سمنان - ايرنا - عرصه هاي كويري استان سمنان به دليل واقع شدن روي كمربند خورشيدي مستعد بهره برداري سلول هاي خورشيدي است كه مي توان از اين ظرفيت با بهره گيري از علوم روز براي افزايش اشتغال و رونق كسب وكار بهره برد.

يكي از ظرفيت هاي بالقوه در سمنان كه مي تواند به فعل تبديل شده و موجب رونق اقتصادي و اشتغالزايي شود هواي صاف و آفتابي اين استان است.
براساس آمار اداره كل هواشناسي سمنان، اين استان از 365 روز سال، 325 روز هواي آفتابي دارد و به عبارتي اين استان در حدود سه هزار ساعت در سال از هواي صاف بهره مند است.
با توجه به شفافيت جو در اين استان مي توان از اين فرصت براي توليد انرژي هاي نو براي مقابله، رونق توليد و اشتغالزايي استفاده كرد.
به باور كارشناسان، كشور آلمان، اكنون با يك سوم نور خورشيد استان سمنان، يك سوم ظرفيت صنعت برق به توان 40 هزار مگاوات را از نيروگاه هاي خورشيدي تامين مي‌كند از اين رو به نيروگاه خورشيدي به عنوان يك منبع درآمد مطمئن و پايدار مي توان نگاه كرد كه هم از آلودگي هوا مي كاهد و هم موجب توسعه ملي مي شود.
امروز با توجه به افزايش جهاني مصرف انرژي و نگراني هاي مرتبط با آن و تمركز بر روي پايداري انرژي، استفاده از انرژي هاي تجديدپذير در راس سياست هاي اكثر كشورهاي دنيا قرار گرفته است.
براساس آمار، ظرفيت نصب شده توليد برق كشور در حدود 76 هزار مگاوات است و از اين نظر، ايران در رتبه نخست منطقه و چهاردهم جهان قرار دارد.
كارشناسان معتقدند، توليد برق به شيوه سنتي هم منابع گران فسيلي و حتي آبي را تلف مي‌ كند و هم در مسير انتقال و توزيع تلفاتي بيش از 20 درصدي دارد، به اين زيان نجومي بايد آلودگي ‌هاي زيست محيطي را هم اضافه كرد.
در شرايطي كه اكنون كشور دچار تنگناهاي اقتصادي شده است ضرورت استقلال اقتصادي و خودكفايي در همه ابعاد بيش از بيش خودنمايي مي كند.
يكي از راهكارهاي رسيدن به استقلال اقتصادي استفاده و به كار گماردن افراد متخصص واقف به علم روز است و در شرايط امروز كه تغييراقليم فلات ايران برهمگان مسجل است مي توان با استفاده از نيروهاي متخصص و ايده هاي نو در جهت سازگاري با تغيير اقليم گام برداشت.
بنابراين راهكار حل مشكلات اقتصادي در گرو سازگاري با طبيعت است چرا كه اگر در كشور اعتقاد بر استفاده از نيروهاي جوان متخصص باشد مي توان با كمك ظرفيت هاي بالقوه در طبيعت به سمت توسعه توليد ، اشتغالزايي ، رونق اقتصادي ، بهبود وضيعت معيشت و در نهايت به استقلال اقتصادي رسيد.
توليد برقي كه نه به آب و نه سوخت فسيلي احتياج دارد و نه آلايندگي دارد و به يقين براي كشور و به ويژه استان سمنان كه داراي آب و هواي خشك و نيمه خشك است از اهميت زيادي برخوردار است.
علاوه برآن ،نيروگاه ‌هاي خورشيدي به صورت شبكه‌ هاي كوچك و ناحيه ‌اي امكان استقرار دارند و به علت نزديكي به محل مصرف هزينه و تلفات شبكه‌هاي انتقال و توزيع سنتي را ندارند.
براساس داده هاي تجربي بدست آمده از يك نيروگاه خورشيدي در تهران يك پنل خورشيدي 250 واتي مي تواند بين يك هزار و 200 تا 950 وات ساعت در روز برق توليد كند و همچنين براي اينكه بتوان حداقل برق مورد نياز يك خانه را تامين كرد بايد از چهار پنل خورشيدي 250 واتي استفاده كرد.
كارشناسان هزينه احداث هر كيلووات نيروگاه خورشيدي را در زمان ثبات قيمت به طور متوسط، پنج ميليون تومان ارزيابي كرده و اظهار دارند در مدت چهار سال تمامي سرمايه گذاري ، فعالان اقتصادي باز مي گردد و از آن پس حداقل 16 سال قطعي درآمد كسب مي‌كند.
هم اكنون آن طور كه بايد از انرژي خورشيدي در استان سمنان به اندازه كافي استفاده نشده و آمار دقيقي از آن موجود نيست اما با توجه به رويكرد دولت براي حمايت از راه اندازي پنل هاي خورشيدي مي توان آينده روشني در اين زمينه را شاهد بود.
* خبرنگار ايرنا