اصفهان- ايرنا- حصار تنها ذخيره گاه ژنتيكي اُرس (سرو كوهي- ores) در منطقه بكر چالقفا در ارتفاعات و كوهستان هاي غربي شهرستان سميرم مرمت و بازسازي شد.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم روز جمعه در گفت و گو با ايرنا افزود : اين ذخيره گاه بكر جنگلي با مساحتي افزون بر 2 هزار و 200 هكتار داراي شناسنامه ملي است.
عزت الله مرادي بدون اشاره به حزييات بيشتر و هزينه اجراي اين طرح گفت : درختچه اُرس ارزش اكولوژيكي بالايي دارد و در خطر انقراض است كه با اجراي اين طرح، ضريب حفاظتي آن ارتقا يافته است.
وي اظهار اميدواري كرد با مشاهده زادآوري طبيعي شاهد افزايش تراكم و پوشش جنگلي اين گونه و گونه هاي گياهي همراه و در كناره هاي آن باشيم.
رييس اداره منابع طبيعي سميرم ادامه داد : اين ذخيره گاه داراي اُرس هايي به طول عمر بيش از 500 سال است كه از سرمايه هاي طبيعي و خداداي اين شهرستان و استان اصفهان محسوب مي شود.
وي با ابراز اميدواري از بقاي گونه هاي گياهي و اقدامات انجام شده در اين منطقه تصريح كرد: اين گونه ها ي مادر و تك پايه، برخلاف ساير درختان در مجاورت ساير پوشش ها به حيات خود ادامه مي دهد و چون در ارتفاع مي رويد نه تنها خشكسالي آسيبي بر اين گونه گياهي وارد نكرد بلكه مقاوم تر مي شوند.
مرادي تصريح كرد : آب به اندازه كافي در ارتفاعات توسط ريشه هاي اين درختچه ها حفظ و ذخيره شده و مشكلي در اين زمينه وجود ندارد.
به گزارش ايرنا، آذر ماه سال 1390 اطراف اين ذخيره گاه ارزشمند جنگلي محصور شده است.
درخت ارس(سرو كوهي) يكي از نادرترين گونه هاي جنگلي است كه در اين منطقه رو به كاهش گذاشته بود.
بر اين اساس، در مناطق جنوبي و غربي اصفهان از جمله شهرستان سميرم، درختان اُرس سالهاست كه كار نگهباني محيط زيست اين منطقه را برعهده دارند و مانع فرسايش خاك و طبيعت بكر اين منطقه هستند.
درختچه هاي استوار اُرس در منطقه چالقفا، نه تنها از فرسايش اين منطقه جلوگيري كرده بلكه مهمترين پناهگاه وحوش و پرندگاني نظير تيهو، پرستو و كبك است.
اين منطقه با همه طراوت و بخشندگي اش زيستگاه پرندگان مختلف و حيواناتي چون عقاب، شاهين، روباه، گرگ، خرس قهوه اي، كفتار، گراز و گربه هاي وحشي است.
600 هكتار ذخيره جنگلي ارس در منطقه چالقفا، توسط اداره منابع طبيعي محصور شده اما مساحت توده جنگل در شهرستان سميرم كه داراي پوشش درختچه هاي اُرس است به سه هزار هكتار مي رسد.
خطه سميرم در منطقه زاگرس مركزي واقع شده و داراي 12 هزار هكتار رويشگاه جنگلي است كه گونه هاي گياهي درختي و درختچه اي نظير اُرس، بلوط، بنه، كيكم، وشن، بادام و ارژن را در خود جاي داده است.
درخت ارس از گونه سرو كوهي بوده كه پنج گونه از اين جنس در ايران شناسايي شده و از معدود سوزني برگان بومي و درختان ناحيه رويشي ايران است.
رويشگاه اين درخت دامنه هاي جنوبي رشته كوه البرز و ارتفاعات زاگرس است.
چالقفاي سميرم در منطقه زاگرس مياني است كه دشتي زيبا و سبز بربالاي آن قرار دارد و در گذشته يكي از مهمترين شكارگاه هاي سميرم بوده كه متاسفانه به علت شكار بي رويه، وجود حيات جانوران در آن بسيار محدود شده، ولي باز هم حيوانات وحشي مثل خرس، گرگ، شغال و حتي پلنگ در كوه هاي آن نواحي ديده شده است.
منطقه حفاظت شده دنا از مهمترين ذخيره گاه‌هاي زيست كره جهان ظرفيتي مهم براي حفظ بيش از 320 گونه جانوري در جنوب اين شهرستان واقع شده كه هر چند مديريت اداري و زيست محيطي آن با استان كهگيلويه و بويراحمد است اما بخش وسيعي از آن در محدوده استان اصفهان و شهرستان سميرم قرار گرفته است.
سميرم نيز به عنوان اولين ذخيره گاه ارس در كشور در جوار زاگرس مركزي و دنا و همچنين 2 ذخيره گاه جنگلي داغباشي و تنگ خشك با افزون بر 527 هزار هكتار مساحت جغرافيايي، 455 هزار هكتار عرصه ملي، مرتعي و جنگلي و 81 هزار هكتار رويشگاه جنگلي بعنوان حوزه الگويي سازمان جنگل هاي كشور در 160 كيلومتري جنوب اصفهان قرار دارد.
7147/6026/