به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «راضیه لك» امروز (سه شنبه) در نشست خبری در محل سازمان زمین شناسی افزود: نمونه های فرونشست در دشت نیشابور به 12 سانتیمتر و در دشت مشهد به 25 سانتیمتر افزایش یافته و در این زمینه 609 محدوده مطالعاتی مشخص شده است.
وی تصریح كرد: بررسی مسائل فرونشست زمین در كشور بر عهده سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی است و در این پیوند پروژه ای با اعتبار اندك آغاز شده است.
به گفته این مقام مسئول، برداشت بی رویه از منابع آبی در وقوع این پدیده تاثیرگذار است و قدیمی ترین موارد آن مربوط به فرونشست دشت رفسنجان می شود كه در سال 1346 رخداد.
وی اضافه كرد: چنانچه فرونشست زمین به بیش از چهار میلیمتر برسد، وضعیت بحرانی خواهد شد.
لك خاطرنشان كرد: پدیده فروچاله كه به دلیل برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی اتفاق می افتد، از فرونشست متفاوت است بیشتر در دشت های كشور با پدیده فرونشست روبرو شده ایم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه كرد: تاكنون هیچ الزامی برای اخذ استعلام از سازمان زمین شناسی برای اجرای پروژه های جدید عمرانی نبوده، اما از 2 ماه پیش وزارت راه و شهرسازی با توجه ه اهمیت مساله فرونشست برای انتقال خطوط جاده ای و ریلی از این سازمان استعلام می گیرد.
** زلزله كرمانشاه
لك در بخش دیگری از این نشست خبری درباره وقوع مجدد زمین لرزه در مناطق زلزله زده كرمانشاه یادآور شد: آبراهه ها همواره مسیر خود را در مناطق دارای گسل باز می كنند و در طول تاریخ نیز مردم در مسیر آبراهه ها سكونت یافته اند.
به گفته این مقام مسئول، سازمان زمین شناسی متولی انجام مطالعات دیرینه زلزله شناسی و تعیین سرچشمه های زلزله خیز است و بر مبنای آن می تواند به شناسایی زلزله ها و قدرت تخریب آنها بپردازد.
وی بیان داشت: اكنون مطالعات تدقیق گسل ها برای تهران و 6 كلانشهر كشور در حال انجام است كه اطلاعات پایه ای آن از سوی سازمان زمین شناسی تهیه و الزام های اجرایی آن توسط مركز تحققات راه، مسكن و شهرسازی به انجام می رسد.
رئیس سازمان زمین شناسی اضافه كرد: این مطالعات زمان زیادی نیاز دارد و بتازگی برای تهران با نصب ترانشه ها در مناطق همت و چیتگر شروع شده كه برپایه آنها می توان به تعیین محل عبور گسل، هندسه آن و قدرت تخریبی زلزله پرداخت.
** جابجایی پایتخت در حد گمانه زنی
وی پیرامون پرسشی درخصوص انتقال پایتخت پاسخ داد، این موضوع در حد یك گمانه زنی است و گفت: واقعیت اینكه جانمایی در این موضوع مهم است، اما تاكنون هیچ استعلامی از سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور نشده است.
** همكاری با بخش خصوصی
این مقام مسئول در پاسخ به پرسش ایرنا درخصوص پروژه های واگذار شده به بخش خصوصی گفت: سازمان زمین شناسی در حدی وارد مقوله اكتشاف می شود كه بخش خصوصی به آن علاقه ای نداشته باشد، به عبارتی ریسك اكتشاف از سوی این سازمان گرفته شده و سپس تحویل بخش خصوصی می شود.
لك خاطرنشان كرد: اكنون 16 محدوده گواهی كشف از سوی این سازمان تعیین شده كه در ماه های آینده به مزایده گذاشته خواهد شد و اجازه واگذاری آنها به بخش خصوصی از شورای معادن اخذ شده است.
وی اضافه كرد: اكنون بخشی از عملیات ژئوفیزیك هوایی، هچنین تهیه نقشه های پایه اكتشافی به بخش خصوصی محول شد و در بخش حفاری نیز سه قرارداد به ارزش حدود 80 میلیارد ریال به پیمانكاران بخش خصوصی واگذار شد.
** نقشه راه معدن و صنایع معدنی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: نقشه راه معادن و صنایع معدنی كشور و برنامه چهار ساله به كمك و همراهی معاونت معدنی وزارتخانه، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، فراكسیون صنعت و معدن مجلس، خانه معدن، سازمان نظام مهندسی معدن و بخش خصوصی نهایی شده و همین روزها از سوی وزیر صنعت ابلاغ خواهد شد.
وی خاطرنشان كرد: تهیه این نقشه راه كه تكالیف تك تك دستگاه ها در آن مشخص شده، حركتی نو در چارچوب توسعه معادن كشور است.
لك تاكید كرد: گلوگاه ها و معضلات فعالیت های معدنی از اكتشاف تا زنجیره كامل صنایع معدنی در این نقشه راه برطرف شده و اطلاعات دوره 60 ساله فعالیت این سازمان به صورت طبقه بندی شده و مدون در آن قرار دارد.
به گزارش ایرنا، فراهم سازی زمینه ها و زیرساخت های لازم برای رشد فعالیت های دانایی محور وتوسعه پایدار كشور از طریق شناسایی محیط های زمین شناسی ،شناخت منابع وكشف ذخایر مواد معدنی وشناسایی فرآیندهای پدید آورنده وكنترل كننده مخاطرات زمین شناختی ورفتارسنجی آنها وگسترش پایگاه داده های علوم زمین، چشم انداز 20 ساله سازمان زمین شناسی واكتشافات معدنی كشور است.
اقتصام*3065**1559
تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸
تهران- ایرنا- رئیس سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور گفت: 300 دشت در 17 استان كشور با پدیده فرونشست روبرو شده اند و این مخاطره براثر برداشت بی رویه آب از ذخایر زیر زمینی بوجودآمده است.