تهران-ایرنا- آتش سوزی گسترده در ایالت كالیفرنیای آمریكا بار دیگر زنگ هشدار را نسبت به بی توجهی به تاثیرات ناشی از تغییرات آب و هوایی به صدا درآورده است. این درحالیست كه برخی ضعف زیرساختارها را عامل چنین حوادثی می دانند و خواستار تقویت آن برای مقابله با سوانح طبیعی در آینده هستند.

به گزارش ایرنا، در جهانی كه رو به گرم شدن می رود، خطر بلایای طبیعی افزایش و گاه ماهیت آن تغییر یافته است. رویدادهای ناشی از تغییرات آب و هوایی به موضوعی فراگیر تبدیل شده كه البته با شدت بیشتری رخ می دهند. خشكسالی و موج گرما از نتایج گرم شدن زمین است.
با توجه به این كه خشكسالی به خشك شدن خاك منجر می شود، سطح آن گرم می شود زیرا گرمای خورشید نمی تواند با تبخیر آزاد شود. در آمریكا موج گرماهایی كه یك هفته طول می كشد به طور همزمان با دوره های خشكسالی رخ می دهد و احتمال بروز این پدیده اكنون در مقایسه با دهه 1970 میلادی دو برابر شده است.
نوسانات دما و دیگر الگوهای آب و هوایی تاكنون به زیرساخت های شكننده در آمریكا از جمله سدها آسیب رسانده است. طراحی این زیرساخت های فرسوده نمی تواند در مقابل تاثیرات حوادث آب و هوایی و الگوهای ناشی از تغییرات آب وهوایی شدید مقاومت كند. بنابراین گاه یك رویداد نسبتا كوچك به مساله نگران كننده بزرگی تبدیل می شود.
ژوئیه گذشته بیش از 1800 كیلومتر از خاك منطقه مندوسینو در كالیفرنیای آمریكا دچار آتش سوزی شد. از نظر وسعت این منطقه بزرگتر از كل شهر لس آنجلس است. وقتی زمین می سوزد بیشتر درمعرض رانش زمین و سیل قرار می گیرد. در ژانویه سال جاری میلادی آوار به جا مانده ناشی از سیل در مندوسینو 21 نفر را به كشتن داد و به زخمی شدن بیش از 160 نفر منجر شد.
بر اساس گزارشی كه ژاپن در سال 2004 منتشر كرد، خسارات ناشی از طوفان ها به درختان و آسیب آن به زندگی گیاهی خطر رانش زمین و سیل را افزایش می دهد.
در آمریكا رویدادهای ناشی از بلایای طبیعی كه میلیاردها دلار هزینه داشته است نسبت به گذشته افزایش یافته است و الگوهای آب هوایی نشان می دهد كه چنین رویدادهایی درآینده افزایش خواهد یافت.
فقط در سال 2017 میلادی بلایای طبیعی به خسارت 306 میلیارد دلاری در آمریكا منجر شد كه پرهزینه ترین سال از این لحاظ در طول تاریخ این كشور بوده است. توفان هاروی درآمریكا همچنین پرهزینه ترین توفان در این كشور بوده است كه 125 میلیارد دلار خرابی به بار آورد.

** آتش سوزی در كالیفرنیا؛ مخرب ترین در تاریخ این ایالت
«پارادایز» شهری در شهرستان بوت ایالت كالیفرنیا این روزها در محاصره آتش بوده است و تاكنون به گفته مسئولان محلی این شهر، دستكم 23 نفر كشته شده اند. بیشتر ساختمان های این شهر مخروبه شده اند و منطقه تجاری آن ویران شده است.
تنها یك روز پس از آغاز آتش سوزی در این منطقه، شعله های آتش بیش از 6 هزار و 700 زیرساخت را كه اغلب آنها منازل مسكونی بودند، ویران كرد. به گفته مقامات، هنوز 110 نفر مفقود هستند.
«برایان كی رایس» رئیس آتش نشانان حرفه ای كالیفرنیا روزیكشنبه از «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا به خاطر تهدید به كاهش كمك های فدرال به ایالت كالیفرنیا به دلیل «عملكرد ضعیف مدیریتی» انتقاد كرد. این تهدید ترامپ در حالی مطرح شده كه این ایالت با مهلك ترین آتش سوزی دست و پنجه نرم می كند.
كی رایس در بیانیه ای گفت: پیام رئیس جمهور درحمله به كالیفرنیا و تهدید به توقف كمك به قربانیان آتش سوزی بی موقع و برای كسانی كه قربانی این حادثه هستند و مردان و زنانی كه در صفوف مقدم مقابله با آن هستند، تحقیر آمیز بوده است.
وی همچنین گفت كه تقریبا بیش از 60 درصد از مناطق جنگلی كالیفرنیا تحت مدیریت دولت فدرال قرار دارد و دو سوم آن تحت كنترل بخش خصوصی قرار دارد و این دولت فدرال است كه تصمیم گرفته از اختصاص منابع به مدیریت جنگل ها خودداری كند.
به غیر از آتش سوزی كه باعث تخلیه مناطق همجوار نیز است، سازمان خدمات هواشناسی لس آنجلس نیز پیش بینی كرده كه انتظار می رود بادهای شدید در جنوب كالیفرنیا شروع به وزیدن كند.

