اصفهان - ايرنا - ميزان ابتلا به بيماري پوستي سالك در كشورمان نسبت به گذشته كاهش چشمگيري يافته اما كارشناسان معتقدند بهترين كار براي پيشگيري از اين آسيب، رعايت هرچه بيشتر مسائل بهداشتي در مناطق سالك خيز است.

سالَك يك نوع بيماري پوستي است كه بر اثر گزش جنس ماده نوعي پشه خاكي به انسان منتقل مي‌شود.
به گزارش ايرنا، بيماري سالك به دو نوع شهري و روستايي تقسيم مي شود كه راه انتقال سالك روستايي از موش به انسان و در سالك شهري، مخزن اصلي انسان بيمار است بطوريكه انگل اين بيماري از پشه به انسان و در طول سال منتقل مي شود.
در كشورمان 17 استان درگير سالك روستايي و هشت استان درگير سالك شهري هستند كه اصفهان بيشتر درگير سالك روستايي بوده كه مخزن آن موش صحرايي با دم جارويي و بلند است.
اين جونده صحرايي در مناطق بياباني و در مجاورت منازل مسكوني زندگي و انگل را به پشه هاي ناقل منتقل مي كند.
شهرستان هاي آلوده به سالك در استان اصفهان شامل اردستان، نطنز، برخوار، شاهين شهر و ميمه، اصفهان(مناطق روستايي جنوب و جنوب شرق)، نائين، كاشان و آران و بيدگل است.

*** كاهش آمار ابتلا به سالك در اصفهان***
آمار اعلام شده از سوي كارشناسان مركز بهداشت استان اصفهان گوياي ابتلاي 600 نفر به اين بيماري از ابتداي سالجاري تا شهريور بوده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته كاهش داشته است.
مسئول بيماري هاي واگير مركز بهداشت اصفهان بدون اشاره به ميزان اين كاهش به خبرنگار ايرنا گفت: ميزان ابتلا به اين بيماري تا قبل از دهه گذشته، 4 تا 5 هزار نفر در سال بوده كه در زمان حاضر به كمتر از يكهزار نفر در سال كاهش يافته است.
رضا فدايي با بيان اينكه ميزان شيوع بيماري در برخي مناطق دچار نوسان است و در برخي سال ها، كاهش يا افزايش مي يابد، تصريح كرد: بيشتر موارد ابتلا به سالك در سالجاري مربوط به شرق شهرستان اصفهان بوده است.

***دفع اصولي زباله و نخاله ساختماني، بهترين راه پيشگيري از سالك***
وي با اشاره به اينكه برنامه مبارزه با جَوندگان ناقل انگل سالك(جونده كُشي) از سال 1386 در استان اصفهان آغاز شده است، خاطرنشان كرد : اجراي اين برنامه در كاهش چشمگير آمار ابتلا به اين بيماري بسيار موثر بوده است.
مسئول بيماري هاي واگير مركز بهداشت اصفهان با بيان اينكه برنامه مبارزه با جوندگان ناقل انگل سالك در شهرستان هاي سالك خيز استان در حال اجراست، گفت: بهترين راه پيشگيري از اين بيماري، دفع اصولي زباله ها و نخاله هاي ساختماني و رعايت مسائل بهداشتي است.
فدايي با تاكيد براينكه آموزش لازم در باره اين موارد در همه شهرستان هاي سالك خيز استان ارائه شده است، افزود : انتظار مي رود كه مردم ساكن اين مناطق، آموزش ها را جدي بگيرند.
وي خواهان همكاري شهرداري ها و بخشداري ها در اين زمينه شد و تصريح كرد: اگر بخش زباله و نخاله هاي ساختماني به خوبي مديريت نشود، ساير اقدام ها و تلاش هاي انجام شده بر باد خواهد رفت.
وي با بيان اينكه موش ها و پشه هاي ناقل سالك در لابه لاي زباله ها و نخاله ها تكثير مي شوند، گفت: اگر بهداشت محيط زندگي مردم در مناطق سالك خيز رعايت نشود، همچنان شاهد شيوع اين بيماري خواهيم بود.
فدايي با تاكيد براينكه اين بيماري، قابل ريشه كن شدن نيست، توضيح داد: سالك يك نوع بيماري محيطي است كه نوعي موش، مخزن آن است و در طبيعت جايگاه دارد بنابراين فقط مي توانيم با اقدامات پيشگيرانه، آن را محدود كنيم.
وي همچنين با اشاره به اينكه داروهاي اين بيماري در همه مراكز بهداشت به صورت رايگان در اختيار مردم قرار مي گيرد، خاطرنشان كرد: اگر اين بيماري به موقع تشخيص داده شود مي توان آثار و ضايعات آن بر روي پوست را كاهش داد.
كارشناسان بهداشت تاكيد دارند كه در مناطق سالك خيز، هنگام خواب در فضاي آزاد از پشه بند استفاده، روي در و پنجره‌ها توري بسيار ريز نصب، از نگهداري دام و طيور در منازل خودداري و از انباشت خاكروبه، نخاله ساختماني، زباله و كود حيواني در مناطق مسكوني اجتناب شود.
6027/3011