به گزارش ایرنا، معضل مواد مخدر سال هاست از ابعاد مختلف مورد توجه قرار دارد و مسوولان و متولیان امر تلاش می کنند با اتخاذ سیاست ها و راهکارهایی برای پیشگیری و درمان این بلای خانمانسوز اقدام کنند.
تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در شرایط کنونی نگرانی های جدی را درخصوص گرایش جوانان و نوجوانان به آن ایجاد کرده است چون مواد افیونی در اشکال مختلف و با عناوین فریبنده در اختیار گروه های هدف قرار می گیرد.
استان زنجان در خصوص اعتیاد جزو استان های پاک است ولی برای پیشگیری از عواقب نامطلوب آن باید آگاهسازی و اطلاع رسانی بیشتری صورت گیرد.
خبرنگار ایرنا به همین بهانه و مصادف با هفته مواد مخدر با "یوسف بیانلو دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری از مواد مخدر استان زنجان" گفت و گو کرده است.
ایرنا: وضعیت اعتیاد در جامعه چگونه است؟
بیانلو: همه ساله آسیب های اجتماعی در کشور رصد می شود که در این ارتباط اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر به ویژه روانگردان ها و پیش سازها در اغلب استان ها در میانگین کشوری یا رتبه اول قرار دارد.
هم اکنون مهمترین آسیب اجتماعی در جامعه ایران اعتیاد است، وقتی این معضل را به لحاظ تخصصی نگاه می کنیم هر روز بر پیچیدگی های آن افزوده می شود و به نوعی ابعاد جدیدی پیدا می کند.
آمارها نشان می دهد طیف جدیدی از افراد، طبقه متوسط و به بالا، تحصیل کرده ها و شاغلان در دام اعتیاد گرفتار می شوند که در گام اول اصلیترین دلیل بروز این مساله به نبود شناخت کافی از مواد باز می گردد به طوری که آگاهی های مردم نسبت به انواع مواد، شیوه ها و شکل های جدید مصرف آن پایین است.
پرداختن به اعتیاد یک مساله بسیار ضروری است و در این میان مسوولان و دست اندرکاران امر باید به آن به عنوان اولویت اول توجه کنند.
اعتیاد موجب بروز آسیب های اجتماعی می شود به طوری که اغلب سرقت ها توسط معتادان انجام می شود.
گروههای مختلف به ویژه جوانان به اعتیاد آلوده می شوند و دامنه شمول اعتیاد روز به روز به لحاظ جنسیت و ویژگی های سنی متنوعتر می شود، به عنوان مثال اعتیاد زنان طی سال های گذشته کمتر بود در حالی که اکنون بسیار افزایشی شده و نکته جالب توجه اینکه مصرف کنندگان این طیف بیشتر به سمت روانگردان و توهم زاها گرایش پیدا کرده اند که نبود شناخت و باورهای غلط موجب بروز این موضوع شده است.
ماده صنعتی "شیشه" هم که جزو روانگردان ها محسوب می شود، خاصیت لاغری و کاهش اشتها دارد و در قالب دارو یا قرص به ویژه در آرایشگاه های زنانه به گروه های هدف با عناوینی از قبیل داشتن وزن مناسب عرضه می شود و بدون آنکه فرد از عواقب وحشتناک آن مطلع باشد مصرف می کند.
ایرنا: حساسیت دستگاه های متولی امر نسبت به موضوع اعتیاد چگونه است؟
در زمان حاضر سیستم های کلان و ساختار جامعه، پیچیده و خطرناک بودن ماده مخدر را آنگونه که باید و شاید درک نکرده اند، به عنوان مثال وقتی بیشتر بودجه سازمان های فرهنگی به جای پرداختن به موضوع اعتیاد به موضوعات دیگری اختصاص می یابد نشان می دهد که خطرناک بودن، حساس بودن و مهم بودن این مقوله درک نشده است.
در صورتی که اگر این بخش در اولویت باشد تمامی امکانات و نیروها به این سمت برای پیشگیری از شیوع اعتیاد هدایت می شود.
اتخاد سیاست های کلان در حوزه اعتیاد امری مهم است و یکی از بند های ابلاغی در این بخش به موضوع تقدم پیشگیری بر درمان اشاره دارد و در سیاست گذاری کلان، مقام معظم رهبری به عنوان بالاترین مقام کشور بر آن تاکید کرده است اما وقتی به توزیع اعتبارات می رسیم بیشتر منابع مالی به سمت درمان سوق داده می شود.
ایرنا: نرخ شیوع اعتیاد در زنجان چگونه است؟
بیانلو: هم اکنون نرخ شیوع اعتیاد در کشور ۵.۴ درصد است که این میزان در زنجان بین ۱.۸ تا ۲ درصد جمعیت اعلام شده و زنجان با توجه به رتبه بندی صورت گرفته جزو استان های پاک محسوب می شود اما به رغم وجود این مساله، بروز اعتیاد در بین قشرهای مختلف نگرانی هایی دارد.
به طور معمول بررسی نرخ شیوع اعتیاد توسط جهاد دانشگاهی و دانشگاه های کشور بر اساس روش های استاندارد صورت می گیرد تا مشخص شود همه ساله چه درصدی از جمعیت به اعتیاد گرفتار می شود.
منطبق با استانداردهای جهانی نیز همه ساله وضعیت شیوع مواد مخدر رصد می شود و وقتی آمارها نشان دهد که اعتیاد هر سال نسبت به گذشته افزایشی است، زنگ خطر محسوب می شود و باید برنامه ها و سیاست ها محکمتر و قویتر اجرا شود.
وقتی گفته می شود ۲ درصد جمعیت استان زنجان اعتیاد دارد این میزان گروه سنی ۱۵ تا ۶۵ سال را شامل می شود و می توان با آموزش مهارت های زندگی آنها را به نوعی در برابر اعتیاد مصون نگه داشت.
با انجام چنین اقداماتی نرخ بروز اعتیاد به مراتب کاهش می یابد و حتی به صفر می رسد ولی متاسفانه تمامی امکانات و بسیج نیرو بر مبتلایان اعتیاد متمرکز شده است.
ایرنا: الگوی مصرف مواد مخدر چه تغییراتی کرده است؟
بیانلو: تا ۱۰ سال پیش شکل غالب مصرف مواد در این استان و کشور تریاک، هروئین و شیشه بود و در همان بازه زمانی در جهان هم بیشترین ماده مصرفی حشیش بود که از خانواده مواد توهم زا محسوب می شود.
در جامعه کنونی زنجان نوع و ماده مصرفی مواد نسبت به گذشته تغییر یافته یعنی از مخدرها به سمت مواد توهم زا و روانگردان تغییر پیدا کرده است.
مواد اعتیاد آور به چهار دسته مخدرها، توهم زاها، روانگردان ها و ترکیبی از آنها تقسیم بندی می شود که بسیار خطرناک است و گرایش به استفاده از مواد روانگردان و توهم زا که ترک آن به مراتب مشکلتر است شیوع بیشتری پیدا کرده و بیشتر زنان، دختران و جوانان را هدف قرار داده است.
نظر شما