به گزارش ایرنا كهگیلویه و بویراحمد، براساس جدیدترین گزارش مركز آمار ایران، پس از استان های كرمانشاه و خوزستان بالاترین نرخ بیكاری را دارد و این شاخص اقتصادی در تابستان امسال نسبت به تابستان 96 به میزان 4.9 درصد افزایش یافته است.
بالاترین میزان نرخ بیكاری در تابستان سال 1397 كرمانشاه 16.4 درصد و كمترین میزان نرخ بیكاری استان همدان 6.5 درصد بود.
برآورد نقطه ای نرخ بیكاری در تابستان سال 1397 استان كهگیلویه و بویراحمد 15.5 بود كه 4.9 درصد نسبت به مدت مشابه سال 96 بیشتر شده است.
نتایج طرح آمارگیری نیرویكار تابستان ١٣٩٧ مركز آمار نشان می دهد از نظر نرخ بیكاری در كل كشور استان كهگیلویه و بویر احمد در رتبه سوم قرار دارد و میانگین نرخ بیكاری در كشور 12.2 درصد است.
كهگیلویه و بویراحمد از نظر نسبت اشتغال پس از استان های سیستان و بلوچستان، قم، مركزی و ایلام در رتبه پنجم كشوری از لحاظ كمترین اشتغال قرار دارد.
بالاترین نسبت اشتغال در تابستان سال 1397 خراسان شمالی 42.2 درصد و كمترین میزان سیستان و بلوچستان 28.9 درصد بود.
نسبت اشتغال تابستان سال 1397 استان كهگیلویه و بویراحمد با نرخ 32.2 درصد و در سال 1396 این نسبت 33.6 درصد بود كه 1.4 درصد افزایش داشته است و امسال نسبت اشتغال در كل كشور 35.9 درصد است.
نرخ مشاركت اقتصادی تابستان سال 1397 استان كهگیلویه و بویراحمد 38 درصد و در سال 1396 نرخ مشاركت اقتصادی 37.6 درصد بود كه 0.4 درصد كاهش یافته است و نرخ مشاركت اقتصادی امسال در كل كشور 40.9 درصد است.
كهگیلویه و بویراحمد از نظر نرخ مشاركت اقتصادی در كل كشور پس از استان های سیستان و بلوچستان، مركزی، ایلام، لرستان و گلستان در رتبه ششم كمترین نرخ مشاركت اقتصادی قرار دارد.
نرخ بیكاری كهگیلویه و بویراحمد در سال 1395، 17.7 درصد بوده كه در سال 1396، با 4.4 درصد كاهش به 13.3 درصد رسید.
** اشتغال عمده ترین درخواست مردم كهگیلویه و بویراحمد
معاون توسعه منابع انسانی و اقتصادی استاندار كهگیلویه و بویراحمد كه هفته گذشته از طریق سامانه نوین ارتباطی سامد (11) پاسخگوی درخواست های مختلف در مناطق مختلف استان بود عمده درخواست ها را مربوط به مساله اشتغال و بیكاری و دریافت تسهیلات بانكی اعلام كرد.
جعفر گوهرگانی افزود: همچنین مسائل عمرانی،اجتماعی، طرحهای راكد سرمایه گذاری، مشكلات مربوط به ارائه تسهیلات بانكی به ویژه سخت گیری های بی مورد بانك ها و تضییع حقوق آنها توسط برخی دستگاه های اجرایی از دیگر موضوعات و درخواستهای مطرح شده توسط مردم از این سامانه الكترونیكی بود.
به نظر می رسد سایر درخواست های مردم از طریق سامانه سامد نیز در زمینه اشتغال و بیكاری باشد چون همه مسائل مطرح شده مستقیم یا غیر مستقیم با همین موضوع مرتبط باشد.
یكی از مهمترین راهبردها برای افزایش اشتغال از سوی دولت های مختلف پرداخت تسهیلات بانكی به متقاضیان طرح های اقتصادی است كه در سال های اخیر طرح توسعه مشاغل روستایی و عشایری در استان های مختلف از جمله كهگیلویه و بویراحمد اجرا شده است.
اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی در استان ها مسئول اجرای این طرح است كه با یك فرایند چند مرحله ای، متقاضیان اجرای این طرح ها را به بانك ها معرفی تا تسهیلات تصویب شده را دریافت كنند.
سهم سال 1397 كهگیلویه و بویراحمد از تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری 2 هزار و 140 میلیارد ریال است كه مرحله نخست آن شامل یك هزار و 70 میلیارد ریال جذب شد و مرحله دوم نیز به همین میزان به این استان تعلق خواهد گرفت.
