همدان- ايرنا- الوند، عروس بام هاي ايران اين روزها با شروع فصل سرما و سفيدپوش شدن ارتفاعات آن، براي استقرار و اقامت فصلي كوهنوردان تجهيز شده است و آماده ميزباني از كساني است كه فصل سرد را براي رسيدن به قله آن انتخاب مي كنند.

به گزارش ايرنا، رشته كوه الوند با سه هزار و 574 متر ارتفاع از سطح دريا با دره هاي عميق، چشمه سارها، چمن زارها، قله ها، پوشش گياهي و فصول منحصر به فردش در طول ماه هاي سال ميعادگاه خيل عظيمي از كوهنوردان كشور است.
اين رشته كوه با ويژگي هاي طبيعي و جذاب واقع در جنوب شهر همدان و شمال شهر تويسركان، بهمن ماه 1389 به عنوان يك اثر طبيعي توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در فهرست ميراث طبيعي ايران به ثبت رسيد.
ويژگي هاي الوند براي صعود و عبور از ارتفاعات آن در 2 نيمه سال تقسيم مي شود و نيمه دوم آن به مراتب شاهد صعود كوهنوردان باتجربه و حرفه اي بايد بود.
روزگاري كوهستان الوند به دليل كمبود امكانات، منطقه ايمني براي صعود كوهنوردان كم تجربه نبود اما اكنون به مجهزترين مناطق كوهنوردي كشور تبديل شده است.
در واقع در نيمه نخست سال با توجه به مساعد بودن شرايط آب و هوايي، عموم مردم رهسپار ارتفاعات الوند به ويژه دشت ميشان مي شوند؛ اما با شروع فصل سرما و برودت هوا، كوهنوردان حرفه اي و باتجربه رخت زمستان بر تن كرده و با تجهيزات خاص به كوهنروي و صعود در ارتفاعات اين منطقه مي پردازند.
حالا با شروع فصل سرما و برودت هوا، پناهگاه هاي الوند از تويسركان گرفته تا همدان مجهز به وسايل و امكانات گرمايشي شده و هيات كوهنوردي و صعودهاي ورزشي همدان با اجراي طرح تجهيز و مرمت پناهگاه ها، شرايط استقرار و استراحتگاه موقت كوهنوردان را مهيا ساخته است.

** 10 پناهگاه مهياي اسكان موقت كوهنوردان
رئيس هيات كوهنوردي و صعودهاي ورزشي همدان در اين باره مي گويد: هم اكنون 10 پناهگاه و جان پناه در سطح ارتفاعات استان داريم كه همگي آنها مرمت و تجهيز شده اند.
عليرضا گوهري افزود: اين پناهگاه ها در مناطق مرتفع ميدان ميشان، كلاغ لانه، يخچال، يال كبود، قزل، شاهنشين و كرگز واقع شده است.
وي اضافه كرد: همه ساله اقدام به ترميم عمراني و تجهيز پناهگاه ها مي كنيم و اكنون نيز آماده پذيرايي از كوهنوردان در ارتفاعات استان هستيم.
گوهري خاطرنشان كرد: بيشتر صعودها به سمت دشت ميشان همدان انجام مي شود و برهمين اساس نيز با مساعدت دستگاه ورزش استان و در راستاي تامين سيستم گرمايشي، براي پناهگاه هاي مستقر در اين دشت اقدام به تامين 18هزار ليتر گازوئيل و سه هزار ليتر نفت كرديم.
وي بيان كرد: اين سوخت نياز گرمايشي پناهگاه هاي دشت ميشان در فصول پاييز و زمستاني را تامين مي كند.

** مرمت عمراني پناهگاه ها
گوهري در ادامه با اشاره به تعمير و مرمت پناهگاه هاي همدان گفت: سال گذشته بيش از يك ميليارد ريال براي ساخت و تجهيز پناهگاه كلاغ لانه هزينه شد كه يكي از مجهزترين جان پناه هاي كوهستان همدان به شمار مي رود.
وي افزود: همچنين تعمير پناهگاه هاي ميدان ميشان، رنگ آميزي و ترميم جان پناه قزل، تعويض سيستم انرژي خورشيدي پناهگاه يخچال، احداث تراس در اين مكان و تعمير پناهگاه شاهنشين تويسركان را امسال انجام داديم.
رئيس هيات كوهنوردي و صعودهاي ورزشي همدان خاطرنشان كرد: تعمير و مرمت اين پناهگاه ها در شرايطي انجام شد كه مسير انتقال مصالح به اين مناطق صعب العبور بود.
وي يادآور شد: از سال 86 تا كنون پناهگاه هايي را در ارتفاعات احداث و تجهيزات مورد نياز كوهنوردان را در اين مكان‌ها مستقر كرده‌ايم و معتقديم يكي از بهترين استان‌ها به لحاظ دارا بودن تجهيزات كوهنوردي در ارتفاعات هستيم.

** 10 هزار صعود هفتگي
رئيس هيات كوهنوردي و صعودهاي ورزشي همدان در ادامه گفت: هر هفته شاهد صعود 10 هزار كوهنورد به ارتفاعات استان همدان هستيم.
گوهري افزود: همداني ها استقبال چشمگيري از ورزش كوهنوردي دارند و انتظار داريم ضمن رعايت نكات ايمني لازم نسبت به صعود از مسيرهاي تعيين شده اقدام كنند.
وي خاطرنشان كرد: بايد توجه داشت كه باتوجه با شروع فصل سرما و نامساعد بودن شرايط جوي مي بايست نسبت به تجهيزات زمستاني به هنگام صعود نيز اقدام كنند.
گوهري توصيه كرد: لازم است كه كوهنوردان به صورت گروهي اقدام به كوهپيمايي و صعود كرده و از صعودهاي انفرادي پرهيز كنند.

* الوند؛ زادگاه بزرگان كوهنوردي ايران زمين
الوند آوردگاه بزرگان كوهنوردي ايران است و از ديرباز به عنوان زادگاه پرورش شخصيت هاي برجسته كوهنوردي زبانزد اهالي اين رشته ورزش به شمار مي رود.
تاريخ كوهنوردي همدان مملو از نام آوران اين عرصه ورزشي به شمار مي رود و از گذشته تا به امروز همواره از شخصيت هاي برجسته كوهنوردي ديار الوند از جمله تيمسار محمدجعفر اسدي نخستين ايراني فاتح قله هشت هزار متري، جلال چشمه‌ قصاباني فاتح دوبار قله اورست و چندين قله هشت هزار متري ديگر، حميد اولنج فاتح قله اورست، شادروان فريدون اسماعيل‌زاده از مربيان بزرگ سنگنوردي كشور، شادروان حسين طالبي‌مقدم از بزرگان عرصه مربيگري ديواره ‌نوردي كشور، مرحوم استاد محمود اجل و ده ها كوهنورد فقيد ديگر به نيكي ياد مي شود.
كوهنورداني كه در دل رشته كوه الوند متولد شده و از دامان اين كوهستان تاريخي و گردشگري گام به فتح قله هاي مرتفع جهان گذاشتند.
7520/2090