به گزارش ایرنا، هفت مهر امسال برنامه احیاء جمعیت گورخر ایرانی در پارك ملی كویر آغاز شد و در 17 همان ماه خبرهایی در رسانه ها منتشر شد كه در طرح انتقال 10 گورخر از توران شاهرود به پارك ملی كویر در گرمسار، پنج گورخر تلف شد.
تلف شدن این گونه های جانوری باعث ناراحتی طبیعت دوستان شد و در شبكه های اجتماعی نسبت به این رویداد تلخ واكنش های بروز كرد، اما در چند روز گذشته بازتاب گسترده شایعه فرار این گونه جانوری تك سُم در پارك ملی كویر ناراحتی شدید كاركنان حفاظت محیط زیست و دوستداران طبیعت را در پی داشت.
شایعه فرار گورخرهای انتقالی از زیستگاه توران به پارك ملی كویر در جریان رهاسازی، افكار عمومی را در عملكرد كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست گمراه و باعث گلایه و نارحتی مسئولان این سازمان شد.
شایعه های فراوان پیرامون فرار این گورها باعث شد تا خبرنگاران به منظور تنویر افكار عمومی و شفاف سازی وضعیت گورخرها از محل استقرار آن ها در پارك ملی كویر بازدید كنند و بر اساس مستندهای ارائه شده از سوی كاركنان مجموعه پارك ملی كویر، پنج گورخر منتقل شده از زیستگاه توران به پارك ملی كویر در سلامت به سر می برند.
** شایعه فرار گورخرها كذب است
رئیس اداره پارك ملی كویر گفت: در سال 1363 در پارك ملی كویر گورخرهای ایرانی زیست می كردند اما به دلایل مختلف از جمله خشكسالی، نسل این گونه های جانوری در این منطقه منقرض شد.
رضا شاه حسینی افزود: رویكرد انتقال گورخرهای ایرانی از پارك توران شاهرود به پارك ملی كویر بسیار كارشناسی بود و بر اساس ارزیابی های انجام شده تمامی مراحل اجرای این طرح با توجه به امكانات به خوبی اجرا شد.
وی در رابطه تلف شدن پنج راس گورخر ایرانی در زمان انتقال به پارك ملی خاطر نشان كرد: تلف شدن این گورها بسیار ناراحت كننده بود و به هیچ عنوان قصوری در اجرای این طرح از سوی كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست نبوده است.
شاه حسینی ادامه داد: اكنون پنج راس گورخر ایرانی در سایت پارك ملی كویر نگهداری می شود كه براساس زمان بندی های انجام شده به زودی عملیات رهاسازی انجام می شود.
رئیس اداره پارك ملی كویر تصریح كرد: به هیچ عنوان در زمان اجرای عملیات رهاسازی اجازه تصویربرداری و حضور انسان در محل سایت اجازه داده نمی شود چرا كه ترس برخورد با انسان، گورخرها را هراسان می كند.
وی ادامه داد: فرار گورخرها از پارك ملی كویر كه در چند روز گذشته در شبكه های اجتماعی بازنشر شد، كذب محض است و با حضور خبرنگاران، سلامت این گورها به مردم اطلاع رسانی شد.
رئیس اداره پارك ملی كویر تصریح كرد: سلامت پنج گورخر ایرانی در پارك ملی مورد تایید دامپزشكی است و مشكلی در تامین علوفه و یونجه این حیوان وجود ندارد.
**شایعه سازی در فضای مجازی، سازمان محیط زیست را اندوهگین كرد
یكی از ماموران پارك ملی كویر نیز گفت: شایعه سازی در رابطه با فرار گورخرها باعث بی انگیزه شدن كاركنان حفاظت محیط زیست شده است و از مردم می خواهیم در شبكه های اجتماعی به شایعه ها توجه نكنند.
حسن سربازی افزود: براساس مشاهده میدانی اصحاب رسانه از سایت اسكان گورخرهای ایرانی، امیدواریم اطلاع رسانی شفاف از سلامت این گونه های جانوری انجام شود.
وی خاطر نشان كرد: بیش از یك ماه برای اجرای طرح احیاء گورخر ایرانی در پارك ملی كویر زمان صرف كردیم و به دلیل بدشانسی، اجرای این طرح با موفقیت 100 درصدی انجام نشد.
سربازی تصریح كرد: تلف شدن پنج راس گورخر ایرانی به هیچ عنوان تقصیر كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست نبود و بر اساس تحقیقات به زودی علت این اتفاق تلخ اطلاع رسانی می شود.
وی تصریح كرد: با حداقل دستمزد بیش از یك هفته با دوری از خانواده در دشت ها و بیابان ها برای حفاظت از گونه های جانوری پارك ملی كویر تلاش می كنیم و چند روزی از شهادت 2 تن از كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست در استان گلستان نمی گذرد كه بعضی افراد با شایعه سازی به این مجموعه خدمتگزار بی احترامی می كنند.
این مامور پارك ملی كویر گفت: كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست با جان و دل از گونه های گیاهی و جانوری این منطقه حفاظت می كنند و باید مردم در كنار سازمان حفاظت محیط زیست برای توسعه روزافزون پارك ملی كویر در تلاش باشند.
** شایعه سازان زحمات كاركنان محیط زیست را نمی بینند
معاون اداره پارك ملی گرمسار گفت: شایعه سازان قبل از دروغ پراكنی باید در وهله اول شرایط سخت كار كردن در پارك ملی كویر را لمس كنند و از سایت محل اسكان گورها بازدید كنند.
