداربن ' واقع در مسیر منتهی به قلل علم كوه و تخت سلیمان برگزار و مقرر شد تا برای حفظ و حراست از طبیعت زیبای قله علم كوه برنامه ریزی ، ضمن اینكه طرحی تحت عنوان طرح جامع گردشگری كوهستان های كلاردشت هم مصوب شود.
وی توضیح داد : در این طرح مسائلی كه باید مدنظر قرار گیرد این است كه تا پیش از فرارسیدن فصل كوهنوردی مسئولان دست اندركار باید با مدیریت صحیح ، نظارت دقیق و برنامه ریزی درست پیش بینی های لازم را برای پذیرش افراد كوهنورد ایرانی ، خارجی و حتی گردشگران و مسافران ورودی به این منطقه داشته باشند.
فرماندار سابق كلاردشت كه حدود 2 ماه پیش بازنشسته شد، به خبرنگار ایرنا بر تسریع در چاره اندیشی تاكید كرد و گفت : رودخانه سردابرود از قلل علم كوه و تخت سلیمان سرچشمه می گیرد و در صورتی كه امكانات لازم در منطقه فراهم نیاید امكان نفوذ سرریز فاضلاب انسانی و شیرابه زباله در مناطق بالا دست به رودخانه وجود دارد.
ایوب صالحی به بروز بیماری در میان مردم كلاردشت در گذشته اشاره كرد و افزود : شاید یكی از علت های آلودگی آب آشامیدنی شهرستان كلاردشت ناشی از آلوده بودن آب رودخانه سردابرود بوده باشد كه باعث شد تا عده زیادی از روستائیان و شهروندان این منطقه بیمار و در نهایت روانه بیمارستان شوند.
رودخانه سردآبرود از بلندترین كوه های منطقه البرز مركزی مانند تخت سلیمان، علم كوه، سیاه كمان، رسم بنیشت، خرسان سرچشمه می گیرد و پس از طی مسافت زیاد در شهر چالوس به دریای خزر می ریزد.
در خرداد ماه امسال دست كم 500 نفر از شهروندان و روستائیان كلاردشت مسموم و برای درمان روانه بیمارستان شدند و نتایج بررسی ها و نمونه برداری های مسئولان بهداشتی مازندران نشان داد كه این افراد به علت نوشیدن آب ناسالم و غذا دچار چنین مسمومیتی شدند.
كارشناسان معتقدند فضولات انسانی در طبیعت بین 20 تا 30 روز زمان می برد تا جذب خاك شود و به دلیل وجود نیترات اگر وارد آب های زیر زمینی شوند باعث بروز آلودگی هایی می شوند.
فرماندارسابق كلاردشت گفت : در بازدید های به عمل آمده تنها تعداد اندكی دستشویی های صحرایی در مسیر رفت و آمد كوهنوردان و گردشگران قلل علم كوه و تخت سلیمان وجود دارد كه بنا به اظهار نظر كارشناسان محیط زیست منطبق با موازین زیست محیطی نیست .
صالحی افزود : علم كوه در فهرست آثار ملی و جهانی ثبت شده و بنابراین به خاطر اهمیت این موضوع و صیانت از این اثر طبیعی باید مسئولان ذیربط از جمله سازمان های محیط زیست ، جنگل ها ، میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری دراین حوزه فكری كنند تا به شیوه درست و هدفمند گردشگری این منطقه مدیریت و هدایت شود.
وی اظهار داشت : در زمان تصدی فرمانداری این شهرستان بارها با مسئولان ذیربط برای حل این معضل نامه نگاری شد ولی متاسفانه تاكنون این پی گیری ها نتیجه نداد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان های چالوس و كلاردشت نیز گفت : موضوع ساماندهی زباله و فاضلاب انسانی در دامنه های علم كوه در نشست مدیریت كارگروه پسماند فرمانداری كلاردشت مطرح شد.
ابوالقاسم محمد پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : علم كوه در فهرست آثار ملی طبیعی ثبت شده و منتهی در زمان ثبت آن اشكالی كه وجود دارد این است كه محیط زیست می تواند تا ارتفاع بیش از چهارهزار متری این قله دخالت و نظارت داشته باشد و ارتفاعات پائین دست آن هیچ دخالتی نمی توان كرد.
وی اظهار داشت : با این وجود هرساله پس از پایان فصل كوهنوردی ، زباله های پراكنده و انباشته شده در طبیعت این منطقه با حضور افراد كوهنورد و دوستداران محیط زیست جمع آوری و به مناطق پائین دست انتقال داده می شود.
او با بیان اینكه همه سال بین 4 تا 5 تن زباله در دامنه های این قله ها جمع آوری می شود ، افزود: در فصل كوهنوردی امسال نیز با مجوز اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری منطقه ، كمپ گردشگری در دامنه های علم كوه دایرشده و عده ای برای كسب درآمد و ارائه خدمات به مسافران و گردشگران اقدام با برپایی صدها چادر كردند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان های چالوس و كلاردشت گفت: بخش عمده ای از فاضلاب و زباله های این دسته از گردشگران به شیوه كاملا غیراصولی در دامان طبیعت ریخته می شود.
محمدپور تاكید كرد كه باید كارگروه علم كوه در فرمانداری شكل گیرد تا به صورت دلخواه هركسی نتواند به دامنه های علم كوه برود و دراین حوزه نیز دستگاههای حاكمیتی مانند میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، محیط زیست ، منابع طبیعی ، بهداشت و درمان ، بخشداری و فرمانداری لازم است عضو كارگروه شوندتا بتوانند راهكار مناسب برای حل این معضل ارائه دهند.
وی اظهارداشت : از آنجایی كه این منطقه شاهد افراد كوهنورد خارجی است و این افراد بنوعی انتقال دهنده آداب، رسوم و فرهنگ ایران به كشور خودشان هستند، بنا بر این باید با جدیت بیشتر این موضوع پی گیری شود تا از این پس شاهد پراكندگی زباله در جای جای اطراف علم كوه و دیگر قلل این منطقه نباشیم .
قله مرتفع علم كوه با ارتفاع 4850 متر در مركز رشته كوه تخت سلیمان كلاردشت در غرب مازندران قرار دارد .این قله پس از دماوند با 5671 متر ارتفاع، دومین قله مرتفع ایران است.
این منطقه با بیش از 45 قله بالای 4000 متر و داشتن یخچال های متعدد ، برف چالها و دیواره هایش مشهورترین ارتفاعات ایران و نامی آشنا برای كوهنوردان داخلی و خارجی است.
7078 /1602/1654
تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۵
نوشهر- ایرنا - علم كوه در شهرستان كلاردشت به عنوان دومین قله مرتفع كشور كه همه ساله در فصل كوهنوردی میزبان هزاران كوهنورد و گردشگر است و این روزها به علت رهاسازی زباله و دفع غیر اصولی فاضلاب های انسانی حال خوشی ندارد.