تهران- ایرنا- بعد از گذشت چند سال از اجرای طرح تحول سلامت، حالا مسئولان نظام سلامت بیشتر از همیشه از كلید واژه مدیریت و كنترل منابع در صحبت‌های خود استفاده می‌كنند.

اجرای طرح تحول سلامت توانست آغازگر مسیری برای ایجاد تحول در مسیر ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در كشور باشد. هر چند این طرح كه حالا باید نام برنامه روی آن گذاشت، بدون اجرای چهار اصل پزشك خانواده، راهنماهای بالینی، نظام ارجاع و پرونده الكترونیك راه افتاد، اما شروعی بود كه بتواند تغییرات مثبتی را در نظام سلامت رقم بزند.
شرایط اقتصادی و تحریم‌های آمریكا از طرفی و سر و سامان دادن به هزینه‌های غیرضرور در نظام سلامت منجر به ورود این كلید واژه‌ها به ادبیات مدیران نظام سلامت شده و مسیرهای مختلفی در سازمان‌ها و معاونت‌های زیر مجموعه وزارت بهداشت برای رسیدن به این هدف تعریف شده است. مسیرهایی كه گاهی در قالب برنامه‌های عملیاتی درون سازمانی تعریف شده و اهمیت مدیریت و كنترل منابع را بیشتر از همیشه آشكار می‌كند.
سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی نیز به عنوان سازمان‌های بیمه‌گر اصلی درمانی كشور و در نقش خریدار خدمات سلامت در این قافله سهم زیادی دارند زیرا اجرای استانداردهای ارائه خدمات سلامت در مراكز درمانی بر عهده سازمان های بیمه گر است.
همكاری حوزه درمان وزارت بهداشت و سایر حوزه‌های هزینه‌ساز با سازمان های بیمه‌گر درمانی نیز از جمله اقداماتی است كه می‌تواند در راستای مدیریت و كنترل منابع اثرگذار باشد. اتفاقی كه معاون درمان وزارت بهداشت از اجرای آن خبر داده است و جلسه‌های هفتگی برای ایجاد هماهنگی بیشتر نیز در این راستا برگزار می‌شود. همچنین تمركز مسئولان حوزه درمان وزارت بهداشت بر تدوین راهنماهای بالینی و ابلاغ به سازمان‌های بیمه‌گر نیز از جمله مواردی است كه می‌تواند كارشناسان حوزه سلامت را به آینده خوش‌بین كند؛ تا جایی كه مسئولان وزارت بهداشت از تدوین 250 راهنمای بالینی و استاندارد خدمات سلامت و ادامه روند تدوین این استانداردها خبر دادند.
مجلس نیز علاوه بر اجرای چهار ركن اساسی طرح تحول سلامت، یعنی پزشك خانواده، راهنماهای بالینی، نظام ارجاع و پرونده الكترونیك بر خرید راهبردی خدمت تاكید می‌كند، یعنی تفكر اصلاحات در نظام بیمه درمانی در میان قانون‌گذاران نیز شكل گرفته و به دنبال مسیری جدید برای تقویت مدیریت منابع مالی نظام سلامت هستند.
خرید راهبردی خدمات سلامت باید یكی از اصول مورد توجه سازمان‌های بیمه‌گر باشد و مسئولان نظام سلامت باید بیشتر در مسیر اجرایی شدن آن از طریق تقویت سازمان‌های بیمه‌گر و تعریف بسته‌های خدمتی تلاش كنند و البته باید در این مسیر بیشتر از همیشه از توان انجمن های علمی پزشكی برای تدوین راهنماهای بالینی و استانداردهای خدمات سلامت استفاده كرد.
*خبرنگار اجتماعی ایرنا
اجتمام *9482 * 3063