زنجان – ایرنا – پیش از این نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در استان زنجان كمتر از یك درصد اعلام می شد، اما براساس آخرین آمار و اطلاعات این نرخ پنج درصد گزارش شده كه فقط 4 دهم درصد كمتر از میانگین كشوری است.

به گزارش ایرنا، برنامه ریزی برای مهار آسیب های اجتماعی بیش از هر چیز نیازمند اطلاعات دقیق و درست از وضع موجود است. بروز نبودن اطلاعات از وضعیت جامعه، اساس برنامه ریزی ها را با مشكلات عدیده ای مواجه می كند، چرا كه همین نشناختن مانعی برای حل مشكلات می شود.
یك جستجوی ساده پیرامون اخبار وضعیت و میزان شیوع مصرف مواد مخدر در رسانه ها و سایت های خبری نشان می دهد دست اندركاران این بخش در استان زنجان هنوز در نتایج آمار سال 90 متوقف مانده اند.
اعتیاد یكی از آسیب های جدی است كه خود عامل و منشا آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی متعددی محسوب می شود، از این رو غفلت از وضعیت آن در جامعه، عواقب ناگواری را در پی خواهد داشت.
البته از سال گذشته چهار موضوع اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی و خشونت در اولویت اقدامات لازم برای كاهش و پیشگیری از آسیب های اجتماعی در استان زنجان مد نظر مسئولان قرار گرفته است ولی در این مسیر دل خوش كردن به آمار و اطلاعات غیر واقعی و بروز نشده و یا پنهان كردن اطلاعات واقعی بیش از آنكه چاره ساز حل مسائل باشد، دردی را دوا نخواهد كرد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان زنجان در پیگیری خبرنگار ایرنا پیرامون آخرین وضعیت شیوع مواد مخدر در استان برای نخستین بار آمار پنج درصدی را اعلام كرد كه تا كنون دست كم در هیچ برنامه خبری عنوان نشده است.
عبد الرضا شهبازی خاطرنشان كرد: همسایگی با كشور افغانستان كه 86 درصد میزان تولید تریاك در جهان را دارد، همواره یك تهدید جدی برای ایران بوده است.
وی افزود: طبق نتایج آخرین شیوع شناسی كشور، نرخ شیوع مصرف مواد مخدر و روانگردان ها بین سنین 15 تا 64 سال، 5.4 درصد و تعداد تقریبی مصرف كنندگان مواد 2میلیون و هشت هزار نفر است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان زنجان گفت: براساس آخرین آمار و اطلاعات نرخ شیوع مصرف مواد مخدر و روانگردان ها در این استان حدود پنج درصد در سنین 15 تا 64 سال گزارش شده است.
وی با بیان اینكه مبارزه با مواد مخدر فقط دولتی نیست و همه مسئولان و مردم باید در اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر مشاركت فعال داشته باشند، خاطرنشان كرد: هر چند نرخ شیوع مصرف مواد در استان زنجان نسبت به میانگین كشوری پایین است اما این به مفهوم پاك بودن نیست و تهدید آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد در جامعه جدی است.
شهبازی به ضرورت ارتقای آگاهی خانواده ها و فرهنگ عمومی جامعه برای جلب مشاركت فعال مردم در اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر تاكید كرد و افزود: براساس تكالیف قانونی برنامه ششم توسعه تا پایان سال 1400 باید 25 درصد آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد كشور كنترل و كاهش یابد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان زنجان با بیان اینكه برنامه ها و تكالیف هریك از دستگاه های اجرایی در جهت مقابله و مهار آسیب اجتماعی اعتیاد در استان در حال پیگیری است، اظهار داشت: استان زنجان طی نیمه اول سال جاری در افزایش اعتبارات برنامه های فرهنگی، پیشگیری و صیانت اجتماعی از بهبود یافتگان و توسعه مشاركت سازمانهای مردم نهاد توفیقات نسبی داشته است، اما در كاهش آسیب های اجتماعی و پیامد های اعتیاد همچنان دغدغدهای جدی وجود دارد.
وی تصریح كرد: یكی از ضعف ها و كمبود ها در پیشبرد اهداف مبارزه با مواد مخدر، فراهم نبودن بسترهای فرهنگی مشاركت فعال خانواده ها و توده مردم در امر پیشگیری، درمان معتادان وهمچنین در حوزه مقابله، ناكارآمدی برخی مواد قانونی مبارزه با مواد مخدر در ضربه زدن به بنیان های اقتصادی قاچاقچیان و ضعف در مفاد قانون مبارزه با پولشویی است.
وی ابزار امیدواری كرد: با آموزش همگانی و ارتقای فرهنگ عمومی جامعه و اهتمام ویژه دستگاه های متولی، این نارسایی ها و ضعف ها رفع و اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر محقق شود.
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان نیز با بیان اینكه بر اساس بررسی های انجام گرفته در سال 90 میزان شیوع مواد مخدر در استان زنجان، كمتر از یك درصد بود، گفت: وزارت كشور هر سال بر اساس اطلاعاتی كه از مركز رصد این وزاراتخانه دریافت می كند، اعتبار برای مهار آسیب های اجتماعی در استان ها اختصاص می دهد.
مسیح الله سطانی افزود: در حوزه اعتیاد نیز قضیه به همین منوال است و نگاه استانی در آن كم است و برنامه های و اعتبارات ابلاغی بر اساس آخرین اطلاعات انجام می شود.
به گفته معاون امور توسعه و پیشگیری اداره كل بهزیستی استان زنجان هم اكنون 13 مركز بهبود و بازتوانی و 12 مركز سرپایی درمان معتادان ر استان زنجان فعال است.
گلنسا آقامحمدی افزود: در نیمه نخست امسال سه هزار و 935 مورد پذیرش در مراكز بهبود و بازتوانی و مراكز درمان سرپایی انجام شده است كه این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش قابل توجهی نداشتته است.
وی از فعالیت یك مركز كاهش آسیب ناشی از اعتیاد ویژه معتادان پر خطر نیز در شهر زنجان خبر داد و گفت: هم اكنون این مركز 264 نفر را تحت پوشش دارد و روزانه خدمات متعدد درمانی و بهداشتی به آنان ارائه می دهد.
معاون امور توسعه و پیشگیری اداره كل بهزیستی استان زنجان با بیان اینكه برنامه جامع و خاصی برای رصد معتادان بهبود یافته وجود ندارد، افزود: حدود 25 دستگاه اجرایی در حوزه پیشگیری و بازتوانی معتادان بهبود یافته مشاركت و فعالیت دارند.
به گفته فرمانده انتظامی استان زنجان، در 6 ماه نخست امسال قریب 977 كیلوگرم انواع مخدر توسط پلیس زنجان كشف شد كه نسبت به مدت مشابه پارسال 13 درصد افزایش نشان می دهد.
سردار علی آزادی افزود: در این رابطه یكهزار و 514 نفر دستگیر شدند كه این تعداد در مقایسه با 6 ماه نخست پارسال 16 درصد رشد دارد.
3088/6085