تهران - ایرنا - تحلیلگر روزنامه فرامنطقه ای «رأی الیوم» نوشت كه دعوت پارلمان عربی برای بازگشت سوریه به «اتحادیه عرب» اعتراف علنی اعضای این پارلمان به شكست توطئه های هفت ساله با حمایت آمریكا و صرف میلیاردها دلار برای ویران كردن سوریه است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مسایل منطقه و سردبیر این روزنامه در این مطلب افزود كه پارلمان عربی به رغم حوادث بسیار پراهمیتی كه كشورهای عربی این روزها با آن روبرو هستند، در بیانیه ای كه روز شنبه منتشر كرد، دعوت از اتحادیه عرب و دبیركل این اتحادیه برای بازگرداندن سوریه به این سازمان عربی مشترك كه عضویت آن از سال 2011 در این اتحادیه به تعلیق درآمده را زمزمه كرد.
در این بیانیه همچنین آمد كه ادامه حیات اتحادیه عرب منوط به این مساله (بازگشت سوریه ) است، در غیر این صورت می تواند این اتحادیه را ابزاری در خدمت طرح های تجزیه طلبانه و استعماری غربی قرار دهد.
عطوان اضافه كرد كه بیداری ناگهانی پارلمان عربی از خواب عمیق هفت ساله خود از روی اتفاق و نتیجه تحریك وجدان های اعضای این پارلمان و رئیس آن نیست، بلكه اعضای این پارلمان كه برخی از آنها در جلسات اتحادیه عرب درخواست ها برای تعلیق عضویت دمشق در این اتحادیه از یكدیگر پیشی می گرفتند و پیش از آن نیز درباره لیبی و عراق این اعتقاد را داشتند، دریافته اند كه طرح آنها برای تغییر دولت در سوریه و سرنگونی آن در چارچوب برنامه های آمریكا با شكست مواجه شده و سوریه جدید با صلابت از زیر ویرانه های توطئه های آنها در حال برخاستن است و بزودی نقش خود را در منطقه بازخواهد یافت، در حالی كه افكار عمومی عربی نیز به نفع دمشق تغییر كرده است.
اما این تحلیلگر معتقد است كه چند نكته درباره سوریه در مورد بازگشت به منطقه عربی وجود دارد:
نخست: این بازگشت چگونه روی خواهد داد.
دوم: آیا مقامات و مردم سوریه بازگشت به اتحادیه عرب را با وجود اشتباهات بزرگی كه در به تعلیق در آوردن عضویت دمشق در این سازمان داشتند، در حالی كه كشورشان با جنگی سخت در برابر هزاران فرد مسلح با تامین بودجه صدها میلیاردی آن از سوی طرف های خارجی با نظارت آمریكا روبرو بود را خواهند پذیرفت.
سوم: آیا كشورهای اصلی كه در این توطئه علیه سوریه شركت داشتند و امپراتوری رسانه ای و منابع مالی میلیارد دلاری را به آن اختصاص دادند، اشتباهات خود را قبول و علنی عذر خواهی می كنند و به رغم میل و رضایت خود غرامت پرداخت می كنند، غرامتی كه به میزان تخریب و نابودی سوریه و چه بسا بیشتر است.
چهارم: آیا اتحادیه عرب درحالی كه هم اكنون به حاشیه رانده شده و تاثیر گذاری خود را از دست داده ، سوریه تمایل به بازگشت به آن دارد و اگر بازگشت، چه سودی از این بازگشت خواهد برد.
عطوان نوشت كه نمی توان به طور دقیق پاسخ این پرسش ها را داد و حتی «احمد ابوالغیط» بعنوان دبیر كل این اتحادیه پاسخ دقیقی برای این پرسش ها ندارد و مردم سوریه نیز چندان نسبت به تعلیق شدن عضویت كشورشان در اتحادیه عرب حتی یك شب نگران و بی خواب نشده اند.
این تحلیلگر معتقد است كه دعوت برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تنها برای نجات سازو كار عربی مشترك در حال فروپاشی و سرپا نگاه داشتن مسأله ملی گرایی عربی است كه با شكست روبرو شده و در سایه طرح های جایگزین مورد حمایت آمریكا و اسرائیل در حال اضمحلال بوده و همچنین می خواهند كه عملكرد خود را برای عادی سازی روابط با اسرائیل بپوشانند.
عطوان افزود كه سازمان های عربی درحالی دعوت خود را مطرح می كنند كه كشورهای غربی برای بازگشایی سفارت هایشان در دمشق ابراز تمایل كرده اند و می خواهند كه روابط دیپلماتیك را با دولت سوریه از سربگیرند، در حالی كه معترفند، دمشق از آوارهای جنگ و توطئه برخاسته و در حال ترمیم است.
وی اضافه كرد كه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب اگر انجام شد، نباید مجانی و سریع باشد، چرا كه «زخم اهانت» بیرون كردن آن از این اتحادیه هنوز تازه است و بیش از عذرخواهی، غرامت مالی نیاز دارد. بدون شك این حقایق از اذهان دولت سوریه و مردم و فرماندهان نظامی آن پاك نمی شود.
خاورم**9366**1651