**مقامات آمریكایی توپ را در زمین یكدیگر می اندازند
در حالی كه جمهوری خواهان و ترامپ مقامات محلی ایالت كالیفرنیا را به سوء مدیریت متهم می كنند، مسئولان كالیفرنیا می گویند تغییرات آب و هوایی كه ترامپ آن را یك فریب توصیف كرده و به بهانه آن از توافق آب و هوایی پاریس خارج شد، مقصر است. مقامات ایالت كالیفرنیا همچنین بر این نكته تاكید دارند كه بیشتر مناطقی كه دچار آتش سوزی شده اند تحت كنترل دولت فدرال قرار دارند.
ترامپ روز شنبه در توئیتی نوشت: دلیلی برای بروز آتش سوزی های كشنده و هزینه بر در كالیفرنیا وجود ندارد مگر این كه مدیریت جنگل ها بسیار ضعیف است. میلیاردها دلار هر سال اختصاص می یابد اما این همه تلفات داریم همه این ها به دلیل سوء مدیریت جنگل ها است. چاره ای برای این مشكل پیدا كنید یا دیگر خبری از كمك فدرال نخواهد بود.
این اولین بار نیست كه ترامپ سیاست های محیط زیستی در ایالت كالیفرنیا را در بروز آتش سوزی های گسترده در این ایالت مقصر می داند.
وی اكتبر گذشته نیز در یك جلسه كابینه گفت وضعیت كالیفرنیا افتضاح است. ما میلیاردها دلار برای مقابله با آتش سوزی در جنگل های این ایالت اختصاص دادیم.
ترامپ گفت بی صلاحیتی مقامات در كالیفرنیا باعث شده كه صدها میلیارد دلار از سرمایه كشور هزینه شود. این مساله به بودجه ما آسیب می زند.
تارنمای نشریه هیل در گزارشی در همین زمینه نوشت: كالیفرنیا بین سال مالی 2017 و 2018 میلادی 773 میلیارد دلار صرف اطفاء آتش سوزی ها كرده است كه سه برابر هزینه های پنج سال گذشته است.
ایالت كالیفرنیا تاكنون بارها شاهد بزرگ ترین آتش سوزی ها بوده است كه فقط 4 مورد آن بعد از سال 2012میلادی به این سو اتفاق افتاده است. وقوع این آتش سوزی ها تصادفی نیست.
روزنامه آمریكایی واشنگتن پست در دور قبلی آتش سوزی در این ایالت كه در تابستان امسال رخ داد نوشت: آتش سوزی جنگل های كالیفرنیا، معلول پدیده گرم شدن كره زمین است و دولت ترامپ از پذیرش این واقعیت طفره می رود.
ترامپ در توئیتی عامل اصلی این حریق را به « قوانین بد زیست محیطی» ربط داد؛ ادعایی كه كارشناسان تغییرات آب وهوایی آن را رد می كنند.
ترامپ در این توئیت كه اكنون از صفحه كاربری اش حذف كرده است نوشت: آتش سوزی در كالیفرنیا به دلیل قوانین بد زیست محیطی تشدید یافته و وخیم تر شده است. این قوانین اجازه نمی دهند كه از آب های موجود به شكل مناسبی استفاده شوند و آنها به سمت اقیانوس آرام تغییر مسیر می یابند. برای توقف گسترش آتش باید مسیر جنگل ها را پاكسازی كرد. رودخانه های بزرگ ایالت كالیفرنیا برخلاف ادعای ترامپ، به سمت اقیانوس آرام منحرف نشده است. این رودخانه ها طبق مسیر عادی به اقیانوس می ریزند. همچنین سهم بزرگی از آب این رودخانه ها برای مصرف انسان؛ به شهرها و كشتزارها فرستاده می شود.

**آمریكا نیازمند تقویت زیرساخت ها است
بر اساس گزارش تارنمای هیل، سیل در آمریكا پرهزینه ترین حادثه طبیعی است كه سال گذشته 206 میلیارد دلار هزینه گذاشت . این رقم به تدریج در دو دهه گذشته افزایش یافته است و بر سراسر كشور تاثیر گذاشته است . هریك از ایالت های آمریكا دستكم دو سیل بزرگ را در 10 سال گذشته تجربه كرده اند.
رای دهندگان درآمریكا بر این باورند كه كشور برای مقابله با چنین حوادثی به سیاست هایی در سطح ملی نیاز دارند. از هر 10 آمریكایی شركت كننده در یك نظرسنجی در آمریكا 9 نفر بر حمایت دولت از تامین مالی زیرساخت ها برای مقابله بهتر با تاثیرات ناشی از بلایای طبیعی از جمله سیل تاكید كرده اند.
ترامپ پیشتر طرح زیرساختارهای خود با هزینه 1.5 تریلیون دلار را رونمایی كرد. زیرساخت ها در آمریكا بشدت به سرمایه گذاری نیاز دارند. این موضوعی است كه جامعه مهندسان شهری آمریكا بر آن تاكید دارد و براورد كرده كه آمریكا باید حدود 4.5 تریلیون دلار تا سال 2025 برای مرمت جاده ها، پل ها، سدها و دیگر زیرساختارها هزینه كند. اما طرح ترامپ مقدمتا بر پایه سرمایه گذاری در سطح دولت های ایالتی و محلی است و تامین مالی فدرال در آن لحاظ نشده است.
دولت ترامپ در مقابل انتقادها از سوء مدیریت و ضعف ساختارها در كشورش برای مقابله با بلایای طبیعی آنچه را كه درباره آمار بالای چنین حوادثی گفته می شود را با هدف بی اعتبار كردن ریاست جمهوری اش می داند و پیشتر در رابطه با توفان ماریا در پورتوریكو گفت آمار مرگی كه در رابطه با این حادثه ارائه شده سرهم بندی شده است و این طور نبوده كه سه هزار شهروند آمریكایی كشته شده باشند.توفان مرگبار ماریا در سپتامبر 2007 تلفات فراوان و خسارات گسترده ای را در مجمع الجزایر پورتریكو بر جای گذاشت. این منطقه در دریای كارائیب كه ایالت محسوب نمی شود اما تحت حاكمیت دولت فدرال است، واقع شده است.
اروپام**9158 ** 1546