مجموع تعداد طرح های معرفی شده به بانك های عامل كهگیلویه و بویراحمد یك هزار و 902 مورد بوده است.
سال گذشته قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با هدف تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، به تصویب رسید.
امسال دولت در حوزه اشتغال بیش از 100 هزار میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده كه بخش عمدهای از این اعتبار سهم اشتغال روستایی است.
كهگیلویه و بویراحمد 713 هزار نفر جمعیت دارد كه حدود 46 درصد آنان در روستاها زندگی میكنند.
** 85 درصد تسهیلات روستایی كهگیلویه و بویراحمد پرداخت شد
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد گفت: از سال گذشته تاكنون سهمیه ابلاغی تسهیلات توسعه و ایجاد اشتغال روستایی از محل صندوق توسعه ملی در فاز نخست به این استان یك هزار و 70 میلیارد ریال بوده كه از این میزان 85 درصد آن پرداخت شده است.
پروانه نیك مرام اظهار داشت: امسال سه هزار و 60 میلیارد ریال تسهیلات از محل های مختلف برای ایجاد اشتغال در استان اختصاص یافت كه 30 درصد آن برای اجرای طرحهای ملی در وزارت خانه باقی ماند و در فاز نخست یك هزار و 70 میلیارد ریال از محل اشتغال روستایی و عشایری در كهگیلویه و بویراحمد جذب شد.
وی افزود: در صورتی مبلغ تسهیلات فاز دوم به بانك ها و دستگاه های اجرایی استان ابلاغ می شود كه آن ها 90 درصد با متقاضیان طرح ها انعقاد قرارداد داشته باشند و یا 75 درصد پرداختی داشته باشد.
نیك مرام بیان كرد: بر اساس آخرین آمار، 904 میلیارد ریال تسهیلات اشتغال به 823 طرح در كهگیلویه و بویراحمد پرداخت شده و میزان مبلغ قرارداد شده با متقاضیان طرح های اشتغال یك هزار و 175 میلیارد ریال بوده كه در مجموع میزان تسهیلات قرار داد شده به ابلاغی 110 درصد بوده است.
وی عنوان كرد: روند تسهیلات جذب شده از محل اشتغال روستایی به تفكیك بانك ها (به میزان تسهیلات پرداختی به ابلاغی بر حسب درصد) بانك صندوق كارآفرینی امید 124 درصد، پست بانك 91 درصد، كشاورزی 89 درصد و توسعه تعاون 26 درصد بوده است.
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد ایجاد اشتغال را جزو دغدغه های اساسی مردم و مسئولان اجرایی كشور دانست و ابراز داشت: یكی از سیاست های اصلی دولت تدبیر و امید اشتغالزایی و رونق تولید است و باید برای تحقق چنین امر مهمی در كهگیلویه و بویراحمد تلاش و همت جدی تری شود.
وی بیان كرد: فراهم كردن زیرساخت های توسعه روستایی و عشایری و ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در این مناطق سبب كاهش بخش عمده ای از آسیب های اجتماعی می شود.
** 3400 نفر در كهگیلویه و بویراحمد مشغول به كار شدند
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كهگیلویه و بویراحمد گفت: سه هزار و 400 نفر با دریافت تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری در این استان مشغول به كار شدند.
جعفر گوهرگانی اظهار داشت: این تعداد اشتغال با بیشترین آمار در بخش كشاورزی و كسب و كارهای خرد و متوسط توسط اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد در استان ایجاد شده است.
وی تسهیلات ابلاغی به كهگیلویه و بویراحمد را سه هزار و ۲۳۰ میلیارد ریال، مشاغل خانگی ۶۰ میلیارد ریال با ۶۶ درصد جذب، فراگیر را ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال با جذب هشت درصد و اعتبار تسهیلات روستایی را ۱۰۰ میلیارد ریال با جذب ۶۰ درصد بیان كرد.
گوهرگانی تصریح كرد: به دلیل جذب مطلوب سهم تسهیلات روستایی، فراگیر و مشاغل خانگی میزان افزایش این اعتبارات برای كهگیلویه و بویراحمد نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش داده شد.
وی عنوان كرد: هم اینك بیش از ۸۲۰ میلیارد ریال پرداختی و افزون بر هشت هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال با بانك های عامل انعقاد قرارداد شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كهگیلویه و بویراحمد پیش از این گفته بود این استان برای پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری بیش از 100 درصد با متقاضیان طرح ها انعقاد قرارداد داشته كه قابل تحسین و ستودنی است.
