شاهرود - ايرنا - استان سمنان از 15 سال گذشته دچار خشكسالي پياپي و در نتيجه كاهش آب سفره هاي زير زميني شده است.

به گزارش ايرنا، كمبود آب يكي از مشكلات استان سمنان است كه براي رفع آن برنامه هاي بزرگ و كوچك گوناگوني طراحي شده كه انتقال آب خزر يكي از آن هاست.
در اين ميان استفاده بهينه از نزولات جوي يكي ديگر از راه هاي جبران كمبود آب به شمار مي رود كه در اين بخش نيز برنامه هايي در حال اجراست.
به طور معمول بارش هاي آسماني كه صورت مي گيرد مقداري به داخل زمين نفوذ كرده و مقداري به صورت رواناب و سيلاب جريان مي يابد كه حتي در برخي موارد موجب وارد شدن خسارت به مناطق پايين دست نيز مي شود.
در چند ماه گذشته شرق استان سمنان شاهد جاري شدن دستكم 2 سيلاب در كالپوش ميامي و بيارجمند شاهرود بوده و خسارت هاي قابل توجهي هم در پي داشت.
بررسي هاي دقيق ومطالعه علمي حوضه آبخيز موجب تقويت پوشش گياهي ، كاهش زيان سيل هاي ويرانگر و تغذيه سفره هاي آب زيرزميني و استفاده بهينه براي افزايش توليد محصول مي شود.
عرصه هاي منابع طبيعي استان سمنان 9 ميليون و 700 هزار هكتار است كه پنج ميليون و 200 هكتار آن بيابان است، اجراي طرح هاي آبخيزداري نقش بسيار مهمي در حفظ و حراست از اين عرصه ها و جلوگيري از سيلاب هاي مخرب و هدر رفت روان آب ها دارد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : امسال 164 ميليارد ريال براي اجراي طرح آبخيزداري استان از محل صندوق توسعه ملي اختصاص يافته است.
علي نقي حيدريان افزود: علاوه بربودجه 164 ميلياردي استان، با تلاش نماينده شهرستان شاهرود و ميامي مبلغ 50 ميليارد ريال ديگر براي اجراي اين گونه از طرح ها در شهرستان شاهرود و ميامي گرفته شده است.
حيدريان با بيان اينكه در استان براي 214 هزار هكتار عرصه مطالعه طرح آبخيزداري وجود دارد ، ادامه داد: در منطقه ميغان براي نخستين سال 10 بند سنگ ملات پيش بيني شده كه 6 هزار متر مكعب حجم عملياتي آن بوده و 15 ميليارد ريال هزينه در بر دارد.
وي با اشاره به اينكه اجراي اين طرح موجب جلوگيري از سيل و افزايش حجم آب قنات منطقه مي شود،افزود: ذخيره آب ، ازدياد پوشش گياهي، جلوگيري از فرسايش خاك و جلوگيري از رسوب از ديگر مزاياي آبخيزداري است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان همچنين از اجراي پنجاه هزار متر مكعب بند خاكي و 1600 متر مكعب بند سنگ ملات در دهملا خبرداد و گفت: عمليات اجرايي اين 2طرح بزودي آغاز مي شود.
وي ابراز اميدواري كرد كه اگر شرايط آب و هوايي اجازه دهد تا پايان سال اين 2 طرح به بهره برداري برسد.
سيد حسن حسيني نماينده شاهرود و ميامي هم تامين آب مورد نياز بخش كشاورزي و صنعت را يكي از مهم ترين نيازهاي شرق استان سمنان اعلام كرد و گفت: هزينه طرح هاي آبخيزداري منطقه ميغان از صندوق توسعه ملي تامين شده و جداي از بودجه هاي جاري كشور است .
حسيني با بيان اين كه براي اجراي طرح هاي آبخيزداري 12 منطقه شاهرود در دست مطالعه است، افزود: با اجراي اين طرح ها براي يك هزار نفر شغل ايجاد شده و موجب جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهر مي شود.
وي با اشاره به اينكه بودجه كشور جوابگوي كل طرح نيست،تصريح كرد: مردم با مشاركت خود در اين نوع طرح ها و استفاده از ظرفيت هاي ايجاد شده در بهره مندي از سود حاصله شركت كنند.
محمد كرم محمدي فرماندار شاهرود هم گفت : خشكسالي هاي متمادي لطمات بسياري به سفره هاي آب زير زميني وارد كرده و افت سطح آب هرساله بيشتر مي شود .
محمدي با بيان اين كه شهرستان شاهرود از هيچ حوزه آبريزي كه داراي چشمه و آب هاي جاري باشد برخوردار نيست، افزود: اين عوامل موجب كاهش سطح آب هاي زيرزميني شده است.
وي گفت: نزولات آسماني بايد با اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري مهار شود تا از جاري شدن سيلاب جلو گيري گردد.
معاون استاندار سمنان با ذكر اين كه امسال طرح هاي آبخيزداري منطقه ابر و قطري با تخصيص به موقع اعتبارات به سرعت انجام شد ،ادامه داد: طرح آبخيزداري منطقه ابرسج ، ميغان و دهملا آغاز شده است.
وي ابراز اميدواري كرد كه با اجراي اين طرح ها در كوتاه مدت و ميان مدت بخشي از كمبود آب آشاميدني و كشاورزي جبران شود.
محمدي با اشاره به سفر رياست جمهوري به شهرستان شاهرود،گفت: اعتبار خوبي براي آب و به ويژه آب آشاميدني تخصيص داده شده و همچنين سر فصل هايي فني و اعتباري براي احياي قنوات با اعتبارات خوب پيش بيني شده است.
وي ادامه داد: با استفاده از اعتبارات پيش بيني شده سفر رياست جمهوري مي توان حوزه هايي كه مطالعه شده فعال و در كوتاه مدت مشكل آب آشاميدني شهرستان حل شود .
با اين كه انجام طرح هاي آبخيزداري در مقايسه با سدسازي به اعتبارات اندكي نياز دارد اما بازدهي آن بنابه گفته كارشناسان در كوتاه زماني قابل مشاهده است.
عرصه هاي منابع طبيعي استان سمنان 9 ميليون و 700 هزار هكتار وسعت دارد كه شامل پنج ميليون و 200 هكتار بيابان، سه ميليون و 700 هزار هكتار مرتع و 352 هزار هكتار جنگل است.
1023/6167