مهدی لهوردی ادامه داد: براساس بازدید خبرنگاران از سایت اسكان گورخرهای ایرانی از سلامت آنها اطلاع رسانی شود و در چند روز گذشته فشارهای قابل توجهی علیه كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست وارد شد.
وی ادامه داد: كاركنان پارك ملی كویر با جان و دل به كارشان علاقمند هستند اما بعضی از افراد با شایعه پراكنی ما را از ادامه فعالیت بی انگیزه می كنند.
لهوردی تصریح كرد: گام های بعدی انتقال گورخرهای ایرانی به پارك ملی كویر در دستور كار است و با اتخاذ رویه اصولی و با انگیزه كاركنان این مجموعه این طرح مهم عملیاتی می شود.
معاون اداره پارك ملی گرمسار گفت: اخبار ضد و نقیضی از پارك ملی كویر در زمان انتقال گورخرهای ایرانی در شبكه های مجازی باز نشر شد كه كاركنان این مجموعه نسبت به این بی احترامی ها گلایه دارند.
لهوردی اضافه كرد: كاركنان سازمان حفاظت محیط زیست در سال های گذشته ده ها شهید برای حراست از گونه های جانوری تقدیم كردند و شایعه سازان با انكار واقعیت ها درصدد تهمت زنی هستند.
** انتقال 15 گورخر ایرانی به پارك ملی كویر
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: 15 گورخر آسیایی از سایر استان های كشور به زودی به عرصه های طبیعی استان در پارك ملی كویر منتقل می شوند.
عباسعلی دامنگیر افزود: پیش بینی می شود با تكمیل تحقیقات و پژوهش ظرف مدت یك ماه آینده، این 15 گورخر به پارك ملی كویر مركزی در شهرستان گرمسار در استان سمنان منتقل شوند.
وی ادامه داد: 12 گورخر از استان كرمان و سه گورخر از استان یزد به پارك ملی كویر مركزی در استان سمنان منتقل می شوند و احتمال انتقال پنج گور خر از استان فارس نیز وجود دارد.
دامنگیر اظهار داشت: كارشناسان به منظور انتقال گورخرها در شرایط سلامت كامل به استان سمنان، در حال بررسی تمام جوانب كار هستند تا از تكرار حادثه تلخ تلف شدن نیمی از 10 راس گورخر آسیایی در نوزدهم مهر ماه امسال حین انتقال از پارك ملی توران شاهرود به پارك ملی كویر مركزی در گرمسار جلوگیری شود.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان، انتقال گورخرها به پارك ملی كویر مركزی در گرمسار را یك طرح ملی به منظور معرفی و بازگشت این گونه به زیستگاه قبلی خود عنوان كرد.
** علت دقیق تلف شدن پنج راس گورخر ایرانی مشخص نیست
رئیس اداره پارك ملی كویر گفت: علت دقیق تلف شدن گورخرهای ایرانی در زمان انتقال به پارك ملی كویر مشخص نیست و بسیاری از افراد در شبكه های اجتماعی بدون برخورداری از علم جانور شناسی به برخی حواشی دامن می زنند.
شاه حسینی ادامه داد: زیستگاه پارك ملی كویری برای پذیرش گورخرها مساعد است و از نظر آب، امنیت و علوفه مشكلی برای اجرای این طرح وجود ندارد.
وی اضافه كرد: بیش از 220 راس گورخر ایرانی در استان سمنان زیست می كنند و پارك ملی كویر ظرفیت بسیار مهم برای بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری است.
رئیس اداره پارك ملی كویر تصریح كرد: استاندارد سازی های لازم برای پذیرش گونه های جانوری در پارك ملی كویر انجام شده است كه امیدواریم با اتخاذ تدبیر راهبردی از افزایش پیامدها جلوگیری شود.
شاه حسینی تصریح كرد: اكنون خشكسالی و فرسایش بادی یكی از چالش های اساسی در پارك ملی كویر است كه باید با همدلی مسئولان برای رفع این چالش اقدام كرد.
به گزارش ایرنا، پارك ملی كویر یكی از بزرگترین و قدیمیترین مناطق حفاظت شده ایران است كه بیشتر وسعت آن در شهرستان گرمسار و بخش های كوچكی هم در استانهای تهران، قم و اصفهان واقع شده است.
این منطقه حدود 670 هزار هكتار وسعت دارد كه 420 هزار هكتار آن پارك ملی و 250 هزار هكتار منطقه حفاظت شده است.
پارك ملی كویر دارای اقلیم خشك و بیابانی است و بیشتر بارندگی آن در ماههای آبان تا اردیبهشت ماه صورت می گیرد، متوسط میزان سالانه باران در منطقه 150 میلیمتر است، به طور معمول گرمای شدید از اوایل خرداد تا پایان مهر در منطقه ادامه دارد.
در مجموع 34 گونه پستاندار، 155 گونه پرنده و 34 گونه خزنده در این منطقه شناسایی شده اند.
پلنگ ایرانی، گرگ، كفتار راه راه، گربه شنی، روباه قرمز، روباه شنی، جبیر، كل و بز، قوچ و میش، شغال و سیاه گوش از جمله پستانداران شاخص این منطقه هستند.
7339/7408
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۳
سمنان - ایرنا - بعد از اجرای طرح احیاء گورخر ایرانی و البته تلف شدن پنج راس از این گونه جانوری در انتقال از پارك توران شاهرود به پارك ملی گرمسار، این روزها بازار شایعه فرار این گورها از سایت در منطقه حفاظت شده داغ است.