امسال سه هزار و 60 میلیارد ریال تسهیلات از محل های مختلف برای ایجاد اشتغال در استان اختصاص یافت كه از این میزان تاكنون یك هزار و 70 میلیارد ریال از محل اشتغال روستایی و عشایری جذب شده است.
این تسهیلات به تمام كسانی كه قادر به راه اندازی كسب و كار در محدوده روستاها باشند به ویژه در فعالیت دامداری، پرورش طیور و آبزیان، صنایع دستی و طرحهای گردشگری و طبیعت گردی، صنایع تبدیلی و بسته بندی مواد غذایی پرداخت میشود.
با وجود اجرای این طرح ها و طرح های مشابه و پرداخت تسهیلات مناسب به متقاضیان، همواره این شائبه بوده است كه طرح های اشتغال، كارایی لازم برای كاهش بیكاری انباشته شده را ندارند.
یكی از ضعف های این گونه طرح ها، رها كردن متقاضیان پس از پرداخت تسهیلات است و معمولا راهبردهایی برای مراحل تولید و بازاریابی و مشكلات بعدی پیش بینی نمی شود.
از سوی دیگر به بخش های دیگر اقتصادی برای كاهش بیكاری توجه نمی شود كه ممكن است ظرفیت و استعداد بیشتری در این زمینه داشته باشند.
بخش پیمانكاری از جمله این بخش های نادیده گرفته شده است كه فعالان این بخش معتقدند می توانند كمك بیشتری در این زمینه داشته باشند.
** بار اصلی توسعه بر دوش صنعت احداث و پیمانكاران است
یكی از بخش های مهم اقتصادی كه نقش موثری در اشتغال بویژه مشاغل فصلی و كارگری دارد بخش پیمانكاری استان است كه به قول رئیس اتاق بازرگانی یاسوج كمترین استفاده را از تسهیلات بانكی می برند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی یاسوج گفت: بار اصلی توسعه كشور بر دوش صنعت احداث و بخش پیمان كاری است در شرایطی كه این بخش از تسهیلات بانكی و كمكهای ستاد تسهیل و كارگروه اشتغال استفاده نكرده است.
جبار كیانی اظهار داشت: صنعت احداث زیر ساختهای كشور را با استفاده از منابع و داراییهای خود و تسهیلات بانكی با سود 18 تا 32 درصد ساخته و زمینه اشتغال افراد بسیار زیادی را فراهم كرده است.
وی بیان كرد: این بخش با اجرای طرح های عمرانی شرایط را برای بخشهای دیگر از قبیل كشاورزی، صنعت و تجارت در استان فراهم كرده است و از این رو شایسته حمایت بیشتری از سوی دولت است .
وی عنوان كرد: در حالی كه این بخش از اقتصاد استان نقش مهمی در اشتغال دارد اما حمایت چندانی از آن نمی شود حتی مطالبات آنان از دولت به كندی وصول می شود.
كیانی پور بیان كرد: در صورت حمایت جدی و بیشتر دولت از این بخش، ما شاهد افزایش بیشتر اشتغال توسط این بخش خواهیم بود.
** طرح های اشتغال، از خود اشتغالی تا مشاغل روستایی
دولت های مختلف در دهه های گذشته با توجه به شرایط و سیاست های خود طرح هایی را برای اشتغال اجرا می كنند كه به نظر نمی رسد كارآمدی لازم را داشته باشند.
طرحهای خوداشتغالی با پرداخت وامهای 30 میلیون ریالی در دولت هفتم و هشتم آغاز شد و در دولت های نهم و دهم به طرح بنگاههای زودبازده و مشاغل خانگی رسید و هم اكنون طرح مشاغل روستایی و عشایری در دولت در دست اجراست اما مردم و بویژه جوانان همچنان با غول بیكاری دست و پنجه نرم می كنند.
تمركز اصلی بر این طرح ها، پرداخت تسهیلات به متقاضیان اشتغال است اما به نظر نمی رسد این گونه طرح ها موفقیت چندانی داشته باشند.
تجربه های اخیر نشان میدهد كه نمیتوان با شیوه تزریق مستقیم پول به طرحهایی كه گمان میرود مستعد ایجاد اشتغال هستند، با بحران بیكاری مقابله كرد؛ كشتی بان را سیاستی دیگر باید.
گزارش از: عصمت علی یاری زاده
6110
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۶
یاسوج- ایرنا- تابستان امسال در كهگیلویه و بویراحمد گرمای كم سابقه ای داشت اما سردی بازار كار سبب افزایش 4.9 درصدی بیكاری در این استان نسبت به تابستان پارسال شده است.